Nursing


Sunday, 26 July 2015

Syawal 1436

Assalamualaikum,

Selamat Hari Raya Aidilfitri semua! Maaf Zahir Batin!

Sorry for lack of update. Too busy with my confinement period and of course, handling my baby! Hehehe. 

Alhamdulillah, all went well. My baby finally out from my tummy. Me myself and my baby alhamdulillah sihat walafiat. Thank You Allah. On Friday, 3rd July 2015, 7. 25 AM, 16 Ramadhan 1436H, I safely delivered a baby boy, weight at 3. 07kg. Kebetulan sangat kan, 03 07 15, 03 07kg. Haha.

Actually been admitted since 2nd July morning lagi. Tapi biasa lah anak first memang take a bit time sikit nak keluar compared to anak-anak seterusnya. Alhamdulillah dipermudahkan Allah, baby berjaya keluar secara normal SVD, setelah bergelut dengan contraction yang sakit macam hape. Haha. Tobat insap jap sebab sakit gila rasa macam gila la boleh mati aku sakit camni. So, lesson learnt, dengar cakap mak especially, sebab mak nak beranakkan kita bukan senang. True story. Hew3.

Anyway, Alhamdulillah too Pokcik was there all the time to support me in labour room, walaupun masa nak kuarkan placenta dia dah start pening pasal bau darah. HAHA. Alhamdulillah too, he has been very helpful during my confinement period. Cewwah. Cakap macam dah habis pantang ja. Padahal... baru 23 hari. Ada separuh lagi nak kena hadap. HAHA...

So, sekarang ni kerja saya adalah obses dengan kecomelan anak, salin pampers, menyusu anak, bagi tido anak, urut perut and kaki anak (sebab budak kecik ni selalu masuk angin), dan tidak lupa juga, menjaga diri sendiri selepas penat beranak. HAHA... Harap-harap dipermudahkan segala urusan.

Awal-awal masa beranak tu, 2 minggu pertama, sempat jugak merasa post natal depression syndrome. Which for me, aku rasa agak bahaya la kalau sesiapa kena. Kena ada support and good back up. It can happen to anyone. Alhamdulillah, mine was in a short period only. And very slightly, just rasa macam homesick, stressful, and a bit of sad. It was hormone punya things and sometimes you just cannot avoid it. Ye lah, tetiba you don't get enough of sleep, and you will feel all the burden on you sebab anak tu nyawa yang kita kena jaga, and then ada juga rasa stress because sakit like everywhere. Sakit kat tempat jahit, sakit kat nipple because you just start breasfeed people kan so of course it will take time and hurt too berdarah bagai, kesian anak jadi dracula HAHA. Anyway, with good support system, good spiritually belief, insyaAllah it will gradually be just fine. :)

Anyway, me and Pokcik decided to name our baby boy as Muhammad Zaheen. Zaheen means intelligent, brilliant. May Allah bless us all, and may Zaheen be anak yang soleh insyaAllah.



Our little FNJ on day 3 of life. Muhammad Zaheen.




-adios-




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...