Nursing


Thursday, 16 April 2015

The Red Book

Assalamualaikum,

Hai allz. Hari ni saje jer rajin nak bercerita pasal The Red Book or some of us called it The Pink Book. However, this is not that "Red Book" Red Book. If you understand what I mean. If you don't, let me explain. 

The Red Book I meant is Buku Merah yang perlu dibuka oleh sesiapa yang pregnant dan berhajat untuk melakukan check-up di mana-mana klinik kerajaan. Maksudnya bukan la "buku merah jangan lupa bawa moga-moga belum tamat tempoh" a.k.a passport tu.

Ok. Seingat aku, apa yang aku terbaca kat papan kenyataan kat klinik hari tu, depa tulis kita boleh start buka buku pink tu seawal 6 minggu kehamilan. Seingat aku la. Tapi as long as kita dah confirm our pregnancy, then boleh la pergi buka buku merah. Syarat untuk buka buku merah kat klinik kerajaan ni adalah, alamat korang tinggal tu mestilah dalam area yang klinik kesihatan atau klinik desa tu cover. So, kalau nak tau cover ke tak, better call dulu klinik-klinik kerajaan yang terdekat untuk confirm. 

So, apa yang korang perlu buat adalah first, call dulu klinik kerajaan tersebut. Buat appointment untuk buka buku. Nanti depa akan bagitau apa yang kena bawa. Kalau aku, aku pi je sana terus dan buat appointment. Lagi cepat sebab korang tau-tau jer la kalau bab-bab call ni, seratus kali call baru nak angkat. Haish. Tapi if korang takde masa atau kenderaan, boleh call je. Kalau korang main terjah jer tanpa buat appointment, ikut nasib korang la. Ada 3 kemungkinan boleh jadi. Satu, giliran korang hujung-hujung atau paling last sekali. Dua, korang disuruh balik dan datang hari lain lepas nurse bagi appointment. Tiga, nasib korang baik, takyah tunggu pape, terus kena panggil dan buka buku. Yang ketiga tu macam paling jarang terjadi la. Hahaha...

Okay. So apa yang perlu korang bawa untuk buka merah adalah :

1. Salinan Kad Pengenalan diri sendiri.
2. Salinan Kad Pengenalan suami.
3. Salinan sijil nikah.
4. Bil elektrik atau bil astro rumah yang kita tinggal sekarang sebagai bukti.

Bawa jer semua tu. Kalau appointment pagi, sila la datang awal. Klinik kerajaan usually buka jam 8.00 AM. Tapi start ambil nombor around 7. 35AM - 7. 40AM. Dan kat klinik aku selalu pi, usually orang start beratur seawal jam 7. 00AM lagi. Aku biasa sampai untuk check up jam 7. 20 AM pun kadang-kadang dapat giliran nombor 7 atau 8 camtu. Oh ye, untuk beratur, akan ada dua line biasanya. Satu untuk check up biasa, satu untuk check up ibu dan anak (KKIA). So, beratur la kat line yang ada ibu mengandung atau ibu dan bapak yang dok pegang baby. Jangan tersalah sebab satlagi sampai depan, depa suruh beratur dari awal balik. Haish.

4 benda yang korang kena bawa tadi, korang kena bagi masa nak amek nombor kat kaunter. Lepas amek nombor, korang pi la duduk kat situ and tunggu sat. Nanti depa akan panggil balik nama untuk bagi urine bottle + lab form. So nanti dah dapat urine bottle and lab form, terus pi toilet dan pee. Kalau kat klinik aku pi tu senang, lab die connected dengan toilet. So after pee, terus letak bottle tu and lab form tu kat kaunter dalam toilet tu.

After that, tunggu la number korang kena panggil masuk bilik yang pertama. Bilik pertama ni, korang akan kena timbang berat, ukur tinggi, blood pressure, hemoglobin test dan kena interview sikit. Sila ingat ya mak ayah ada sakit apa-apa tak terutamanya ada kencing manis ke tak, darah tinggi, jantung etc. Sila ingat hari pertama last period korang bila so senang nurse nak buat calculation EDD. Lepas tu korang akan dapat buku pink tu dan disuruh letak kat depan bilik kedua. 

Sekali lagi, tunggu nombor korang dipanggil. Kat bilik kedua ni, basically nurse akan tanya pasal current condition. Then, nurse akan suruh baring dan check perut and breast. Kalau dah beberapa bulan, nurse akan check heart beat terus. Habis check, nurse suruh duduk jap sementara die dok menulis kat buku pink tu. Kalau belum amek result urine test tadi, nurse suruh pi ambil sat. Tapi kalau masa tunggu turn korang tu lama sangat, pi je amek dulu result tu kat lab. Takyah buang masa ye tak. Then nurse akan tanya la korang currently ada makan apa-apa vitamin tak. Usually nurse akan keep on giving vitamin. Tengok orang la. Kes aku, aku makan obimin and vitamin c sahaja. So memang jimat duit pasal tiap-tiap bulan dapat free ja ubat. Hahaha... 

Kat bilik kedua ni jugak nurse akan bagi form and FBC bottle. Bottle kecik isi darah la senang cerita. Korang kena pi kat satu bilik ni then terus amek darah. Darah ni takyah hantar kat lab sebab nanti nurse hantarkan. Next time punya visit, baru tau result. Dah habis ambil darah, masuk balik bilik kedua tadi dan collect buku pink and masa ni jugak nurse akan bagi tarikh untuk next appointment. Nurse akan suruh pi letak buku kat bilik ketiga pulak. Bilik ketiga ni untuk jumpa dengan doktor. First check up, memang kena jumpa ngan doktor. Kejap jer. Doktor just tanya-tanya sikit then there you go, settle! Baik aku consult ngan diri sendiri jer. Haha...


My Red Book...

Overall, nak bukak buku merah kat KK yang aku pi ni hanya memakan masa satu jam suku sahaja termasuk la waiting time. Waiting time tu aku maksudkan dari aku beratur kat luar pintu KK tu jam 7. 20AM. Ok la kan. Kalau pi swasta pun lagi lama. Aku teman kakak aku pi check up ada la 2 jam jugak menunggunya. Hew3. Tapi sebab berbayar, so takde la mulut-mulut sumbang nak bising kan. Kah3.


Back of The Red Book.


And yes, untuk ibu mengandung dan warga emas, KK memang tak amek satu sen pun charge. Kalau normal people, kena bayar RM 1. Ubat semua free. Best kan? Dari segi menunggu ni, KK ni simple je, korang pi awal, cepat la procedure korang. Korang datang lambat, lambat la procedure korang. Sama la macam swasta kan. Tapi swasta ni orang tak bising sebab depa bayar dan tempat menunggu selesa. Tapi KK aku pi ni pun selesa je. Aircond bagai. Seat pun banyak. Hahaha... Cuma ye la, kalau pi swasta konpem-konpem la doktor pakar yang check. Kat KK ni, nurse yang usually conduct pregnant women. Unless korang ada masalah apa-apa, depa refer doktor. Kalau masalah lagi besar, doktor akan refer pakar. Itu standard procedure. Kalau pi swasta lain cerita, korang bayar banyak dan terus boleh pilih pi jumpa pakar terus, unless emergency case dan korang pi ED swasta, then MO yang akan incharge. Same procedure, depa akan refer pakar jugak if ada apa-apa problem.

Oh, satu lagi. Sepanjang aku check up kat KK, tak pernah sekali pun doktor scan. Sebenarnya boleh request. Tapi sebab aku decide nak pi scan kat swasta sekali sekala, so takde la aku request scan kat KK. Swasta tu means aku pi klinik yang memang ada pakar O&G just untuk scan. Klinik ye, bukan hospital. So, atleast ada juga opinion dari pakar kan. Tapi sekali tu je aku pi. Lepas tu aku scan kat klinik biasa sekali. Then masa 22 weeks kot, aku pi buat 2D detailed scan dengan sonographer. 2D detailed scan ni tak semua tempat boleh buat. So, kena pandai-pandai la cari tempat. 2D detailed scan ni jugak hanya boleh dibuat masa umur pregnancy 19 to 24 weeks. Sebab masa ni size baby just nice untuk tengok dari hujung ke hujung. Pasal 2D detailed scan ni later kalau rajin aku blog. He he he...

Oh ye, kalau nak pi buka buku check up kat swasta pon boleh, tapi rasanya tak susah sangat pun kot. Dari segi kos, aku survey ada klinik/hospital yang amek RM 90++ every month, ada yang RM 120 every month. Tapi basically untuk first appointment, harga mahal sikit. Ada yang RM 190, ada yang RM 200++. Semua depends on hospital la. Of course dengan harga tu, korang akan dapat khidmat doktor pakar, everytime pi check up boleh scan baby, harga dah termasuk ubat sekali, urine test, blood test dan lain-lain. Which ever it is, the choice is in your hand.

So, itu sahaja bebelan panjang untuk kali ni. Harap dapat memberi pencerahan kepada sesiapa yang takde idea pasal ni. Sila la buka buku merah awal untuk pemeriksaan lebih awal. Hew hew hew.




Till then, toddle!






-adios-

Tuesday, 14 April 2015

Anniversary Dinner

Assalamualaikum,

Wahahaha. Tajuk mau gempak saja. Tetibe.

Hari Sabtu hari tu, aku dan Pokcik rasa macam nak makan Ikan Bakar. Well, actually aku yang rasa nak makan ikan bakar. Memandangkan aku sejak-sejak pregnant ni tak merapu meraban sangat mengidam itu dan ini, maka, once bila aku bagitau Pokcik nak makan mana, dia akan serta merta ON jer with the plan. So far, aku tak mintak pelik-pelik pun. Kalau rasa nak makan manis, pandai-pandai la beli bahan sendiri kat pasar, then buat. Hari tu terasa nak makan benda manis, dok menggoogle, jumpa pulak pic Caramel Puding. Tung tang kat dapur tadaaa. Siap. Aku buat agak banyak. End up Pokcik tak makan pun. Aku yang perabih. Dia part-part makan benda-benda manis ni memang kureng sikit. Pastu kekadang selera aku lebih ke arah western. Rasa nak lamb chop la, chicken grill la, suka ati aku je. The good thing is, kedai belakang rumah ni pun ada jual dengan harga yang murah. So, biasanya Pokcik ON aje. Cuma yang belum ON, bila aku ajak pi Surabaya sebab nak pi makan Bakso, Penyet Nganjuk, Leko, Batagor, Pempek. Maka, memang tak la Pokcik nak melayan kan. Lagipun, itu bukan ngidam sangat pun. Sebab sebelum preganant pun selalu rasa nak pi sana untuk makan. HAHAHA...

Anyway, berbalik kepada cerita ikan bakar. Aku dan Pokcik dah lama memerhati satu restoran ni. Kalau otw balik ganu ke, selalu nampak signboard Ikan Bakar Petai Golek-Golek tepi jalan MRR2. Tapi mampu perhati jer la, dengan harapan satu hari nanti dapat try makan situ. So, hari Sabtu hari tu, aku pun ajak Pokcik pi makan situ. Pokcik pun ON. Sampai-sampai jer, memang hujan yang melampau-lampau lebatnya. Kuyup jugakla walaupun berpayung. Sampai-sampai tengok banyak tempat duduk yang dah full. Yang ada cumalah bawah rumah jer. Tapi ok la bawah rumah pun, memang depa set kan meja makan bawah tu. Cumanya disebabkan hujan, seat yang open air tak bleh la nak duduk. Tapi aku sangat suka suasana kat situ. Tempat dia macam a bit atas bukit. Buat pulak hujan masa tu, so memang best je sejuknya.

Disebabkan kiteorang banyak berjimat sebab taklama lagi aku dah nak beranak, maka, bajet memang ciput untuk sambut anniversary. Makanya, bila dah duduk elok bawah tu, lampu pun sayup-sayup je nak nyala, plus hujan lagi, plus ada candle lagi atas meja tu, so kami mengisytiharkan malam tersebut sebagai makan malam anniversary. HAHAHA. Bagi can la pasal masa anniversary hari tu aku di Ganu, Pokcik di Langkawi. So, kira malam ni makan sedap la konon.

Kami order Ikan Siakap Bakar Petai, Sotong apemende ntah namanya (masak kicap + daun kari), Masak Lemak Daging Salai, Telur Dadar dan Nasi untuk 2 orang. Air pulak Watermelon Juice 1 Liter. Tobat la kembung perut minum air tembikai hahahaha... So, ditemani air hujan yang bercucuran dan lilin yang menyala, kami pun makan la dengan lahapnya. Dah habis makan, pi la bayar. Harga total semua ialah RM 75. OK la. Agak berbaloi. Ikan bakar memang sedap. Masak Lemak Daging Salai pun sedap. Cuma sotong jer kureng sikit. Resipi kick, cuma sotong tu bukan sotong fresh la. More to sotong kenyal yang macam dalam Secret Recipe punya spaghetti. Haha.

Overall, ok la kami puas hati. Dan dapat disimpulkan bahawa anniversary dinner tak memerlukan tempat mahal. Cukup la tempat best dan makanan sedap. Haha. Kat rumah ponnnn boleh. Hari tu konon nak jugak pi beranniversary dinner bagai. Pastu bila survey harga mostly RM 200 ke atas per couple. Tengok makanan biasa-biasa je. Tempat pulak tak privacy sangat. Semua boleh tengok. Haha. So the best is, kalau tak jumpa cari tempat, redha je macam aku. Last-last lagi best. Hahahahahahahaha.....

Layan pic jap...

Abaikan muka Mak Buyung. Sembab muka. Haha...



Nyum Nyum...






Hehe... Kalau terliur, boleh la pi kat Restoran Golek-Golek Ikan Bakar Petai. Lokasi boleh waze jer. Technically tempat tu tepi MRR2 jer. Hehehe...







That's all. Bubbye.




-adios-

Wednesday, 8 April 2015

SUGARSCARF Now In ZALORA

Assalamualaikum,

Hello all!!! 

Semenjak pregnant ni, selalu ja ada mulut yang kata aku sememeh la, selekeh la. Ye lah, dah pregnant ni badan dah makin besar, pakai ja apa yang ada. Tudung lagi la, last beli yang jenis fesyen-fesyen and cantik-cantik ni ntah bila ntah. Kalau ada pun kirim beli kat adik yang rajin pi butik. Nak harap aku kuar jalan-jalan memang tak la. Sempooooot oi.

So solution yang paling senang adalah, online shopping! Haha... So baru-baru ni aku ada la browse few online stores. Then terjumpa pulak Sugarscarf kat website ZALORA. Eh jap. Sugarscarf kat ZALORA? Waaaahhhhh.

Korang pernah dengar Sugarscarf tak? Komang spana orang ganung kata kalau tak pernah dengar. Tapi takpe, meh sini nak bagitau sikit. Sugarscarf ni dulu bisnes depa start kecil-kecilan aje. Tak lama lepas tu, Sugarscarf mula start perniagaan secara online pulak dan lepas dari tu, baru depa buka butik sendiri kat ibu kota kita yang tercinta ini. 

Apa yang best sangat pasal Sugarscarf ni adalah depa punya pilihan warna-warna tudung tu memang cun dan menepati citarasa semua lah. Warna tu satu hal, corak-corak kat depa punya tudung ni pulak, mak aih, memang ‘in trend’ habis. Kita yang biasa-biasa ni pun, kalau pakai tudung dari Sugarscarf ni boleh tetibe feeling jadi Hijabista tau.

Aku dok kira-kira tadi. La ni pertengahan bulan April. Bulan depan dah Mei, lepas tu Jun. Haaa, Jun dah start Ramadhan dah, lepas tu raya pulak kan. Alang-alang, baik aku usha sekali untuk beli tudung time raya nanti. Beli awal sikit takpe, janji tak merana sebab tudung cantik-cantik semua habis stock. Kalau habis stock? Jadi Mak Jemah Sememeh lagi ler aku. Hahahaha.....

OK. Berbalik kepada cerita tadi. Untuk korang-korang yang baru tau atau baru kenal jenama Sugarscarf ni, korang boleh beli dan rasai sendiri tudung-tudung Sugarscarf ni best dia macam mana. Korang boleh pergi terus ke butik Sugarscarf atau pi menjengah kat laman web ZALORA Malaysia untuk korang nikmati sendiri tawaran harga tudung yang special bak hang. Kat ZALORA nanti, korang boleh tengok sendiri koleksi tudung Sugarscarf yang meletop macam kat bawah ni!







Haa selain koleksi kat atas ni, korang boleh tengok banyak lagi koleksi tudung Sugarscarf online yang lain. Contohnya, Juliette Instant Shawl, IHA Lycra Instant Shawl, Jane Shimmer Ala Crepe Shawl dan banyak lagi lah.

Apa yang lagi best kalau korang nak tau, ZALORA bagi khidmat penghantaran secara percuma tau, ala, senang cerita FREE DELIVERY direct ke rumah korang. Dalam Malaysia je ek, kalau nak hantar pi Afrika Selatan korang kena check balik naa. Oh ya, ada juga pemulangan percuma selama 30 hari selepas tarikh pembelian atau omputih kata, 30 days return. 

So, apa lagi, dari korang berlanjutan jadi Mak Jemah Sememeh pakai tudung outdated, old-fashion, better la korang pi usha dan beli sendiri tudung Sugarscarf ni kat ZALORA okayh? Pastu ha korang boleh lah nak fefeeling hijabista ker, diva ker, baru la ada kelas!! Aumm!

Okay bai bai, aku nak pi check out tudung Sugarscarf online jap. Terliur aih tengok instant shawl depa. Sesuai sangat dengan pregnant woman macam aku ni. Nyummy!










Till then, toddles~




-adios-



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...