Nursing


Monday, 16 February 2015

Februari

Assalamualaikum.

Tetibe Februari dah HAHAHA. 

Haiyo. Nowadays aku selalu rasa serabut bila buka facebook. Nak-nak bila "seseorang" itu kena sumbat dalam jail. Dia yang kena sumbat dalam jail, tapi komen-komen ustaz ustazah tak bertauliah punya la banyak kat Fb tu. Apekemende depa merapu pun taktau. For me, easy. Kalau rasa taktau, diam. Takpayah komen. Ko sendiri pun takdak masa kejadian berlaku. So takpayah komen. Mamat tu dah kena sumbat dalam penjara, kalau korang rasa dia tak bersalah sekalipun, takpayah susah-susah nak menghentam sistem kehakiman negara. Depa ada guide depa. Based on evidences, and mind you itu mahkamah civil, bukan syariah ke apa jadi toksah bising pasal 4 orang saksi blablabla. Kalau korang rasa mahkamah salah pun, korang pun tahu ada mahkamah akhirat. So nanti berdoa la kat akhirat korang tau kebenarannya. Takpayah pertikaikan kredibiliti "mahkamah dunia" yang macam orang canang-canangkan.

Ini tak, bila korang menang, kata keadilan akhirnya ditegakkan, bila kalah, korang meroyan, kata mahkamah kena bayar la, kena beli la. Kalau tak betul benda tu, korang pun sama gak buat fitnah. Sila mind your own dosa pahala daripada sibuk jatuhkan hukum hakam kat orang lain.. Kalau korang rasa tak adil sebab mamat tu kena sumbat dalam penjara, lantak pi korang la, tapi tak payah susah-susah jatuhkan dosa pahala. Korang pun bukan ada di tempat kejadian. Kalau mahkamah sivil kita ni salah pun kan, korang nak kecoh buat apa, bukan ke korang ni so-called ustaz ustazah, takkan la korang taktau maksud "Percaya kepada Qada dan Qadar". So, cukup-cukup la dok meroyan. Berdoa ke, pi solat ke atau paling tidak, DIAM BILA RASA TAKTAHU, kan ke bagus. Haiya.

Habis membebel pasal manusia-manusia aneh yang menyemak di Fb. Ohye, takziah kepada ahli keluarga dan rakan-rakan arwah Tok Guru Nik Aziz. Al Fatihah untuk arwah. Beliau memang banyak berjasa kepada Islam, indeed. Dan sekali lagi kepada manusia Fb yang terasa, jangan lah terlalu taksub dengan Tok Guru. Walaupun beliau adalah ulama, tapi beliau bukan nabi. Beliau pun tak suka dan tak suruh korang menyanjungi die macam sanjung kat nabi. So, hentikanlah ketaksuban kepada arwah Tok Guru. Awan-awan terbentuk kalimah Allah, hari mendung ketika jenazah dikebumikan itu semua tanda kebesaran Allah, yang BOLEH BERLAKU bila-bila masa. Bukan ketika ulama meninggal sahaja. Bila Allah nak suruh jadi, jadi, bila Allah nak tunjukkan tanda-tanda kebesaranNya, Dia tunjuk. Don't you all believe in Kun Fayakun? 


Anyway Anyhow, habis pasal tu. Today marks 5 months of my pregnancy. Alhamdulillah. And and the good thing is, I started to feel my baby's movement inside my tummy. However, it's only some random movements. I cannot feel he/she kicking ke apa. It's just like bloop bloop bloop inside. And I'm pretty sure it's not "angin" because both of it feel different. As her/his eyes can already sense the light at this moment, my tummy feels funny whenever I project any light on it. HAHAHA. Pardon my excitement as this is my first pregnancy. Well, technically, it's a second. ;)

May the baby grows healthy and perfectly inside my tummy. And may Allah ease my pregnancy journey including during my delivery time soon. Amiiin. :)









-adios-






No comments:

Post a Comment

thank you very muchooo!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...