Nursing


Wednesday, 29 October 2014

Air oh Air

Assalamualaikum,

Haiya. Semalam dan hari ni Allah tarik nikmat air bersih kat rumah ni kejap. Notis ditampal sehari sebelum, aku pulak tak keluar rumah, memang taktau la. Pokcik plak tak perasan. Dalam notis pulak tulis gangguan start Jam 9AM-9PM. Hampeh sampai jam 8AM pagi ni baru ada air balik. Stress betul. Aku cepat-cepat bangun mandi. Habis mandi nak basuh pinggan. Pulak air makin lama makin slow. Last-last habis camtu jer. Urghhhhhhhhhh...

Takde plak notis lain untuk hari ni. Jangan cakap semalam tak sempat siap dah la. Aku tak tau ni problem dari Lembaga Air Perak atau gangguan dari Apartment Bukit Permata ni. Rasa macam management Bukit Permata ni yang tak buka pam air tangki. Jam 8AM, orang management tu baru masuk kerja agaknya, baru buka pam. Urghhhhhhhh...

So now masih menunggu air lancar balik. Naseb baik la aku sempat tadah sebaldi dan sebotol besar air tadi. Air masak pun aku sempat masak dua, tiga round. Huhu...

Taktau la bila nak ada air balik. Malam ni mak mentua sampai. Adik ipar ada sekali. Anak sedara pun ada sekali. Tolong la air ada balik. Nak mop rumah. Dan banyak lagi. Hrmmm...

Semoga dipermudahkan.

InsyaAllah.

Amiiin...








-adios-

Monday, 27 October 2014

#1 Product Review : LAKME K. Theraphy Active

Assalamualaikum,

Hari ni aku buang tebiat nak review pasal barang ni pasal aku kagum wooo. Haha... Cerita dia ialah, Pokcik ada masalah rambut gugur. Sampai dah nak botak rambut dia, kesian aku tengok. Umur tak sampai 3 series lagi tapi rambut dah nak habis. Kalau dia ni bangun tidur, aku kemaskan tempat tidur, berlambak-lambak rambut dia ada atas bantal. Kalau lepas dia mandi, boleh tengok berapa banyak rambut atas lantai. Kalau tengok atas carpet depan tv pon, penuh rambut dia saje. Hahaha...

Sampai satu hari aku teringat. Dulu aku pernah problem rambut gugur. Masa tu pakai Head & Shoulder Shampoo and Conditioner 2 in 1. Dahla gugur, tetiba kelumumur macam banyak gilaaaaaaaaaaaaaa aku stress. Pastu aku pi saloon rambut kat area Kota Kemuning. Pemende ntah nama saloon tu. Depa buat treatment, and suggest aku guna shampoo Paul Mitchell Tea Tree Special Shampoo and conditioner skali. Memang segar dan wangi. So, aku pakai sampai habis semua tu dalam masa beberapa bulan. Memang berkesan, tapi aku tak continue, satu sebab kat Terengganu aku taktau mana nak cari shampoo tu, satu lagi sebab a little bit pricey. So, aku tukar pakai shampoo Sunsilk Pink, Alhamdulillah rambut pon okay jer dan takde gugur and kelumumur.



Paul Mitchell Tea Tree Special Shampoo and Conditioner, 75ml each.



Berbalik kepada kisah Pokcik. Aku dah lama suggest dia suruh pi beli shampoo macam aku pakai tu. Tapi banyak la alasan dia. Ada plak dia gi beli tonic rambut Ginvera, which aku yang bagi pakai tiap-tiap malam kat rambut dia pun, nampak takde perubahan pun. Makin kosong ada la. Rambut pun takde tumbuh baru. Hahaha... Pokcik pun mula merungut cakap ceh penat je beli tonic rambut mahal-mahal, takde kesan pun.

So, satu hari ni, kami pi jalan-jalan kat Aeon Station 18. Aku nampak kedai Shins, aku pi tanya chinese kedai tu. Ada tak shampoo untuk rambut gugur untuk dia ni (sambil tunjuk rambut Pokcik). Chinese tu terus amek shampoo LAKME K. Theraphy Active tu. Dia cakap shampoo ni banyak dapat award. Aku tanya lagi, kena pakai conditioner skali tak. Chinese tu cakap, oh no need la sebab rambut Pokcik pendek jer. Aku pun macam ok la. Tanya price, RM 69.00. Aku pun okay la. Angkut satu buat balik.

Masuk bulan ni baru sebulan Pokcik guna shampoo tu. Aku kagum pasal dah takde dah rambut-rambut berterabur kat dalam bilik air ke, atas bantal ke, atas karpet ke, semua dah clear. Hahaha... Pokcik tetiba semalam cakap kat aku, "Perasan tak, dah kurang rambut gugur kan lepas guna shampoo tu?" Hahahahah... Memang aku sokong sangatlah statement tu. Hehe... I'm a happy wife. :)

Anyway aku review ni bukan dapat penaja ke apa. Cumanya aku nak berkongsi produk-produk yang best untuk dipakai. Dan kalau aku cakap berkesan, memang berkesan la. Sebab aku ni suka try produk, and aku memang perhati betul-betul menjadi ke tidak produk tu. Kalau dalam masa sebulan takde kesan apa, aku start la malas nak pakai. Hahahahahaha...

Dan aku juga bila Pokcik pakai dan menjadi, aku pun start la menyibuk sama. Haha... So far, memang best. Cumanya aku pakai dengan conditioner Sunsilk Pink. Tapi okay jer, rambut memang lembut sesangat. Dan tak gatal. Dan tak gugur. Pendek kata korang try lah kalau ada masalah sama dengan kami ni. Hihi...


LAKME K. Theraphy Active, 300ml.


Rate for this product :
Quality : 5/5
Price : 4/5
Overall rate for this product : 9/10



P/s : Paul Mitchell Tea Tree Special pun best dan berkesan jugak untuk rambut berkelemumur dan gugur. Dekat Shins pun ada jual. Tapi tak sure harga. Aku beli dulu pun dah lama, dah lupa dah. Haha...



-adios-








Tuesday, 21 October 2014

UTP Convo : Tahniah Abang Lim & Kak Athi

Assalamualaikum.

Hai allz. Pada hari Ahad yang lepas, telah dijalankan satu majlis konvokesyen ke 14 Universiti Teknologi Petronas. Kali ini, abang dan kakak ipar saya telah terlibat sekali dengan majlis yang penuh istiadat itu. Tahniah diucapkan kepada Abang Lim dan Kak Athi atas kejayaan mereka berdua mendapatkan Master of Science in Petroleum Geoscience. Saya dan Pokcik amat gembira dengan kejayaan mereka dan sangat berbangga kerana mereka ni memang power bab-bab belajar ni. Saya sungguh malu kerana semua tahu saya seorang loser.

Seawal jam 8.30AM, saya bangun pagi untuk bersiap dan mengemas bag sebelum kami bergerak menuju ke majlis tersebut. Kebetulan, kami ada kerja di Kuala Lumpur, jadi kami menyiapkan segalanya terlebih dahulu supaya kami tidak perlu berulang alik ke Lumut sebelum meneruskan perjalanan kami.

Tepat jam 10AM, kami bergerak menuju ke Batu Gajah untuk mengambil anak sedara di rumah pengasuh. Jam 11AM, kami sampai di rumah pengasuh dan mengambil Ilyaas dan Imani untuk ke UTP. Mereka berdua telah disiapkan oleh pengasuh dan mereka kelihatan segak dan cantik. Kemudian, kami menuju ke UTP. Sesampainya di UTP, kami parking di bangunan apa ntah, dan berjalan menuju ke Dewan Canselor. Kami turut membelikan 2 jambak bunga besar gedabak (kiriman emak dan ayah) dan juga 2 patung teddy bear bertuliskan "Congratulation" untuk diberikan kepada Abang Lim dan Kak Athi. Pada mulanya kami juga ingin membelikan bunga untuk mereka. Tetapi bila difikirkan terlalu banyak bunga yang akan dipegang oleh mereka, maka kami decide untuk beli teddy bear tu. Lagipun, boleh bagi Ilyaas dan Imani main-main sementara menunggu mereka keluar dari Dewan Canselor.


Daddy Joe with Ilyaas and Imani...

Imani omeyyy...


Selepas membeli belah, kami menunggu dan cari port best untuk melepak sementara menunggu majlis habis. Mujurlah cuaca tidak begitu panas, dan anak sedara semuanya well behave. Saya membawa bekal koko crunch untuk Ilyaas dan Imani. Jadi, sementara menunggu, bolehlah mereka mengunyah apa-apa. Selepas menunggu lebih kurang 15 minit, ibu dan bapa Kak Athi datang untuk bermain dengan Ilyaas dan Imani sementara menunggu majlis habis. Hampir jam 1.00PM, majlis selesai dan kami berjumpa dengan Abang Lim dan Kak Athi. Kami mengambil gambar dengan banyak sekali. 


Well behave Imani...

Talkative Imani...

Bunga from Emak and Ayah...

Teddy bear from Pokcik and me...

Comel kan...

Pokcik, Ilyaas, me, Imani and Kak Athi's parents.


Selesai mengambil gambar, kami berasa begitu lapar. Kami bersurai dan menaiki kereta masing-masing menuju ke Restoran Tasik Raban yang berada berdekatan Tesco Seri Iskandar. 
Itulah sahaja cerita tentang majlis konvokesyen ke 14 UTP. Layan gambar jom...


Them with Emak and Ayah...

Them with Kak Athi's parents...

With Emak, Ayah and Kak Athi's parents...

Pokcik and me with them...

Fewwiiiittttttt...

Kami interprem sat...

Lagi...

Convo Selfie...

Selfie ngan Abang Lim plak...

Ohye, saya juga mendapat 2 kuntum bunga ros merah daripada Pokcik. Hal ini kerana saya berjaya meng "pau" Pokcik untuk membelikan saya bunga. Pokcik pon bersetuju kerana dah lama dia tak bagi saya bunga. Kalau saya tak cakap, mesti Pokcik buat dekkk jer pasal dia tidak romantik. Hahahahahahahahahahahahahaha...


Bunga 2 kuntum...

Flower selfie...

Love this. Thanks Pokcik...

Selfie lagi...

Pardon the jendul dahi...



Sekalung tahniah diucapkan kepada Abang Lim dan Kak Athi sekali lagi. Semoga rezeki anda berdua bertambah dan hidup diberkati selalu. Amiiin.








-adios-


Friday, 17 October 2014

#9 Travel Malaysia : Tanah Aina Farrah Sorayya, Raub, Pahang, Malaysia (Part 2)

Assalamualaikum,

WARNING : ENTRY BERGAMBAR PANJANG BERJELA.
THE X BUTTON IS ALWAYS AVAILABLE TO CLICK.


HAI! Hari ni kita cerita part 2 plak. Kalau Part 1 aku dah habis cerita dari awal sampai habis, Part 2 ni plak aku just nak cerita pasal jungle tracking yang dah termasuk dalam package aku tu.

So pada petang tu, kami gerak pi jungle tracking berempat, ditambah dengan staff Tanah Aina 3 orang. Sorang lead the way, sorang pegang camera, sorang lagi stay at the back. Pukul 2PM, kami dah siap-siap tunggu di reception. Aku dan Pokcik mula-mula pakai sport shoes yang kami bawa dari rumah. Masa aku usha harga package Tanah Aina ni, memang depa ada cakap better bawa kasut yang ala-ala crocs, pasai nak masuk air. Tapi kami punya plan last minute, kejadah la nak pi beli crocs plak kan. Haha. Dalam website tu jugak dinyatakan depa ada jual rubber shoes. So, kami memang dah standby duit untuk beli. Rubber shoes tu ada dijual kat kedai dalam Tanah Aina tu. Dengan harga RM12/pair, kasut tu memang selesa untuk ber-jungle tracking. Nama pun rubber shoes, Pokcik kata kasut tu sebenarnya buat pakai buat pi noreh getah. Ntah ye ke tidak. Haha...

After menghabiskan RM 24 untuk 2 pasang rubber shoes, kami pon gerak pi sana. First thing, depa suruh bergambar dulu depan signboard Tanah Aina. Pastu briefing jap. Staff depa bagitau total perjalanan around 20-30 minit untuk sampai ke air terjun. Dan begitulah sebaliknya. Katanya lagi, kalau tak hujan, boleh la balik ikut jalan sungai. Kira River Tracking lah pulak kan. So after finished briefing, kami start our journey.

Bergambar dulu...


Journey smooth jer. Ada naik bukit sikit, ada turun bukit ada kena masuk sungai aras lutut, ada kena masuk sungai sampai tenggelam.


Ni rentas sungai paras lutut...

Ni masa rentas sungai tahap tenggelam. Dah kat penghujung dah. Tu pasai nampak sampai tahap pinggang Pokcik...

Belakang tu couple yang skali ngan kami...

Mamat ni memang kalau dapat air, die senyum cenggini...

After merentasi sungai yang tahap tenggelam tu, kami sampai kat tempat waterfall ni. Memang best dan air sejuk gila babeng. Tapi nikmat berendam lepas berpeluh jungle tracking tu memang fuhhhhh...

Kat situ jugak ada platform setinggi berapa meter ntah. Tak ingat. Korang boleh terjun dari sini ke dalam sungai. Ini adalah sesalan terbesar aku. Sebelum ni, masa aku join water rafting kat Probolinggo, Jawa Timur, aku dengan berani dan selambanya terjun dalam sungai dari tebing setinggi 3 meter setengah. Kali ni aku tak tau apsal aku jadi penakut macam hampeh. Pokcik dengan selamba terjun. 2 kali plak tu. First time aku naik aku teragak-agak nak terjun. Adrenaline rush dia MasyaAllah. Aku turun balik. Aku taktau apasal aku jadi cenggitu. Second time aku naik, Pokcik teman. Last-last Pokcik yang terjun. Aku tercegat kat situ. Hahahahahaha. Geram betoi la. Tak tau apa kena dengan diri aku. Huhu... Nasib la couple yang lagi satu tu, wife die pon tak terjun sebab cuak. Takde la malu sangat aku naik 2 kali tak terjun. Hahahahaha... Dengan ini dimaklumkan aku ni makin lama makin sakit. Taktau la sakit apa. I hate when I can't do things I always LOVE to do. Hrmmm...


Ni yang second time ni. Last-last tak terjun pun. Huhuhuhu...

Pokcik disinari cahaya keimanan selepas terjun dari platform...

Still tengah amek mood. Mamat indon tu dah boring dah tunggu aku nak terjun, tak terjun-terjun. Haha...

Sembang-sembang plak. Terjunnya tidak. Haha...

Pokcik gian nak duduk bawah air terjun. Suka beno dia main air...

Berposing depan air terjun laju...

Berendam bagaikan badak...

Water Chicken Dance by Pokcik...

Ntah hape yang happy sangat pon taktau...

Dalam pukul 4 macam tu, staff depa ajak balik... Sebelum balik kena la bergambar dulu...


Berat seluar aku kena air. Ceit... Pasni nak main air sila jangan pakai seluar cotton. Cari seluar jogging yang ringan tu... Takpun pakai legging...

Depa ni pi honeymoon. Kami pengantin lama dah. Hahaha...

Habis bergambar, kami bernasib baik. Pasai hari cerah elok lagi, tak hujan lagi. So, kami balik melalui jalan sungai. River tracking. Actually river tracking ni lagi mencabar pasai batu-batu sungai ni licin. Berapa kali terslip dan terpeleot aku pon taktau. Bahaya jugak...


Baguihnya laki aku tak lepas pon tangan bini... (Padahal pegang lepas dekat nak 10 kali bini terslip kat batu-batu licin... Nak wat camne, bini hang memang jenis clumsy kalau jalan jer nak terpeleot...)

Ni kami dah sampai dah... Ni la river tracking...


Lepas dalm 20 minit river tracking, kami pon sampai la chalet. Sampai-sampai jer elok jer hari hujan. Staff depa soh pi minum petang dulu, baru balik chalet. Tengah makan, vrooooommm hujan turun dengan lebatnya ditambah dengan petir sekali. Haha...

Habis makan, berbekalkan payung yang disediakan, kami balik la chalet. Masa tu tengok air sungai pun agak scary. Air dah tak jernih, air jadi warna teh susu kurang manis, dan alirannya sangat laju hokeng. Maka, di kesempatan itu, dalam kesejukan, kami sampai chalet ja, terus tido tak ingat apa. Haha... Pukul 6.30PM macam tu lepas hujan dah renyai-renyai, baru la kami pi mandi... Hehe...

Overall, jungle tracking ni sangat best. Seingat aku ni second jungle tracking aku kot. Haha. Yang first masa dekat Pulau Redang masa tingkatan empat dulu. Masa tu aku ikut camping Kelab Pencinta Alam SMKSS. Panjat bukit kat Pulau Redang dan tengok keindahan dari atas tu MasyaAllah. Later kalau ada scanner, aku scan dan blog about it ok. Hehe...


Itu jer cerita aku hari ini. Boleh rujuk Part 1 untuk full story berserta bajetnya sekali.



Sekian, terima kasih.




-adios-

Wednesday, 15 October 2014

#8 Travel Malaysia : Tanah Aina Farrah Sorayya, Raub, Pahang, Malaysia (Part 1)

Assalamualaikum,


WARNING : ENTRY PANJANG BERGAMBAR. 
THE X BUTTON IS ALWAYS AVAILABLE TO CLICK.


Hello all. Hari ni aku nak cerita pasal Tanah Aina Farrah Soraya. Sebenarnya ini treat untuk Pokcik setelah 2 bulan lebih dok atas kapal sana. Dia habaq nak pi berehat bercuti, tapi taknak pi pantai ka, laut ka dan yang berkaitan dengan air biru lah. Dia habaq kalau bleh, nak pi air terjun. Aku pon survey la tempat-tempat air terjun yang best. Tanah Aina di dah lama masuk dalam list sejak-sejak aku like page die kat FB beberapa tahun lepas. Memang menarik. Tapi aku saja survey tempat-tempat lain, kot boleh dapat lagi murah dan affordable. Antara tempat yang aku survey adalah around Janda Baik dan Tasik Banding. Janda baik memang banyak tempat air tejun yang menarik dan affordable chalet, cuma tak berkenan. Haha. Tasik Banding pulak ada satu resort yang menarik, cuma harga dia mak oi, mencecah satu ribu semalam. Tak mampu den. Huhu...

Aku pi Tanah Aina ni very the last minute punya booking. Pasai Pokcik punya schedule tergantung. Jadinya, 3 hari sebelum pi, baru aku booking. Dan sesungguhnya leceh membooking last minute ni. Sebab depa tak layan booking via call, kena email. Email plak bukannya 24 hours staff dieorang online ye dak. Maybe yang pi sana banyak untuk team building, so depa prefer booking via email. Whatever it is, maybe depa bleh baiki lagi terutamanya part-part booking ni. Oh ye, kami ke sini 2 hari 1 malam sahaja.

Satu yang menarik pasal Tanah Aina ni, owner dia adalah MELAYU BUMIPUTERA ya rakan-rakan. So, aku yang sangat amat racist ni sangatlah menyokong bisnes melayu ni. HAHAHA... Satu lagi, Tanah Aina ni sangat menjaga air terjun depa. Sungai air terjun tu memang dibersihkan secara regular. Even dalam toilet depa pon semuanya pakai organic punya shower bath, shampoo and conditioner. Kita takleh pakai kita punya sabun shampoo semua pasai depa jaga nature environment depa.

Nak dijadikan cerita, aku booking kan Honeymoon Chalet, sebabnya, chalet ni yang ada direct access to air terjun. Harga boleh tengok kat website depa. Harga depa bagi tu memang dah sekali dengan 4 kali makan, jungle tracking, night walk dan morning walk. So memang sangat-sangat berbaloi. 

Bertolak pukul 10.30AM dari KL, dalam 11.45AM dah sampai. Agak jauh ke dalam ye perjalanan. Dari bandar Bentong tu kena straight jer, sampai masuk daerah Raub, nanti ada sign board, just ikut jer. Sampai sana, depa sedia tempat parking. Dari tempat parking tu akan ada trak kecik datang pick-up kita. Comel jer. Jalan nak masuk ke chalet depa memang kereta tak bleh lalu. Agak curam dan berlecah.

10 minit naik trak kecik, kami pon tiba di reception Tanah Aina. Sampai-sampai jer, disambut dengan air sirap mint, dan terus dibawa ke cafe depa. Reception depa kecik jer. Sampai cafe, staff depa suruh makan lunch dulu. Makanan depa agak menarik la. Banyak choice. Tapi yang bestnya, tempat cafe tu memang betul-betul sebelah air terjun. Best jer dengar deruan air terjun tu sambil-sambil makan. Feeling-feeling tenang gitu. Memang la tenang, line phone pon takdak hahahahahaha...

Habis makan, depa tunjuk bilik. Memang rasa macam duduk dalam alam bunian sangat. HAHA. Katil dalam Honeymoon Chalet ni memang cantik. Chalet plak tepi sungai, memang best la bunyi air terjun jer. HEHEHE. Tapi satu jer, bilik air dia kat luar. Banyak bilik air, cumanya terletak di luar. So kena jalan sikit untuk ke toilet which is, no privacy sket la. Nak ter-berry, terkucil tengah malam sape nak teman oiii pi toilet. Dah la tengah hutan. Haha...


Katil best... Haha...










Pokcik rasmi kerusi kat balkoni


View dari bilik. Bilik ni tak privacy sangat sebab sungai dia dekat dengan jambatan tempat orang lalu lalang.



Toilet di luar



Cantik dan bersih


Dah letak bag, kami pi jalan-jalan tengok kawasan sekitar. Memang cantik. 



Jalan-jalan tengok kawasan sekitar







Maaf la Pokcik interprem







Habis jalan-jalan, kami masuk bilik. Rasa macam tak best plak bilik tu. Sebab kami dapat bilik paling depan, dekat dengan jambatan tempat orang lalu lalang. So, kami mintak tukar bilik sebelah. Naseb baik, staff tu OK jer. Chalet sebelah ni access to sungai dia lagi best dan privacy. Better lah pendek cerita.



View sungai dari chalet...



Ada makhluk sedang buat apa ntah kat situ...



Makhluk tu amek wudhu daa...



Gazebo sebelah chalet kiteorang. Malam-malam depa letak lilin so memang feeling romantik sesangat. HAHA...



Lagi view dari chalet...


Ada buai siap... Jalan ke atas sikit belakang buai tu, ada toilet...



After habis jalan-jalan sekeliling, kami siap-siap sebab pukul 2 ada jungle tracking. Pukul 2 tu kami pi tunggu kat reception. Kami jungle tracking berempat, ditemani 3 staff. Cerita jungle tracking pun panjang jugak, so nanti part 2, aku tulis pasal jungle tracking yer.

Abeh jungle tracking, depa suruh terus pi cafe untuk makan petang pulak. Haha. Brape kali makan daaa... Habis tu balik bilik, dan terus tertidur kepenatan sampai pukul 6 camtu. Masa kami kat cafe tu actually dah start hujan lebat. Disebabkan hujan lebat, impian nak mandi lepas peluh busuk-busuk tak tercapai sebab toilet kat luar... Nak pi toilet kena bawa payung bagai. MALAS. Haha...

Bangun-bangun jer, kami pi mandi, then lepak-lepak jap then terus pi makan malam pulak. Haha... Makan malam pukul 7.30PM dah start serve. Malam tu kami makan berdua jer. Orang lain makan ramai-ramai. Sebab kami berdua je dalam schedule tu dah ter-assign untuk makan BBQ. Haha. Gila banyak portion dia. Dah nama pun buffet. Tapi berdua. Memang tak habis makan la.

Habis dinner, kami pi lepak kat gazebo dekat-dekat situ gak. Ada yang main chess, kami tengok tv jer, dan tengok katak pisang sekor di dok melompat-lompat tanpa motif. Haha... Disebabkan petang tu hujan lebat, so malam tu takde la night walk sebab track kat hutan tu konfem-konfem licin. So, terpaksa la melepak jer...

Tak lama lepas tu dalam pukul 9.00PM, staff depa panggil pegi hall untuk tengok gambar-gambar and video masa jungle tracking. Memang pandai depa buat video. Habis tengok video tu, depa habaq if nak gambar and video tu bleh tulis nama, dan bayar RM 12 untuk sekeping CD. So ok la. Kami amek sekeping. Hehehe...

Habis dari tu, kami balik bilik dan tido sampai esok pagi. Esok paginya, habis semayang Subuh, kami siap-siap nak pi morning walk plak. Tunggu dekat hall, ada sorang staff depa guide panjat bukit. Sangat curam ye bukit tersebut sampai tersemput nafas dan lecet kaki aku. Haha... Dalam 15 minit jalan, kami sampai puncak. Memang cantik melihat keindahan Allah s.w.t. Salah satu kenapa aku suka travel pi tempat-tempat melihat alam instead of travel pi tengok bangunan, sebab ni la. Kecantikan ciptaan Tuhan yang tidak terhingga. Bahagia~~~



View from up...







Platform kat atas bukit...








Sun rise...



Subhanallah

Side yang masih dilitupi kabus











Tak paham apa motif










Embun di hujung daun






After dah puas duduk kat atas, kami turun bawah la. Haha.... Sampai bawah terus pi breakfast plak. Habis membuntatkan diri dengan heavy breakfast, kami jalan-jalan sekitar dan ambil gambar lagi.



View dari atas jambatan. Boleh nampak cafe dari sini.

View dari cafe. Betul-betul sebelah air terjun

Air sungai yang jernih. Ada ikan banyak...


Ini tempat orang nak buat fish spa ke cuci kaki ke... Ada disediakan sabun kat situ. Kat belakang tu chalet yang kami dapat masa mula-mula tu.

Dah puas amek gambar, kami masuk chalet dan bersedia untuk berendam air terjun lagi. Haha... Berapa kali berendam ntah...



View ke chalet kami

Nama chalet kami



Tangga direct access dari chalet ke air terjun


Lepak atas batu. Pasal sejuk sangat nak rendam satu badan. Haha...


Merenung padia pon tak tau


Bertapa


Muka tak mandi pagi lagi


Habis berendam, kami pi mandi bersih-bersih. Siap-siap nak balik pulak. Sebab after that, nak gerak balik Terengganu plak. Perjalanan masih jauh. Hehe...

After dah siap-siap, kami pi reception tunggu trak datang. Sambil-sambil tu amek pic lagi. Hehe. Staff kat situ majoriti Indonesian, and Nepal/Bangladesh kot. Aku pun taktahu. Tapi memang tak jumpa sorang pon melayu. Haha...



Dah balik baru nak bergambar kat sini. Kui3










Ruang reception...

Ni kedai kecil jual barang-barang keperluan


Ada benda alah ni kat reception


Surau


Dah lama menunggu, trak pon sampai. Naik la trak untuk ke parking kereta...







Kami dan bag jer dalam trak











Lecah di tengah jalan


Dah sampai parking


Ni la trak tu. Macam hilux jer. Memang hilux pon. Haha.


Ni perjalanan kami pulang. Baru keluar dari parking Tanah Aina.


Dah sampai kereta, kami pun mengucapkan selamat tinggal kepada Tanah Aina Farrah Sorayya. Harap-harap next time dapat la pergi dengan family besar pulak. Buat family day kat sini pun best. Hehehehehehe...


Total Bajet yang perlu disediakan :

Penginapan : RM 300/pax including 4 meals + jungle tracking guide + night walk guide + morning walk guide
Transport : RM 80 (Duit minyak pergi balik KL)
Kasut getah : RM 12/pair (later cerita kat part 2)
CD : RM12/piece

Total : RM 358/person



Kalau ada yang berminat ke Tanah Aina untuk cuti ke, honeymoon ke, family day ke, team buliding ke, bleh check out Tanah Aina website ye. Tanah Aina ni ada banyak tempat, yang paling besar and banyak facilities is Tanah Aina Farrah Sorayya ni la. Memang best dan recommended. Apetah lagi produk Bumiputera kita. Marilah menyokong! Hihi...



Sekian sahaja. Berjumpa lagi di Part 2. Terima Kasih.





-adios-


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...