Nursing


Friday, 3 January 2014

The Happiest

Assalamualaikum.

Alhamdulillah.

Praise to Allah the most merciful for giving my family and I this chance. I prayed a lottttttttttt so that I can visit this place right after I finish my study. And Alhamdulillah, Allah makbulkan juga. Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah.

Betul la ada kata-kata yang cakap, kalau minta sesuatu dengan Allah, yakinlah bahawa satu hari nanti Allah akan makbulkan. Jangan sesekali persoalkan kenapa Allah tak makbulkan doa sekarang. Kena sentiasa bersangka baik pada Allah. Sebab Allah bertindak mengikut sangkaan dan keyakinan kita kepadaNya. Ini ada aku pernah terbaca kat mana ntah. Lupa.

Anyway Anyhow Alhamdulillah, I spent my last Jumaat and even my last day of 2013 in Makkah. Alhamdulilah. Terlalu banyak nikmat yang tak terhingga Allah bagi sepanjang urusan umrah aku ni. Tak tau nak cakap macam mana bersyukurnya aku. ALHAMDULILLAH.

1. Dipermudahkan urusan untuk buat visa, dapat tiket flight, pokok pangkalnya dipermudahkan semua urusan sebelum, semasa dan selepas pergi ke sana.

2. Dipermudahkan urusan masa nak inject before pergi umrah. Last 4 doses for us and then clinic tak amek dah sebab stock ubat belum sampai.

3. Sampai-sampai Jeddah jer, baru tau dapat satu group dengan mutawwif glemer, Ustaz Haryanto "Tanyalah Ustaz". Haha. Dah la glemer, memang banyak benda yang baru tahu lepas ustaz ni ajar, dan ustaz ni punya explanation untuk setiap tempat yang dilawat memang terbaik. Dapat tau banyak sejarah asal usul tempat-tempat tu semua. Lepas tu masa dekat Makkah, ustaz ajak kami pi melawat macam-macam tempat yang mutawwif group lain banyak tak bawak. Antaranya tempat kelahiran Nabi Muhammad s.a.w, Kubur Saidatina Khadijah, Masjid Pokok, Masjid Jin then ustaz belanja kami makan roti canai kat d'saji. hahaha... Alhamdulillah memang rezeki dapat mutawwif ngan ustaz ni. Ilmu tak berhenti dapat and gelak pon tak berhenti gak. Haha...

4. Dapat masuk Hijir Ismail dengan mudahnya, Alhamdulillah. Sempat solat sunat dan berdoa macam-macam kat situ.

5. Dapat tengok Pak Imam dan Tok Bilal Masjidil Haram dekat-dekat masa selesai solat jenazah. Fuhhh. Alhamdulillah.

6. Dapat Al Quran cantik, tasbih, kurma dan lain-lain sebab orang memang banyak bersedekah kat sana. Alhamdulillah. Semoga rezeki orang-orang yang bersedekah melimpah ruah hendaknya. Amiiin.

7. Dapat masuk Museum Masjidil Haram. Alhamdulillah. Susah dapat kebenaran masuk, tapi Alhamdulillah Allah bagi rezeki. Alhamdulillah.

8. Dapat masuk Raudhah dengan senangnya dalam Masjid Nabawi. Alhamdulillah orang tak ramai. Hehe...

Dan segala nikmat-nikmat lain yang aku sedar atau tidak sedar, tetapi dapat aku rasakan. Alhamdulillah untuk semuanya ya Allah.



Macam yang disebut berulang-ulang kali dalam surah Ar-Rahman,


 فَبِأَيِّ آلاءِ رَبِّكُمَا تُكَذِّبَا

Fabi-ayyi ala-i rabbikuma tukaththiban

Then which of the favours of your Lord will you deny?

Dan di antara nikmat Allah yang mana satukah yang kamu dustakan?


Masjid Nabawi, Madinah.

Madinah visit.

KEMBARA UMRAH group 2, with our mutawwif Ustaz Haryanto

US







-adios-




1 comment:

thank you very muchooo!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...