Nursing


Wednesday, 31 December 2014

Semua tulis pasal 2014...

Assalamualaikum,

Hola all... Fuhhhhh... Cewwah, fuhhhh gitu. Anyhow, 2014 dah nak tutup tirai. So, everybody write and tick all those resolutions they made in early 2014. However, knowing me.......... I did not have any resolutions. HAHAHA.

I do have few targets on things I MUST done every year. Well, I rather not called it as a "resolution" because for some reason, it sounds cliché. Wahahahaha. Abaikan.

However, every year pon we must go through ups and downs. So, normal things lah when every year you got some things you want, some not, some of your targets and missions accomplished, some not. So do me.

I can say the good things always happen for those who believe. While the bad things surely happen for reasonsssss. I repeat, reasonssssss. 

For all the good things, Alhamdulillah I highly grateful for every single things in life. Of course getting married to my husband was the best thing that happened this year, and to shine it more, our little junior is coming next year, Alhamdulillah. Hope my second pregnancy is going to be just fine.

For the other blessings, the best family, good health, wealth, and every single other things, ALHAMDULILLAH, Thank You Allah.

However, I admit I am not doing so good with my career, due to some circumstances. Whatever I had planned before, whatever decision I made, I believe that happened with the will of Allah. I did pray a lot, I did ask for guidance, and I know Allah will help me to overcome this. 

For all the not-really-good things, I believe there is at least a reason behind it. Allah does not burden anyone, except with something within its capacity.

And for that, ALHAMDULILLAH for everything ya Allah.

Oh yes, not to forget, 2014 stated lots of not-so-good history for our religion and country. 

The Palestine people,
MH 370,
MH 17,
and latest, floods in most of the places in East Coast, 
let us all pray for those who affected, may Allah protect us all, InsyaAllah.

Speak about floods, I am one of those people who trapped for few days. Later kalau rajin will story about that. 

I think that is all to conclude my 2014 journey.

I hope 2015 will become a better year for me, for my husband, future child, family, and for everything.





Till then, toodles!





-adios-



Friday, 12 December 2014

Hantu

Assalamualaikum,

Selamat hari Jumaat semua. Perbanyakkan ibadah di hari Jumaat.
Di hari Jumaat yang mulia ni aku rasa aku nampak hantu.
Masuk ni dah kali ketiga kot (atau lebih atau kurang) manusia dengan nama Azlee Lee ni add aku kat facebook.
Serious aah, dulu aku penah blog skali pasal budak Azlee Lee ni which aku tak rasa beliau ni lelaki.
Haiya, brape kerat la sangat laki zaman sekarang nak like FB Backstreet Boys? Lazada?
And like FB TLDM?
Sesuatu sangat tau hang ni. HAHA.
Pastu lepas Azlee Lee ni add aku, dan-dan la traffic blog aku pun tetiba datang dari Penang and tengok entry wedding aku.


Ingat aku lupa ka?
Kerja nak stalk ja.
Sudah-sudah la tu buat kerja tu.
Tak boring ka?
Aku pun dah boring dok mendelete friend request hang.
Lagipun, takdak apa pun aku dok share kat FB tu.
Tak minat aku nak share lebih-lebih dengan public.
High Class people will always keep their standard high. Kah3.

Yarrrrk, best sangat ker life aku sampai kerja asyik nak stalk aku?
Kalau hang rasa best, Alhamdulillah, bersyukur aku setinggi-tingginya.
Tapi kan, dari hang stalk aku then hang sakit ati, apa kata hang toksah menyibuk life aku? 
Haaaaaa. Kan lagi best, hang tak serabut, aku bertambah tambah tak serabut.
Move on please.
And stop being PATHETIC.
Thanks.
Jasamu dikenang.




p/s : Pfffft


-adios-

Thursday, 4 December 2014

#31: Music Exception : Broke Her - Yuna

Assalamualaikum,
*Update : Lyrics available*


As usual, YUNA new released song, Broke Her. 

Soooo gonna get the lyrics soon. I cannot do the lyrics-hunting-by-hearing now because Pokcik is sooooooooooo bising when I listened to this song and he even asked me, 

"Ni nyanyi ke bercakap ni? TAK SEDAAAAPPPPP". 

Well Pokcik, Yuna's music genre suits me well, so you gotta live with that! HAHA.


*Update : Lyrics available*

Layan,






YUNA - BROKE HER

Tell me 
Is this alright with you
Having me in your life
I always thought
That maybe I could be your wife

And I wouldn’t mind living a lie
And still I keep my hopes up
I am out there
Out there lighting the dark

Your words they come so easy
Girl I just want to be me
All the sudden I’m not on your team
Replaced by the prettier things
But I see you with all these girls
I just don’t understand
I guess I’m not like the rest of them

So this is my punishment, punishment, punishment
‘Cause baby I’m in pain, I’m in pain, I’m in pain
I’m just trying to overcome
The fact that maybe I was not enough
The only thing that I could think of
Is whether I should give up

See you can be with any girl you like
You can send them all those fashions and socialite
Buy them all the things your money can buy
You don’t owe nobody an alibi
Go ahead and leave me out of your life
No one’s gonna ask you where you are tonight
You can tell your friends while you’re all hot
Yeah I broke her
But she’ll be alright

I broke her but she’ll be alright
I broke her but she’ll be alright
I broke her but she’ll be alright

I'm broken but I’ll be alright
I'm broken but I’ll be alright









p/s : Lyrics by hearing only. Apologize for mistake(s).







-adios-

Sunday, 30 November 2014

Trap

Assalamualaikum,

It has been a while since we moved here and to be honest, I hate this place. Aku macam biasa memang susah betul nak adapt tempat baru, and aku wonder how the heck aku boleh survived untuk adapt masa kat Surabaya. Tak tau la sebab rumah ni banyak Magedeng ke yang menyebabkan aku rasa serabut dan sangat terperangkap. Seriously, I need fresh air.

Mungkin sebab Magedeng. Atau mungkin memang aku tak pernah suka duduk dan menetap dekat Kuala Lumpur. KL untuk berjalan dan makan angin memang best, but to live in, I rather live back in my hometown or even in my mentua's house. Kat sini rasa macam serabut gila. I believed this feeling must have connection with my unstable hormone right now. You know the feeling when you can't even go and cook in the kitchen because it looks and smells terribly horrible which you can't even imagine the smell and the picture of food. YUCKS. Note that my kitchen is perfectly clean, yet, I CANNOT manage to cook there. That's why I said blame the hormone.

Now the fact that I can't even enter the kitchen, I must have something to eat, my husband must eat. So, we have no choice. We GOT to go and find any food outside. Now, here's the first world problems. First, I CANNOT smell my husband's car because for now, new car's smell sucks. Second, we don't even know where to eat. Third, most of the place we want to go, have NO or LIMITED parking. Third, most of the time, we GOT to drive through THE MOST SERABUT, BANYAK KERETA, BANYAK MOTOR DAN JEMMMMMMM BULATAN EVER, BULATAN PAHANG. I swear a lot every time we went through that bulatan. Urrrrggghhhh.... And four, the nauseous and bilious feeling every time I've done eating. 

That explains how trapped I feel since living here. I cannot stay at home peacefully, and I cannot go out peacefully either.

KL is not a place for me, and my husband too. Because it is too crowded with people, cars, buildings etc. None of us love to be here. I wonder why some people loveeeeee KL so much?

I rather see the green sawah padi, bukit bukau, langit biru, pantai dan laut, than to see all of those skyscraper buildings which close all those magnificent views of the blue sky. I hate this place.

Today pulak, Pokcik went duty this morning and only will going home tomorrow night. Too bad there is no signal there. But lucky me, Pokcik's niece and her friend stay with me for few days. Pity them, I cannot bring them jalan-jalan sebab I am too tired, and easily get tired. Phew.

Oh and one more thing, this is random but I need to justify here. Just for your information, I DO NOT manage my husband's Fb and for those whom may concern, PLEASE, stop meroyan boleh? Thank you.

There goes my bebelan(s) for today.

I hope I can feel better soon.



p/s : I need the smell of the beach, the breeze from the beach, and the look of the ocean. Huaaaaa :"(


Bai bai.






-adios-















Wednesday, 19 November 2014

Penyet

Assalamualaikum,

I'm craving for Ayam Penyet Cak D Nganjuk. Wayyyyyyy back in Surabaya.

Just in case if you're wondering...

AYAM PENYET is not like most of Malaysian think. Let me give you some "light" on it okay?

I am kind of ANNOYED when hearing people said "Ayam Penyet - Ayam yang dipenyet/dipenyek"

Do you ever wonder why the ayam/ikan/iga etc don't get PENYEK when it's name is PENYET?

To be honest, I've been to lots of Penyet street stall back then in Surabaya, and just for the record, for almost 6YEARS, nope, I have never seen they penyek-kan those chicken, lele(ikan keli), bebek(itik), etc.

It is just chicken/lele/bebek/tauhu/tempe/dori or anything that comes with sambal penyet. It's really just the SAMBAL that they're PENYET-ing.

And they got things like this (pic shown below) as their lesung batu, different from us in Malaysia. That's why in Malaysia, if they make any sambal, it's either sambal tumbuk, or sambal blend. Got it?


This is lesung sambal penyet. Most of Indonesian use this kind of lesung instead of lesung we use.


This one us, Malaysian use. More to tumbuk-tumbuk than to penyek-penyek.

So, the conclusion here is, PENYET in jawa is referred to SAMBEL/SAMBAL yang dipenyet/dipenyek. And whatever ayam/tauhu/iga/lele/bebek etc penyet that you order, it is NOT the ayam/tauhu/iga/lele/bebek etc that been PENYEK. Okay?

If you go to any street stall in Indonesia, specifically in East Java (Jawa Timur), you'll see those penyetan stall everywhere, after all, it is where all those "penyet" origin from.

Hope that clear things out.



Until then, toodle!





Pic courtesy : Google.com with keyword : lesung penyet.

p/s : I miss Surabaya's food. All those penyet, bakso, nasi goreng tok tok, batagor, pempek, soto nasi, mie ayam, tauhu sumbat, empal goreng, iga bakar, etc you name it. :(




-adios-







Tuesday, 11 November 2014

haiyo

Assalamualaikum,

Haiyo... lapaq... tapi rasa tak lalu nak makan.
Malam tadi takleh tidoq, pasai petang semalam penat sampai tertidoq depan tv.
Kalau dah tidoq petang jangan harapla malam dapat tido dengan aman.
Nowadays malas menjadi-jadi. Dok terbaring ja depan tv. 
OK bai.




-adios-



Thursday, 6 November 2014

Samsung Galaxy Note 3 Neo

Assalamualaikum.

Hai. Hari ni nak cerita pasal Samsung Galaxy Note 3 Neo. Bukan nak cerita sangat pasal phone, tapi lebih kepada nak cerita tentang pihak yang TIDAK BERTANGGUNGJAWAB membodohkan kami laki bini. Silakan kalau nak viral, dengan harapan supaya semua berhati-hati. Just tekan butang Like kat bawah ni, automatic post ni akan keluar kat timeline facebook anda.

Ceritanya begini. Pada 27 April 2014, kami laki bini pi kedai Samsung kat Aeon Seri Manjung ni, dikendalikan bawah Arrow Link Communication Enterprise. Niatnya memang nak pi beli la phone baru sebijik kat Pokcik. Pasal phone blackberry dia dah terlalu nazak. So, kami dilayan oleh seorang sales person bernama Kit. Tilik punya tilik, akhirnya Pokcik pilih untuk beli Samsung Galaxy Note 3 Neo. Jenis Neo ni katanya baru keluar masa tu. Pokcik pun ok la, angkut satu. Beli sekali dengan cover, bluetooth and few things lagi. Kami pun happy la balik rumah godek-godek phone.





Namun, kegembiraan tak bertahan lama. Selepas beberapa minggu, phone tu problem. Auto shut down. Shut down ok, bukan restart ke apa. Baru bukak kejap, auto shut down balik. Mind you phone tu tak pernah jatuh ke apa, even nak charge phone pun memang tunggu sampai 12 percent and below, baru charge. So, kami pun hantar balik ke kedai samsung tu. Untuk mudah, kami berhubung dengan Sales Person yang sama masa kami beli tu, iaitu Kit. Die godek-godek, dia cakap maybe software punya problem. So dia reformat balik phone tu. After that, kami balik rumah.




Balik jer rumah, phone start mati balik. Hidup dalam 3-4 jam, then mati, hidup balik mati balik hidup balik mati balik. Dan bermula lah episod menghantar ke kedai tersebut untuk kali kedua. Kali kedua hantar, depa suggest untuk hantar repair. Kami tanya depa, usually hantar repair kat mana, depa jawab kat Angsana Mall Ipoh (dulu Greentown Mall), sebab kat situ ada authorized Samsung punya service centre. Ohye, kali ni kami masih lagi berurusan dengan sales person yang sama, Kit. Kami OK, Kit tu isi logbook kat situ then dia cakap nanti depa hantarkan. Katanya minimum 2 weeks time dah boleh dapat phone.



Setelah 3 minggu hantar, tiada sebarang panggilan dari kedai samsung terbabit menyatakan phone dah boleh ambil. Tapi since kami ni rajin benor jalan-jalan kat Aeon Manjung tu, kami singgah jer kedai tu alang-alang. Tanya punya tanya, depa cakap phone tu still kena repair. OK la. Kami tunggu lagi. Dalam seminggu lebih lepas dari tu, kami pi lagi tanya kat kedai tu, sekali lagi, depa cakap tak siap lagi phone tu. That time, boss depa kot (lupa nama), siap sound kiteorang lagi supaya jangan push, katanya kalau depa push suruh cepat kat service centre (kat ipoh) tu, nanti service centre tu lagi la buat dek jer dan tak baiki. Depa cakap nanti siap, depa telifon. Mananya kami tak push, pasai masa tu Pokcik dah nak kena belayar. Memang la push. Naseb la masa tu aku dah pinjam phone mak aku, so boleh Pokcik guna masa pi belayar. Thanks mak. 

Bulan September baru ni, Pokcik balik selepas belayar 3 bulan. Aku tanya Pokcik, ada dapat call ke dari kedai tu, Pokcik kata takde pun. Taktau la kot masa takde line dia telifon. Yang pasti Pokcik memang alert dengan incoming call kat phone dia tu. After balik ke Manjung, kami pi la kedai dan ambil phone. Kali ni sales person lain yang bagi balik phone kat kiteorang. Dia siap cakap, "Dah lama dah siap, kiteorang call u tak dapat-dapat". Aku tak tau la dia ni kencing kiteorang ke apa. Masa ambil ni kami ada jugak tanya problem apa, staff dia pun tak sure, tapi katanya phone dah "OK".

Tau tak, phone tu pakai tak sampai sehari, mati balik!!!!! Mau tak ngamuk aku dan Pokcik. Minggu tu kami free, kami pi balik kedai tu. Kami insist nak cakap dengan sales person yang sama masa kami beli iaitu si Kit ni. Kebetulan dia melayan customer lain beli Samsung Galaxy Note 3 Neo jugak. Habis dari tu, dia attend kami. Yang geramnya, dia lepas tangan bila kami cakap dulu kami berurusan dengan dia masa beli and hantar repair, die boleh cakap dia dah "lupa" kami. The worst, dia selamba passkan kes kami ni kat kawan dia (rasa macam junior dia kat kedai tu). Kami bincang dengan kawan dia tu, sambil-sambil kami jeling tengok dia. Bukan ada customer pun masa tu, dan nampak dia macam "lari" jer bila kami datang bagitau masalah.

Lepas bincang, kawan dia suggest untuk hantar repair sekali lagi. Maaf la, tapi for the past 4 months kami hantar repair, masalah sama still jadi. Kami tak boleh tunggu another months untuk hantar repair phone tu. Phone mak yang dipinjam pun dah dikembalikan. Then dia suggest untuk kami sendiri pi service centre kat Ipoh. Kami mintak alamat semua, kami pun pi sana.

Kat Service Centre di Angsana Mall Ipoh, kami hantar phone. Hantar kat situ, pekerja dia cakap sehari je tinggal. Esok dah boleh ambil. Perghhhhh.. Apsal kat Manjung tu sampai minimum 2 minggu. Kami paham la depa pun bukan tiap-tiap hari pi Ipoh, tapi 4 bulan without any call?????? Hangpa buat apa???? Esoknya lepas hantar phone tu, kami ambil balik. Staff depa cakap depa tukar motherboard. OK la. Yet, the same problem still happened. So the next week, kami pi lagi service centre kat Ipoh tu, depa tukar bateri pulak. Tadaaaaaa!!! MAGIC! Sampai sekarang phone Pokcik tak pernah mati dah. Bayangkan almost 5 months ++ kami pi repair phone tu, tapi last-last masalahnya just BATERI sahaja. NONSENSE!!!...

Nak tau apa cerita lagi kelakar???

Masa first time kami pi Service Centre kat Angsana Mall Ipoh tu, kami cakap kami pernah hantar phone tu kat Aeon Seri Manjung dan depa cakap nak datang baiki sini. Staff depa bukak phone tu, lantas berkata, "TAK ADA PUN STICKER DAH PENAH HANTAR BAIKI SINI?", dan dia check system dalam komputer dia, again staff tu cakap, "DALAM SISTEM PUN TAKDE, MAKNANYA PHONE NI MEMANG TAK PERNAH HANTAR BAIKI SINI".

Now excuse my language, WHAT THE HELL YANG KEDAI ARROW LINK AEON MANJUNG TU BUAT FOR ALMOST 4 MONTH WITH THE PHONE????????

Memang marah betul aku. Aku siap tanya ada ke service centre lain kat situ. Depa cakap takde. Yang satu lagi kedai samsung dalam tu adalah kedai jual phone, juga bawah naungan ARROW LINK. Authorized Service Centre cuma satu tu, yang dikendalikan ONE MOBILE (kalau tak silap).

Oleh itu, silalah BERHATI-HATI dengan kedai ni dan kedai-kedai telifon lainnya, dan juga sales person yang tidak bertanggungjawab. Walaupun authorized punya kedai pun sila berjaga-jaga. Aku still wonder why si Kit tu macam "lari/mengelak" the last time kami hantar phone tu. Adakah memang betul phone tu tak dihantar? Hrmmm... Kata hantar service centre konon, Hampeh. Service centre dah buktikan phone tu memang tak pernah dibuka componentnya dan tak pernah ada dalam sistem pun.

Hangpa nak kencing orang kan, hah bankrup lah bisnes hang. Sekian.





-adios-





Tuesday, 4 November 2014

Lembaga Air Perak dan kisahnya.

Assalamualaikum,

Hai allz. Kesinambungan kisah air hari tu. Alhamdulillah air dah ada balik on third day. Hari kedua takde air, yakni hari pertama parent-in-law datang rumah, kami terpaksa berjimat-cermat pakai air. Jam 12.30AM the next day tu baru ada air. Tu pun bertahan sampai tepat jam 8AM. Aku dah memang emo, aku call Lembaga Air Perak. Sebabnya, takde respon langsung bila ditanya kat Fb. Aku call hotline 24jam depa pon tak bleh sambung, aku call LAP Manjung pon engage memanjang . Last-last aku call main office depa kat Ipoh. Aku call tanya pasal kerja-kerja penyambungan air kat Manjung, boleh pulak operator tu tanya, dah try call LAP Manjung ker?, aku jawab sepuluh kali call, sepuluh kali engage. Last-last depa bagi nombor bahagian operasi LAP. Sebelum tu aku dah terfikir nak call bahagian operasi depa, tapi takde nombor bahagian tu kat website depa. 

So last-last, aku call bahagian operasi. Aku tanya pasal operasi kerja-kerja penyambungan air kat area rumah aku tu, berapa lama sebenarnya. Sebabnya notis keluar untuk satu hari je, 9AM-9PM, tapi haram dah 3 hari air asyik on off on off. Terkejut orang yang jawab telifon tu. Dia cakap sepatutnya memang sehari je. Dia pun tak tahu tak siap lagi, sebabnya depa bagi tender tu kat contractor. Mengamuk dia kat contractor tu, dia cakap ni la masalah contractor, suka-suka hati buat kerja macam tu. Aku tambah lagi aku cakap kami ni simpan air cukup-cukup. Ni air tengah-tengah malam baru ada. Kalau tak terjaga tengah malam, memang tak sedar la nak menadah air ke apa. Orang yang jawab tu cakap, ok takpe, saya settlekan hari ni jugak dengan depa, menyusahkan orang betul la contractor jenis camni.

Aku bukan apa, dua tiga kali aku lalu kat tempat kerja penyambungan tu, sakit hati sebab air kat rumah takde, tapi nampak pekerja depa siap boleh main phone duduk atas jentolak pengorek tanah tu, pastu ada yang duduk sembang tepi jalan. Kerja tak siap-siap, yang menanggungnya kita yang takde air ni. Dah la duduk apartment, nak tunggu air dari luar penuh tangki pun satu hal. Sape tak emo woi. Kencing berak pun terganggu.

Lepas call, aku cakap kat in law aku suruh siap-siap. Pokcik pi kerja. Terpaksa la aku bawak in-law aku semua mandi manda kat masjid area bandar Lumut. Alhamdulillah Allah tolong, toilet kat masjid tu masyaAllah selesa dan bersih sangat. Toilet baru renovate, shower semua best lagi. Air pun laju ja. Memang sangat-sangat selesa la pendek cerita. Lepas mandi semua, kami pi jalan-jalan area Marina Island, then pi jalan-jalan kat Aeon Manjung sekaligus lunch kat sana. Oh, solat Zohor pun semua kat Aeon, alang-alang air ada kat sana. Habis situ, balik rumah dalam jam 2PM camtu, tengok-tengok dah ada air, Alhamdulillah. Tak sia-sia aku call depa. Atleast ada tindakan.

Apa-apa hal, aku rasa LAP patut BAIKI talian HOTLINE 24 jam depa. Hampeh bukan boleh guna pon. LAP Manjung plak engage manjang. Busy beno kome. Dan oh ye, kalau setakat update gangguan air kat fb baik tak payah. ADUAN kat fb perlu diambil kira. Sebab situ dah dikira customer service centre. Kalau ada fb setakat nak update benda-benda yang dah di update di website, rasanya tak perlu kot. Tengok aduan kat situ pun takde sape jawab, dan lagi sedih, aduan paip-paip bocor area Perak tu, depa buat bodoh je, dah seminggu pun takde tindakan. Memalukan.

Apapun, syabas dan tahniah untuk bahagian operasi LAP kerana bertindak pantas selepas aduan dibuat. :)



Aduan Fb tidak dibalas



Boleh tengok Fb Lembaga Air Perak kalau tak caya. Belambak aduan takde balasan. Yang dibalas pun yang dah berzaman punya aduan.




-adios-

Wednesday, 29 October 2014

Air oh Air

Assalamualaikum,

Haiya. Semalam dan hari ni Allah tarik nikmat air bersih kat rumah ni kejap. Notis ditampal sehari sebelum, aku pulak tak keluar rumah, memang taktau la. Pokcik plak tak perasan. Dalam notis pulak tulis gangguan start Jam 9AM-9PM. Hampeh sampai jam 8AM pagi ni baru ada air balik. Stress betul. Aku cepat-cepat bangun mandi. Habis mandi nak basuh pinggan. Pulak air makin lama makin slow. Last-last habis camtu jer. Urghhhhhhhhhh...

Takde plak notis lain untuk hari ni. Jangan cakap semalam tak sempat siap dah la. Aku tak tau ni problem dari Lembaga Air Perak atau gangguan dari Apartment Bukit Permata ni. Rasa macam management Bukit Permata ni yang tak buka pam air tangki. Jam 8AM, orang management tu baru masuk kerja agaknya, baru buka pam. Urghhhhhhhh...

So now masih menunggu air lancar balik. Naseb baik la aku sempat tadah sebaldi dan sebotol besar air tadi. Air masak pun aku sempat masak dua, tiga round. Huhu...

Taktau la bila nak ada air balik. Malam ni mak mentua sampai. Adik ipar ada sekali. Anak sedara pun ada sekali. Tolong la air ada balik. Nak mop rumah. Dan banyak lagi. Hrmmm...

Semoga dipermudahkan.

InsyaAllah.

Amiiin...








-adios-

Monday, 27 October 2014

#1 Product Review : LAKME K. Theraphy Active

Assalamualaikum,

Hari ni aku buang tebiat nak review pasal barang ni pasal aku kagum wooo. Haha... Cerita dia ialah, Pokcik ada masalah rambut gugur. Sampai dah nak botak rambut dia, kesian aku tengok. Umur tak sampai 3 series lagi tapi rambut dah nak habis. Kalau dia ni bangun tidur, aku kemaskan tempat tidur, berlambak-lambak rambut dia ada atas bantal. Kalau lepas dia mandi, boleh tengok berapa banyak rambut atas lantai. Kalau tengok atas carpet depan tv pon, penuh rambut dia saje. Hahaha...

Sampai satu hari aku teringat. Dulu aku pernah problem rambut gugur. Masa tu pakai Head & Shoulder Shampoo and Conditioner 2 in 1. Dahla gugur, tetiba kelumumur macam banyak gilaaaaaaaaaaaaaa aku stress. Pastu aku pi saloon rambut kat area Kota Kemuning. Pemende ntah nama saloon tu. Depa buat treatment, and suggest aku guna shampoo Paul Mitchell Tea Tree Special Shampoo and conditioner skali. Memang segar dan wangi. So, aku pakai sampai habis semua tu dalam masa beberapa bulan. Memang berkesan, tapi aku tak continue, satu sebab kat Terengganu aku taktau mana nak cari shampoo tu, satu lagi sebab a little bit pricey. So, aku tukar pakai shampoo Sunsilk Pink, Alhamdulillah rambut pon okay jer dan takde gugur and kelumumur.



Paul Mitchell Tea Tree Special Shampoo and Conditioner, 75ml each.



Berbalik kepada kisah Pokcik. Aku dah lama suggest dia suruh pi beli shampoo macam aku pakai tu. Tapi banyak la alasan dia. Ada plak dia gi beli tonic rambut Ginvera, which aku yang bagi pakai tiap-tiap malam kat rambut dia pun, nampak takde perubahan pun. Makin kosong ada la. Rambut pun takde tumbuh baru. Hahaha... Pokcik pun mula merungut cakap ceh penat je beli tonic rambut mahal-mahal, takde kesan pun.

So, satu hari ni, kami pi jalan-jalan kat Aeon Station 18. Aku nampak kedai Shins, aku pi tanya chinese kedai tu. Ada tak shampoo untuk rambut gugur untuk dia ni (sambil tunjuk rambut Pokcik). Chinese tu terus amek shampoo LAKME K. Theraphy Active tu. Dia cakap shampoo ni banyak dapat award. Aku tanya lagi, kena pakai conditioner skali tak. Chinese tu cakap, oh no need la sebab rambut Pokcik pendek jer. Aku pun macam ok la. Tanya price, RM 69.00. Aku pun okay la. Angkut satu buat balik.

Masuk bulan ni baru sebulan Pokcik guna shampoo tu. Aku kagum pasal dah takde dah rambut-rambut berterabur kat dalam bilik air ke, atas bantal ke, atas karpet ke, semua dah clear. Hahaha... Pokcik tetiba semalam cakap kat aku, "Perasan tak, dah kurang rambut gugur kan lepas guna shampoo tu?" Hahahahah... Memang aku sokong sangatlah statement tu. Hehe... I'm a happy wife. :)

Anyway aku review ni bukan dapat penaja ke apa. Cumanya aku nak berkongsi produk-produk yang best untuk dipakai. Dan kalau aku cakap berkesan, memang berkesan la. Sebab aku ni suka try produk, and aku memang perhati betul-betul menjadi ke tidak produk tu. Kalau dalam masa sebulan takde kesan apa, aku start la malas nak pakai. Hahahahahaha...

Dan aku juga bila Pokcik pakai dan menjadi, aku pun start la menyibuk sama. Haha... So far, memang best. Cumanya aku pakai dengan conditioner Sunsilk Pink. Tapi okay jer, rambut memang lembut sesangat. Dan tak gatal. Dan tak gugur. Pendek kata korang try lah kalau ada masalah sama dengan kami ni. Hihi...


LAKME K. Theraphy Active, 300ml.


Rate for this product :
Quality : 5/5
Price : 4/5
Overall rate for this product : 9/10



P/s : Paul Mitchell Tea Tree Special pun best dan berkesan jugak untuk rambut berkelemumur dan gugur. Dekat Shins pun ada jual. Tapi tak sure harga. Aku beli dulu pun dah lama, dah lupa dah. Haha...



-adios-








Tuesday, 21 October 2014

UTP Convo : Tahniah Abang Lim & Kak Athi

Assalamualaikum.

Hai allz. Pada hari Ahad yang lepas, telah dijalankan satu majlis konvokesyen ke 14 Universiti Teknologi Petronas. Kali ini, abang dan kakak ipar saya telah terlibat sekali dengan majlis yang penuh istiadat itu. Tahniah diucapkan kepada Abang Lim dan Kak Athi atas kejayaan mereka berdua mendapatkan Master of Science in Petroleum Geoscience. Saya dan Pokcik amat gembira dengan kejayaan mereka dan sangat berbangga kerana mereka ni memang power bab-bab belajar ni. Saya sungguh malu kerana semua tahu saya seorang loser.

Seawal jam 8.30AM, saya bangun pagi untuk bersiap dan mengemas bag sebelum kami bergerak menuju ke majlis tersebut. Kebetulan, kami ada kerja di Kuala Lumpur, jadi kami menyiapkan segalanya terlebih dahulu supaya kami tidak perlu berulang alik ke Lumut sebelum meneruskan perjalanan kami.

Tepat jam 10AM, kami bergerak menuju ke Batu Gajah untuk mengambil anak sedara di rumah pengasuh. Jam 11AM, kami sampai di rumah pengasuh dan mengambil Ilyaas dan Imani untuk ke UTP. Mereka berdua telah disiapkan oleh pengasuh dan mereka kelihatan segak dan cantik. Kemudian, kami menuju ke UTP. Sesampainya di UTP, kami parking di bangunan apa ntah, dan berjalan menuju ke Dewan Canselor. Kami turut membelikan 2 jambak bunga besar gedabak (kiriman emak dan ayah) dan juga 2 patung teddy bear bertuliskan "Congratulation" untuk diberikan kepada Abang Lim dan Kak Athi. Pada mulanya kami juga ingin membelikan bunga untuk mereka. Tetapi bila difikirkan terlalu banyak bunga yang akan dipegang oleh mereka, maka kami decide untuk beli teddy bear tu. Lagipun, boleh bagi Ilyaas dan Imani main-main sementara menunggu mereka keluar dari Dewan Canselor.


Daddy Joe with Ilyaas and Imani...

Imani omeyyy...


Selepas membeli belah, kami menunggu dan cari port best untuk melepak sementara menunggu majlis habis. Mujurlah cuaca tidak begitu panas, dan anak sedara semuanya well behave. Saya membawa bekal koko crunch untuk Ilyaas dan Imani. Jadi, sementara menunggu, bolehlah mereka mengunyah apa-apa. Selepas menunggu lebih kurang 15 minit, ibu dan bapa Kak Athi datang untuk bermain dengan Ilyaas dan Imani sementara menunggu majlis habis. Hampir jam 1.00PM, majlis selesai dan kami berjumpa dengan Abang Lim dan Kak Athi. Kami mengambil gambar dengan banyak sekali. 


Well behave Imani...

Talkative Imani...

Bunga from Emak and Ayah...

Teddy bear from Pokcik and me...

Comel kan...

Pokcik, Ilyaas, me, Imani and Kak Athi's parents.


Selesai mengambil gambar, kami berasa begitu lapar. Kami bersurai dan menaiki kereta masing-masing menuju ke Restoran Tasik Raban yang berada berdekatan Tesco Seri Iskandar. 
Itulah sahaja cerita tentang majlis konvokesyen ke 14 UTP. Layan gambar jom...


Them with Emak and Ayah...

Them with Kak Athi's parents...

With Emak, Ayah and Kak Athi's parents...

Pokcik and me with them...

Fewwiiiittttttt...

Kami interprem sat...

Lagi...

Convo Selfie...

Selfie ngan Abang Lim plak...

Ohye, saya juga mendapat 2 kuntum bunga ros merah daripada Pokcik. Hal ini kerana saya berjaya meng "pau" Pokcik untuk membelikan saya bunga. Pokcik pon bersetuju kerana dah lama dia tak bagi saya bunga. Kalau saya tak cakap, mesti Pokcik buat dekkk jer pasal dia tidak romantik. Hahahahahahahahahahahahahaha...


Bunga 2 kuntum...

Flower selfie...

Love this. Thanks Pokcik...

Selfie lagi...

Pardon the jendul dahi...



Sekalung tahniah diucapkan kepada Abang Lim dan Kak Athi sekali lagi. Semoga rezeki anda berdua bertambah dan hidup diberkati selalu. Amiiin.








-adios-


Friday, 17 October 2014

#9 Travel Malaysia : Tanah Aina Farrah Sorayya, Raub, Pahang, Malaysia (Part 2)

Assalamualaikum,

WARNING : ENTRY BERGAMBAR PANJANG BERJELA.
THE X BUTTON IS ALWAYS AVAILABLE TO CLICK.


HAI! Hari ni kita cerita part 2 plak. Kalau Part 1 aku dah habis cerita dari awal sampai habis, Part 2 ni plak aku just nak cerita pasal jungle tracking yang dah termasuk dalam package aku tu.

So pada petang tu, kami gerak pi jungle tracking berempat, ditambah dengan staff Tanah Aina 3 orang. Sorang lead the way, sorang pegang camera, sorang lagi stay at the back. Pukul 2PM, kami dah siap-siap tunggu di reception. Aku dan Pokcik mula-mula pakai sport shoes yang kami bawa dari rumah. Masa aku usha harga package Tanah Aina ni, memang depa ada cakap better bawa kasut yang ala-ala crocs, pasai nak masuk air. Tapi kami punya plan last minute, kejadah la nak pi beli crocs plak kan. Haha. Dalam website tu jugak dinyatakan depa ada jual rubber shoes. So, kami memang dah standby duit untuk beli. Rubber shoes tu ada dijual kat kedai dalam Tanah Aina tu. Dengan harga RM12/pair, kasut tu memang selesa untuk ber-jungle tracking. Nama pun rubber shoes, Pokcik kata kasut tu sebenarnya buat pakai buat pi noreh getah. Ntah ye ke tidak. Haha...

After menghabiskan RM 24 untuk 2 pasang rubber shoes, kami pon gerak pi sana. First thing, depa suruh bergambar dulu depan signboard Tanah Aina. Pastu briefing jap. Staff depa bagitau total perjalanan around 20-30 minit untuk sampai ke air terjun. Dan begitulah sebaliknya. Katanya lagi, kalau tak hujan, boleh la balik ikut jalan sungai. Kira River Tracking lah pulak kan. So after finished briefing, kami start our journey.

Bergambar dulu...


Journey smooth jer. Ada naik bukit sikit, ada turun bukit ada kena masuk sungai aras lutut, ada kena masuk sungai sampai tenggelam.


Ni rentas sungai paras lutut...

Ni masa rentas sungai tahap tenggelam. Dah kat penghujung dah. Tu pasai nampak sampai tahap pinggang Pokcik...

Belakang tu couple yang skali ngan kami...

Mamat ni memang kalau dapat air, die senyum cenggini...

After merentasi sungai yang tahap tenggelam tu, kami sampai kat tempat waterfall ni. Memang best dan air sejuk gila babeng. Tapi nikmat berendam lepas berpeluh jungle tracking tu memang fuhhhhh...

Kat situ jugak ada platform setinggi berapa meter ntah. Tak ingat. Korang boleh terjun dari sini ke dalam sungai. Ini adalah sesalan terbesar aku. Sebelum ni, masa aku join water rafting kat Probolinggo, Jawa Timur, aku dengan berani dan selambanya terjun dalam sungai dari tebing setinggi 3 meter setengah. Kali ni aku tak tau apsal aku jadi penakut macam hampeh. Pokcik dengan selamba terjun. 2 kali plak tu. First time aku naik aku teragak-agak nak terjun. Adrenaline rush dia MasyaAllah. Aku turun balik. Aku taktau apasal aku jadi cenggitu. Second time aku naik, Pokcik teman. Last-last Pokcik yang terjun. Aku tercegat kat situ. Hahahahahaha. Geram betoi la. Tak tau apa kena dengan diri aku. Huhu... Nasib la couple yang lagi satu tu, wife die pon tak terjun sebab cuak. Takde la malu sangat aku naik 2 kali tak terjun. Hahahahaha... Dengan ini dimaklumkan aku ni makin lama makin sakit. Taktau la sakit apa. I hate when I can't do things I always LOVE to do. Hrmmm...


Ni yang second time ni. Last-last tak terjun pun. Huhuhuhu...

Pokcik disinari cahaya keimanan selepas terjun dari platform...

Still tengah amek mood. Mamat indon tu dah boring dah tunggu aku nak terjun, tak terjun-terjun. Haha...

Sembang-sembang plak. Terjunnya tidak. Haha...

Pokcik gian nak duduk bawah air terjun. Suka beno dia main air...

Berposing depan air terjun laju...

Berendam bagaikan badak...

Water Chicken Dance by Pokcik...

Ntah hape yang happy sangat pon taktau...

Dalam pukul 4 macam tu, staff depa ajak balik... Sebelum balik kena la bergambar dulu...


Berat seluar aku kena air. Ceit... Pasni nak main air sila jangan pakai seluar cotton. Cari seluar jogging yang ringan tu... Takpun pakai legging...

Depa ni pi honeymoon. Kami pengantin lama dah. Hahaha...

Habis bergambar, kami bernasib baik. Pasai hari cerah elok lagi, tak hujan lagi. So, kami balik melalui jalan sungai. River tracking. Actually river tracking ni lagi mencabar pasai batu-batu sungai ni licin. Berapa kali terslip dan terpeleot aku pon taktau. Bahaya jugak...


Baguihnya laki aku tak lepas pon tangan bini... (Padahal pegang lepas dekat nak 10 kali bini terslip kat batu-batu licin... Nak wat camne, bini hang memang jenis clumsy kalau jalan jer nak terpeleot...)

Ni kami dah sampai dah... Ni la river tracking...


Lepas dalm 20 minit river tracking, kami pon sampai la chalet. Sampai-sampai jer elok jer hari hujan. Staff depa soh pi minum petang dulu, baru balik chalet. Tengah makan, vrooooommm hujan turun dengan lebatnya ditambah dengan petir sekali. Haha...

Habis makan, berbekalkan payung yang disediakan, kami balik la chalet. Masa tu tengok air sungai pun agak scary. Air dah tak jernih, air jadi warna teh susu kurang manis, dan alirannya sangat laju hokeng. Maka, di kesempatan itu, dalam kesejukan, kami sampai chalet ja, terus tido tak ingat apa. Haha... Pukul 6.30PM macam tu lepas hujan dah renyai-renyai, baru la kami pi mandi... Hehe...

Overall, jungle tracking ni sangat best. Seingat aku ni second jungle tracking aku kot. Haha. Yang first masa dekat Pulau Redang masa tingkatan empat dulu. Masa tu aku ikut camping Kelab Pencinta Alam SMKSS. Panjat bukit kat Pulau Redang dan tengok keindahan dari atas tu MasyaAllah. Later kalau ada scanner, aku scan dan blog about it ok. Hehe...


Itu jer cerita aku hari ini. Boleh rujuk Part 1 untuk full story berserta bajetnya sekali.



Sekian, terima kasih.




-adios-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...