Nursing


Monday, 23 September 2013

Demam

Hola.

Aku kepala tingtong. Nampak bintang wooo. Walaupun aku sekadar melihat ke siling. Hrmmm

Aku tadi pi spital Columbia Asia Kota Kemuning. Bawak zahra. She fell down last week. And tadi bibik said tangan dia bengkak. Aku memang tak check tangan dia masa die jatuh hari tu. Tau-tau dah bengkak. Then aku check macam biasa la. Dari look, feel and movement. Look memang ada swollen la. And she feel pain too but the ROM okay je. She can move her wrist and hand very well. Then aku just bagitau abgmin and kak ezri if nak selamat then just buat xray. Just untuk selamat la. Coz back then when I'm in meds school memang standard procedure depa buat je dulu xray untuk case yang jatuh camni. Zahra punya conditon masa jatuh tu wrist die memang menahan berat dia. Boleh imagine tak maksud aku? Pandai-pandai la. Haha.

Then masa pi spital tu pi kat emergency je la since dah malam kan. Then sorang MO chinese ni datang check. Die check ROM semua okay then die cakap no need xray. If the bone broke pon so what? MO tu cakap camtu. Because yes zahra is still 6 year old child and child bone memang still elastic and cepat recover from patah. But then still. If u know child punya bone patah u still need to know what kind of it, what suitable treatment bla bla bla and u dont simply just let it heal itself... Entah la. I'm not saying that doctor is wrong, either am I because standard procedure memang lain-lain. Masa aku keje kat spital kat surabaya memang kena xray. Even case yang biasa macam ni. Tapi maybe standard procedure kat Malaysia ni lain kot.

And it turn out to be just swollen muscle cause after we put analgesic cream on her hand zahra feel better and swollen muscle pon dah mengecut. Itu pun beli kat farmasi sendiri. That MO prescribe nothing. Pfftt. My concern just one je because nobody saw her swollen muscle since she fell until this evening. So i dont know if tangan dia baru bengkak or macam mana. If baru then that must be something wrong inside. And we cant simply just massage that if the problem come from the bone.

To conclude, whatever it is zahra's hand dah better. And to that MO, u should learn to speak properly to patient. You work at private hospital for God sake. People pay for that.







-adios-

No comments:

Post a Comment

thank you very muchooo!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...