Nursing


Sunday, 30 June 2013

apabila sudah menang...

Jadi ceritanya malam tadi, Piala FA 2013 berjaya dibawa oleh TRW. Sebagai anak jati Terengganu, TRW bukan pasukan pilihan. Namun, disebabkan JDT telah banyak buat hal, maka, demi membalas dendam terhadap kekalahan Terengganu dan Pahang kepada JDT,  muncullah slogan This is Pantai Timur. 

Dan aku dalam terpaksa dan dipaksa, kenalah ikut menyokong. Tapi aku peduli apa, Muslim Ahmad tetap di hati. Walaupun terpaksa berpaling tadah kena sokong TRW. Sobs. Sorry Muslim. Next time k? K. K. K.

Dan ini la yang terjadi kalau TRW dah menang. Mesti ada orang riak dan takabur. Di Whatsapp, BBM dan sekarang... Instagram. Sobs sobs.







Nyesal ambo ajor guno instagram tobat pom.



-adios-



Saturday, 29 June 2013

Night Fall

Takleh tido plak aih malam-malam camni.

Well, done for surgery week 1. Alhamdulillah. May the next one be better, insyaAllah. 

And actually, it is not really a good feeling to wear that blue scrub again, I mean, in the same hospital. But hey, at least I learn! :)



And this person in the blue scrub always think of... Kill kill die die... Haha... 
Psycho enough?







Cepatlah ngantuk cepatlahhh!




-adios-








Thursday, 27 June 2013

huarghhh

Huarrrggghhh... I'm a dinosaur. Yes, I am. However, I'm not Barney. My brother is.

Crap. Again.

Schedule for tomorrow : Weekly Surgery Forum, PBL with Dr. D, CPC and OPTEK.

Schedule for tomorrow night : Ronggeng at TP, make sticker(s) for the event.

Schedule for weekend : Shopping few things for family at JMP, buy phone cover for Azie at Delta, study(pura-pura), tido(pasti).

Schedule for now : Tido. Ok yela yela. Pura-pura belajar. 

OK BYE.



-adios-



Wednesday, 26 June 2013

Random crap

Good morning gorgeous
Cause someone's gonna get hurt 
shanananananananananana
 ~~~ *gaya Skylar Grey nyanyi*

Gila psycho punya lagu. Haha.

Well, hello all.
Aku masih lagi dalam phase batuk yang super parah, selsema yang belum membaik. Dan ini adalah seksa apabila mengikuti daily ward round seawal jam 6.30 AM. Krohz. I think I need enough sleep and rest. Seriously.

Getting back on track in surgery rotation. Well..... it is not really easy. I forgot most of the things I learned, and the routine when I was there totally different now. Things changed. Sigh. However, I am grateful since I still got the notes I wrote back then, and there are lots of junior in my group, compared to only three of us back then, so, I got all the help(s) I needed. Alhamdulillah. Pray for my success InsyaAllah.

For the past few months, aku sangat la risaukan satu hal ni. Alhamdulillah, aku rasa sekarang aku dah tak patut risaukan hal ni. Dan alhamdulillah apa yang aku doakan termakbul. Semoga mereka-mereka bahagia. :)

Oh ha. Tadi aku ada tengok member aku shared satu iklan ni kat fb. And guess what, itu adalah pertandingan menulis cerpen. And yang lagi best, tajuk yang diberikan adalah, "FOBIA". Sangat-sangat menarik. Terliur nak join. Tengok la kalau ada masa, idea dan rasa mahu menulis datang, insyaAllah aku rajin-rajinkan diri menulis cerpen ni. Serious, dah lama aku tak menulis. Dulu punya la banyak aku tulis cerpen (ecece banyak la sangat padahal dua, tiga je), niatnya nak email la kat majalah-majalah. Sekali-sekali laptop aku yang lama tu kena virus. Habis hilang semua. Maka, kaburlah hasrat. Haha. Tu yang bila tengok balik iklan tu rasa macam bestnya nak menulis lagi! Haha... Mungkin dengan topik fobia tu, aku boleh karang cerita berdasarkan pengalaman. Dalam otak aku sekarang ada tiga benda. First, fobia aku terhadap hujan, dan kisah disebaliknya. Second, fobia aku terhadap hospital dan doktor. Third, fobia aku untuk menyanyangi dan mencintai orang. HAHAHAHA. Boleh muntah baca yang third punya. Tapi biasanya, orang ramai ni suka baca cerita cintan cintun. Dan ini yang menjadi masalah. Aku bukannya suka baca novel-novel cintan cintun. Ok la. Bukan cintan cintun, aku memang tak suka baca novel. Haha. Tapi as long as aku suka baca cerpen, then aku rasa ok kot. 

Woi panjang gila melalut. Ok aku nak makan ubat selsema, batuk and antibiotik then tido. Esok pagi boleh bangun awal untuk belajar. Ye, belajar buat ayaq liuq basi sampai last alarm pagi berbunyi.

Ouh, and before terlupa. This afternoon Pokcik told me that his uncle was admitted to Lipis Hospital due to heart attack, and few hours later he told me that his uncle was referred to Kuantan Hospital. However, this evening around 5.30 PM, pokcik told me his uncle dah kembali ke Rahmatullah. Innalillahiwainnailaihirajiun. Takziah untuk keluarga pokcik. Al- Fatihah.




Till then, toddles!




-adios-






Tuesday, 25 June 2013

If You Want Me



Are you really sure that you’d believe me
When others say I lie
I wonder if you could ever despise me
When you know I really try
To be a better one to satisfy you
For you’re everything to me
And I’ll do what you ask me
If you’ll let me be, free


- If You Want Me
Marketa Irglova & Glen Hansard 
from Once  



I miss everyone. :(



-adios-



Sunday, 23 June 2013

Nisfu Syaaban

Bismillah. 

Ini malam 15 Syaaban. Alhamdulillah masih dikurniakan kehidupan sebaik-baiknya. Bermakna masih tersisa 15 hari menuju Ramadhan. Semoga masih sempat untuk aku lalui Ramadhan tahun ini InsyaAllah.

Dan pada malam 15 Syaaban ni juga aku berdoa supaya diampunkan dosa-dosa aku, dan supaya dipermudahkan urusan satu bulan terakhir aku di sini. Semoga Allah mempermudahkan perjalanan aku sepanjang satu bulan terakhir ini. Dan semoga ini yang terakhir. Aku mungkin keseorangan dalam perjalanan terakhir ni, tapi aku tahu Allah sentiasa ada untuk aku, setiap masa. InsyaAllah.

15 hari menuju Ramadhan. Apa yang telah aku siapkan? Astaghfirllah. Cuma setakat menghabiskan puasa ganti. Amal ibadat yang lain masih sambil lewa. Astaghfirllah. Semoga masih dipanjangkan umur untuk memperbetulkan semuanya. InsyaAllah.

Dan malam ini, seperti doa aku tiap hari, aku tetap mendoakan kesejahteraan hidup ayah emak dan keluarga aku, orang-orang yang aku sayang dan semua muslim dan muslimat, InsyaAllah.


Salam Nisfu Syaaban.





-adios-





Speed Recovery

Gatal mata pulak petang-petang ni. Aku rasa sebab tadi aku makan kacang kot. Sekarang ni kalau makan kacang atau cendawan, allergic dia jauh lebih parah dari allergic seafood. Fuhhh.

Abang ipar aku abang apih masuk spital. Adhesion band between cecal end and  sigmoid colon  due to post appendicitis few years ago and these caused entrapment part of the small bowel into the band. Ini diagnose menurut doc yang merawat. So semalam buat operation exploratory laparotomy, dalam kata lain, bukak perut dan bongkar kat dalam tu untuk cari punca yang akhirnya diketahui ada adhesion. Condition now stable dan we really hope and pray for his speed recovery InsyaAllah. May Allah heal the pain, InsyaAllah.








-adios-




Orang kata

Orang kata
Orang-orang sekarang suka ikut orang kata
Walau orang kata takde "base" fakta
Tetap orang-orang ikut orang kata

Orang kata
Laju je tekan "share"
Pastu boikot
Ntah apa-apa
Belajar tinggi-tinggi
Tapi cari fakta pun gagal
Epik
Orang kata

Taktau la sedih atau sadis

Orang kata
Asal orang kata kita pun ikut kata
Kalau tak kata pun paling tak terikut-ikut cara orang kata
Pernah dengar "origanility"?

Betul
Banyak membaca luas pengetahuan
Banyak berjalan luas pengalaman
Tapi tak bermakna kita harus jadi pengikut

Pengetahuan dan pengalaman
Ciptakan kreativiti baru
Bukan klon baru

Jangan curi idea orang
Orang kata itu
Eh esok lusa kita kata itu

Orang kata ini
Eh esok lusa kita buat ini

Takpayah nak ikut sangat orang kata

Apa kata
Lepak, amati dan gelak

Alaaah, macam tagline blog ni
Lepak, observe dan gelak
Mungkin kadang-kadang berangan

Lantak la orang kata
Setidaknya kita tak jadi pak turut kepada orang kata

Bosan
Semua nak jadi semua
Macam pernah aku cakap

Kalau semua nak jadi fashionista
Siapa nak jadi selekehista?











Pasti aku


Tapi aku tak kisah
Macam aku kata


"lantak la orang kata"







-adios-





Thursday, 20 June 2013

Engagement!

I'm excited!!! Haha. Poyo.

Ini bukan engagement aku ke apa. Ini kisah engagement cousin aku. Kenapa excited? Ini adalah cousin yang aku tak pernah cakap dari kecik sampai la 2,3 tahun lepas ada member aku nak datang rumah tapi tak tahu jalan maka dia datang dengan cousin aku ni dan selepas dari itu lah baru kami bercakap. Fuhhh. Semput nak perabih ayat.

Lawak pun ada. Tapi biar lawak itu hanya aku dan keluarga aku sahaja yang tahu. Haha. Layan gambar!


Muka excited pegang cake.


Yang pegang camera ni rasanya single agi. Kot. Haha. Belakang tu bakal pengantin.


Sedia semua!!!


Malu-malu... Hihi.


Bakal mak mentua sarung cincin kat bakal menantu.


Bakal bakal...


Belum bertunang, sudah bertunang, sudah bertunang.


Ayah tiru aku pakai baju sedondon.


Sekadar gambar hiasan.



Ini adalah kisah cinta dijodohkan oleh orang tua.

Dan dan dan!!!

And it turned out to be... my cousin's fiancee is my sister's friend... BFF to be exact. HAHAHA...


Congratulation to both of you, Majid and Hanan!



p/s : Abaikan kegemukan aku.



-adios-



Ini Terakhir.


Sometimes Allah takes everything away from us so we can learn the value of everything He gave us.




Jangan salahkan siapapun atas masalahmu, apapun yang terjadi, itulah yang terbaik dari Allah.




Baca dan fahami. :)







-adios-




Alhamdulillah

Alhamdulillah. 

I'm back in Surabaya. Alhamdulillah. One month from now! Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah. May Allah make it easy, InsyaAllah.

Huarrrrrggghhh leher aku sakit. Eh tetiba. Tapi betul. Takpe, semoga Allah bagi kesembuhan.

Fuhhh. Hari ni nak post pasal Terima Kasih aku kat Allah. Syukur aku kat Allah. Sebab dah bagi jalan ni kat aku. Alhamdulillah. Tak sia-sia aku bergantung 100% kat Dia. Tak pernah mengecewakan. Alhamdulillah.

Starting weekend ni, aku tumpang rumah member. Rumah aku punya dapur and bilik air ada magic. Kalau pegang dinding je nanti kena current. Power tak? Haha. Seb baik tak disumpah jadi peti ais. Ok. Cukup merapu.

Memandangkan aku dah nak pindah rumah member untuk sebulan yang terakhir ni, aku terpaksa packing barang lebih awal. Sebabnya sewa rumah aku tu sampai bulan Julai je. So nak taknak memang aku kena packing. Nanti lepas raya mak, ayah Ilyaas, Imani dan ayah ummi dia datang amek. Weehooo... Tak sabar nak bawak Ilyaas jalan-jalan tengok Jawa Timur. Wee...

Dan bercakap perihal packing... Aku sedang let go secara free barang-barang perabot rumah. Sape nak collect, silakan. Tapi few things like aircond and printer aku jual la. Printer kalau takde sape nak, aku pack skali buat balik Malaysia. Haha.

Dan untuk sebulan kedepan, aku kena berusaha lebih gigih, kena rajin hafal notes, dan yang paling penting? Kena buat latihan bercakap supaya aku tak tergagap masa exam nanti. Ye, itulah kesalahan terbesar aku masa exam OSCE Surgery hari tu. Tahu tapi gagap. Gara-gara tak buat latihan cakap. Bayangkan soalan yang perlu dijawab dalam masa 8 minit, aku hanya jawab half dari soalan. Sebab aku tergagap dan masa dah habis. Sadis. Takpe, belajar dari kesilapan. InsyaAllah berjaya. Doakan aku. Terima kasih. Allah bless. :)





-adios-






Tuesday, 11 June 2013

Waiting...

Hola.

Finally there's only me, ayah and emak here in my house. Nothing else to explain.

I've started doing few of my things. Well... Hasil malam ini memuaskan. Alhamdulillah. Masih beberapa hari untuk menyiapkan apa yang patut sebelum terbang pulang ke Surabaya.

It has been 8 days since pokcik berlayar. Well, I kinda miss him. But the fact that I'm a little "busy" these few days and the panda sleep beside me every night probably make me a lil bit calm. I guess.

Got a date tomorrow with my ex-schoolmate! Can't wait since the last time I met her was on..... 2009? Ntah la. However, glad to have friends around so that I can ask them out to do a lil bit survey around KT. Haha.

And there's a few people that somehow making my mood reaaaaaaallly swing-y lately. For those, again, just let go your past. Move on! Tired already. Seriously.

Ohyes, I'm kind of taking order for chocolate, candy and flower bouquet... It's actually a long story to tell but hey, if you're interested, just leave the comment.

And now, I'm ready to sleep. Hahaha...



5 days more! Really can't wait!







P/s : I got purple, blue and white non weaving paper for sale. RM 0.80 each. Leave your comment if you're interested. :)



I miss pokcik huaaa...


-adios-




Sent from my BlackBerry® smartphone over the TuneTalk network

Friday, 7 June 2013

Truth

It is true when people said sometimes it's better not knowing than to know everything.

Yes, the truth hurts. But after all, it is all that we need to know and face it with open heart, wide-est, if you can.

Things are getting clear, yet a bit complicated.

3 things. 2 different stories.

One. When suddenly people you trust and expect to understand you more than anyone else, hate you just because the truth you're telling.

That's what they called "disappointment", and I called it "Lantak pi la".

Put aside your ego, and try to see the world from different perspective, or perhaps, my perspective. Ego and intelligence won't bring you anywhere. Don't you remember Allah is The Greatest?


Two. When suddenly people from "our" past come to us. Well, no, specifically, to me. Your past, my past, why does it all have to come to me at the same time? And for God sake, to me?

Dear Allah, do enlighten me.

Trust is not the main issue. But yes, I gotta say, I agree with my first sentence, SOMETIMES.

Sometimes you just have to trust your own feeling, even though logic tells you the antonym.

The truth will not forever hide, as we live in the same earth. But it is your choice, to actually tell it, or forever hiding it, until the earth itself comes to negotiate with you later on.

And as for me, I chose to tell it, MOST OF THE TIME. I don't care if people hate me for the truth I'm telling. At least I know how to speak "non-hypocrite".

To conclude, life is too short to be wasted. Especially to people who are not even worth it.

Thanks to all people that come to me at the "right" time. May Allah bless.






P/s : The longest time ever, so far. It might be different if you're with me now. :(




-adios-



Sent from my BlackBerry® smartphone over the TuneTalk network

Saturday, 1 June 2013

Malaysia

Menghampiri dua minggu dan berat semakin mantapz. Coolzinesss.

Layan pics sahaja.

Jannah The Supernanny. Well, this is just... half of them... :|


"Nama sape?", "Alisa Panana"....


Dah macam anak aku. Haha. Muka lebih kurang jer. 


Sisters except ketiadaan Cihuahua @ Ciwawa @ Cik Awa...




Banyak kerja tapi tak reti nak settlekan. Help!!!





-adios-





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...