Nursing


Tuesday, 12 February 2013

ophtal

huaaaaarrrrrggggghhhhhh.

ngantuk. ye. masih ngantuk. walaupun dah qada tidur. over gila. disebabkan dah lama(3 bulan kot) tak beroncall, beginilah jetlag yang terjadi. ayat pon serupa karam singh walia dah.

so this week dan 4 minggu ke depan aku rotate kat lab ophtal a.k.a mata. santai tu santai tapi istilah-istilah dalam mata ni aneh-aneh. hahaha... tapi cuba untuk menyukai juga sebab kakak member aku yang skarang MO Ophtal kata, kalau jadi MO ophtal kat msia, takde oncall! hahahaha... verangan verangan.

cerita lab baru ni memang terbaik. dari sebelum masuk lab ni aku dah berat hati semacam. entah lah. maybe sebab lama tak rotate lab yang ada resident ni, so jadi pemalas sket nak berurusan ngan depa. yang best, first day tu undi la jadual untuk oncall. hampeh nama aku first skali kuar. first day dahhhhh kena jaga. dah la aku blur banyak sangat pemeriksaan nak kena tau. hrmmm. tak lama pastu, undi plak lagi untuk reading punya topic, hampeh, nama aku gak naik first. haha. so kat mata ni kira aku dok berjodoh ngan nombor satu. zzzzz...

tadi masa pi poli, pon best, hari first kat poli dah kena sembur ngan resident. hahahahahahaha... macam siot. dah nama pon first day, nak expect aku jadi terror memang tak la kan. hahahaha. lantak pi la. atleast aku belajar something hari ni. he he he he he...

cerita pasal first day oncall... aku dah banyak kali cakap, setiap kali oncall aku yang ada hubungan diplomatik serious dengan O&G, sila jangan berharap px aku sikit. KONFEM FULL HOUSE... hahaha... berikut adalah case-case contoh :

  1. Rotation O&G : ada banyak oncall and kat banyak tempat. ada ward, ER Obstetric and ER Gynec. Masa dekat ward, time tu la banyak kena pi konsul sana sini sebab px tak stable which is last-last px tu meninggal. masa jaga ER gynec yang biasanya doc atau nurse jaga boleh tidur tu(sebab takde px), tetiba time aku jaga la semua case pun nak kena tak stable la, nak kena naik operate la, nak kena tu la ni la. masa dekat ER Obstetric plak, ni lagi best, sampai ada sorang resident ni fobia jaga ngan aku... HAHAHA. pasal everytime aku oncall, konfem-konfem ER penuh yang sampai tak cukup katil. dah la tak cukup katil, case plak semua case yang rare. hahahahahahahaha... sabar jer la... masa kat O&G ni, aku boleh dikatakan lengkap dapat semua case yang ada dalam buku DM tu. hahahaha.....
  2. Rotation Paeds : haa, masa kat rotation ni, ada kena oncall kat NICU. oncall kat NICU ni biasanya nothing much sangat, monitoring je banyak. at the same time, everytime ada case caesar dan case-case persalinan bantuan (means bukan yang normal spontan delivery), DM kena ikut resident pi standby... once baby dah kuar, then suction, check APGAR score, etc... haa, yang bestnya, orang lain jaga NICU boleh belasah tidur beberapa jam... aku jaga NICU??? 3-4 kali naik OT sambut baby, 3-4 kali pi ER obstetric sambut baby. HAHAHA... gila ke apa, masa aku jaga tu ER obstetric FULL HOUSE... hahaha...
  3. Rotation Ophtal : ye, ini berlaku malam tadi. kalau jaga ophtal, biasanya px with pure eye problem sorang dua je, yang banyak adalah px yang consult ke ophtal. contohnya case paeds with seizure @ epilepsy biasanya depa consult ophtal. pastu yang paling banyak adalah........ case O&G la! haha.... ada la dekat 5-6 px depa consult smalam... biasanya dengan case-case Preeklampsia Berat... and seperti biasa, ER obstectric konfem FULL HOUSE... hahaha.... pasrah...

Begitulah ceritanya. Member aku cakap, "Kalau ko buat specialist O&G, konfem ko kaya pasal banyak px". hahahahahahaha... sorry la... minat tu minat, tapi rasa cam... entah lah... ngantuk pulak rasa nak tulis entry ni. hahahaha...



Hrmmm. btw, Zarifa is getting better. Loveeee to see her pictures and videos. I'm expecting to meet her next month insyaAllah, kalau diizinkan Allah.

oh yes, sebelum terlupa... CONGRATULATION to pokcik sebab dah naik pangkat. so now dah jadi Leftenan Komander MFY. Fuhhh.... Tetibe terbau Nando's sayup-sayup... hahahaha... saya menuntut Nando's atas kenaikan pangkat itu. kahkahkah.


ok bai.





p/s : You looked smartttttttt at the event... he he he. <3






-adios-



No comments:

Post a Comment

thank you very muchooo!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...