Nursing


Thursday, 28 February 2013

phew~~~

Fuhhh. Capek. Penat. Lelah. Poyo gila aku. Haha...

The thing is tadi ada case presentation. Alhamdulillah berjalan lancar. Seriously, I don't really like anything yang membuatkan aku harus bercakap depan audience, or public lah senang cerita. Tapi Alhamdulillah, tadi tu soalan yang ditanya, aku boleh jawab. So, sangat bersyukur. Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah.

Lately ni banyak benda jadi dalam hidup aku. Dengan kesihatan anak buah aku yang ke sebelas tu, kesihatan mak aku and banyak lagi lah. But there is one thing yang aku belajar. Aku belajar bersyukur dengan segala nikmat dan dugaan. Dan bila aku belajar bersyukur, automatik hati ni rasa tenang je. Betul, try lah kalau tak percaya.

Satu benda yang aku tahu, segala benda yang Allah bagi tu takde satu pun yang merugikan. Baik nikmat mahupun dugaan. Jadi setiap apa yang terjadi, jalani sajalah. Mengeluh tu boleh, tapi jangan sampai kita jadi lupa bahawa sesungguhnya Allah dah tetapkan segala sesuatu untuk setiap hambaNya. Jadi, kena sentiasa ingat Allah ada untuk kita.

Sama lah macam hidup. Tak semua senang dengan kita. Tak semua senang dengan keluarga kita. Dan tak semua senang dengan kawan-kawan kita. Tapi syukuri sajalah. Sebab apa? Sebab semua tu kan Allah bagi. Apa yang Dia bagi, maka, sudah pasti itu yang terbaik. Syukuri dan nikmati sajalah.

Biarlah orang nak cakap kita bodoh. Biarlah orang nak cakap kita tak guna. Biarlah orang nak cakap kita hodoh. Sesungguhnya Allah dah jadikan manusia ni sebaik-baik makhluk. Nak cakap apapun. Terserah lah. Siapa kita nak mempersoalkan kejadian Tuhan?

Yang pasti bagi aku, dalam kehidupan ni terlalu banyak perkara yang harus dan wajib kita syukuri. Nikmat hidup, nikmat kesihatan, nikmat kekayaan, nikmat kebijakan, dan semua nikmat wajib kita syukuri. Samalah dengan dugaan hidup, dugaan kesakitan, dugaan kemiskinan, dugaan kebodohan dan semua dugaan wajib kita syukuri. Sebab dengan dugaanlah, kita belajar. Belajar untuk hidup dengan lebih baik. Belajar untuk menghargai segala nikmat. 

Dan bila semua tu kita dah belajar, maka automatik, kita dah belajar untuk face the fact, and learn the lesson. Hadapi fakta, ambil pengajaran. Yang lepas biarlah lepas, just LET GO, dan tak perlu rasanya untuk kita memburukkan atau mengaibkan sesuatu hanya kerana suatu ketika dulu kita jatuh. Ingat, ketika itu, kita diuji. Sekali lagi, syukuri saja.

Aku yakin kalau kita percaya dengan Allah, kita yakin dengan Allah, dan sentiasa bersyukur dengan apa yang Allah bagi, hidup akan sentiasa tenang. 

Tak cukup dengan itu, bergantunglah segala hal dalam hidup dengan Allah. Macam tadi bila aku cuak gila masa nak present, lecturer garang gila, masa tu, yakinlah bahawa Allah ada, Allah pelindung kita, dan bergantunglah sepenuhnya kepada Allah, hasil dia? Tak pernah mengecewakan.

Begitulah dalam hidup aku. For aku, biarlah apa orang nak buat, biarlah apa orang nak kata, yang penting aku dah bergantung sepenuhnya pada Allah, dan pusinglah kot mana cara pun, Allah akan sentiasa ada dengan kita. 

Satu lagi. Sekadar selingan. Bertanggungjawablah atas sesuatu yang ditulis (walaupun boleh dipadam sesuka hati, print screen sentiasa ada dimana-mana anyway), sesuatu yang dikatakan, kerana sesungguhnya di akhirat, Allah menilai itu semua. Jangan mudah menuding jari ke orang lain. Tapi tak apa. Sekali lagi, tulislah apa pun, cakaplah apa pun, Allah lebih tahu, Allah lebih tahu, Allah lebih tahu.

Dan yang terakhir ingat lah, Kunfayakun. Kalau Allah nak sesuatu terjadi, maka, jadilah ia. Sebab tu berbalik kepada tadi, bergantunglah SEGALANYA kepada Allah. Jangan mudah percaya dengan hasutan syaitan dan omongan manusia. 

NOKTAH.





Sekian tazkirah malam jumaat dari ustazah tak bertauliah. Moga bermanfaat.







p/s : Yang baik datangnya dari Allah, yang buruk juga datang dari Allah, tapi atas kelemahan diri sendiri. 





Hey, anyone wants sushi??? I'm hungry...





-adios-





Wednesday, 27 February 2013

senyum, tak perlu kata apa-apa!

Well, before I start writing, lets welcome my new followers, readers (both silent and apparent readers)... :)

It is not as much as any blogger have but hey, 17 is nice, minus 1 (Syaiqkal) because he's already gone. Al-Fatihah.

As I wrote before, I didn't put something on my sidebar without any motive. Betul. 

Like I wrote "My Strength" segment, itu adalah untuk reminder saya (dan orang lain) ketika susah mahupun senang.

Like I wrote "Hobi : Lepak, Observe dan Gelak". Well, itu memang hobi saya.

Like when I put my Chatbox at the sidebar, anybody is allowed to write there. So, feel free to say hai.

And the list goes on.

Remember this? I used to write this entry back then in 2011. And the thing is, it happened again. Yesterday. Hahaha.

I didn't write my previous post for the person I love, either the person I've never met, and I don't even want@care to meet. But then, the fact is, somebody out there is just too eager and too busy to know, to assume and to make decision (on my thought) about anything that happen in my life. Haha. 

Remember, I wrote "lepak, observe dan gelak" with motive. Now that is funny. Haha...

Hey, if anybody have anything to tell me, just do it here! I have the comment section, or even the chatbox for you! It's FREE though. ;)

Or if you hate me that much, the "X" button is always there. Right in upper dekstra corner.


Dekstra? Google.



So, this ends here. Because I know, I don't need to act innocent because I AM INNOCENT. :)

Even though sometimes I'm being sarcastic. Well, it grows in genetic. ;)










p/s : Pokcik said : "Senyum! Tak perlu kata apa-apa". Well, not the exact sentence but sort like it. You know that is why I adore you more. :)







-adios-








Rules.

Rule No. 1 : Never ever think I am that stupid.


Rule No. 2 : Satu penipuan akan sentiasa ditutup oleh penipuan lainnya.


Rule No. 3 : Apabila logik mengatasi kebijaksanaan untuk menipu... Fikir-fikirkan.


Rule No. 4 : Silap besar kalau kita nak kencing kaki kencing.


Rule No. 5 : Silap paling besar lagi adalah kalau anda fikir kebodohan boleh mengatasi logik akal fikiran.










Kesimpulan :
1. Kadang-kadang dalam hidup, bila kita bergerak sendiri bukan bermaksud kita tak ada kawan, tapi sebab kita malas nak berhadapan dengan drama manusia.

2. Anda boleh kelentong saya, tapi ingat Tuhan ada, sentiasa ada.

3. Kadang-kadang untuk menutupi satu pembohongan, akan terjadi satu reaksi "defend" yang teramatlah obvious, dan ianya "sucks", kalau anda lihat ke cermin.

4. Nyatakan sahaja apa yang benar walau benar itu sakit.

5. Tak apa, saya masih boleh ketawa, sebab saya tahu Tuhan sentiasa ada untuk saya.









P/s : NO OFFENSE : Ini adalah sarkastik. Jelas.









-adios-











Sent from my AXIS Worry Free BlackBerry® smartphone

Friday, 22 February 2013

Situation like this

Sigh. Again.


I'm not blaming you, neither the situation.


It's just. I don't know.

Hrmmm...


It's true when people said the biggest disappointment in life is when you're expecting too much.











And I did...






Sigh.








-adios-




Sent from my AXIS Worry Free BlackBerry® smartphone

Sunday, 17 February 2013

My Latest Addition

Hello. Somehow aku baru perasan aku tak berapa update tentang bayi baru aku. I mean, I did mention about her before but I don't really write about it. Andersteng?

So, on February 7th 2013, telah lahir seorang bayi yang sangat comel, yang diberi nama Nur Wafiatul Zarifa binti Abdul Muhaimin. Kami sangat gembira dengan penambahan cucu ke sebelas Tok Dad dan Nenek ni.

As I mentioned before, she is very comel, indeed. However, she suffered from a chromosome disorder, which is, Trisomy 18 or also known as Edward Syndrome. Trisomy 18 usually comes with heart, kidney or other organs problem. As for our Zarifa, she suffered from Truncus Arteriosus, as far as I know. 

As she is still in NICU, everyday, Abg Min and Kak Ezri will update about her in our Whatsapp's group family, so we can see her videos and pictures. She's very cuteeeeeeeeeeeee. If one day I get to see her, Zarifa konfem kena gigit. Hahaha.

About Zarifa's condition now, she is still not really stable as she cant breathe very well. It's heartbreaking to see her trying very hard to breathe, seriously. Hrmmm...

To all the readers, please pray for our Zarifa. May Allah makes things easy for her, InsyaAllah. Allah is The Greatest.








p/s : 
1. I have the picture(s) of her, but since her parents did not publish it yet, so i guess, I also don't have the right to do that.
2. Please do pray for Kak Ezri and Abg Min too.
3. Read more about Trisomy 18 here.




-adios-








Saturday, 16 February 2013

armageddon or transformer?

Hola. So smalam masa aku jaga ER ophtal, aku belek-belek la twitter, aku terbaca la news cakap ada meteorite jatuh kat Russia. Aku pun tak terfikir apa-apa. Macam... Alah, meteorite jatuh jer...

Then, today, after dah habis qada' tidur selama 6 jam selepas balik dari spital, aku pon belek-belek la facebook... Terjumpa lah link ni...





OK. Agak seram. Aku baca komen-komen kat bawah tu, ada yang cakap macam  dalam cerita Armageddon je. Hoho. Aku pun baru terfikir, haah la, betul jugak. Dalam cerita tu kan meteorite jatuh kat bumi, pastu terfikir entah-entah ni kot meteorite yang nak jatuh kat bumi macam dalam cerita 2012 tu. Ala, yang patut jatuh 21 December 2012 tu, kot-kot la terlajak tarikh, sampai la 16 Februari 2013 baru jatuh. Tapi itu semua poyo!!! Kuasa Allah, siapa yang boleh ramal kan? ;)

Then aku meneruskan pembacaan komen youtube di hari Sabtu. Baca punya baca lagi, aku jumpa la manusia komen macam kat bawah ni...




Macam mana la orang boleh terfikir bumblebee yang mendarat kat bumi sebelum decepticon menyerang. HAHAHAHAHAHAHAHAHAHA. Manusia ni kreatif betul. Haiyo...


Kisah meteorite ditutup.

Beberapa hari lepas si Matluthfi tu ada buat kuar sebiji video. Pasal "Hari Jubah". Macam biasa, video Matluthfi ni sentiasa buat atleast, aku tersengeh, worst, aku gelak terbahak. Well, this time punya video memang banyak part yang aku gelak terbahak. Korang layan dulu...





Part yang aku ketawa sampai nampak gigi adalah...

"Kalau hgpa rasa bodoh, rasa sedih sebab fail, bukak la video-video politik msia, dan baca komen-komen dibawahnya, nescaya anda akan berasa pandai semula, InsyaAllah"

Seriously, sangat la betul apa yang dia kata tu. Sebab bila aku bukak video politik, and baca komen-komen kat bawah tu, memang serious, automatic boleh rasa pandai balik! Haha. Sungguh magic.

Satu lagi part dalam video Matluthfi yang buat aku sengih nampak gigi adalah bila die cakap dia malas nak buat semua benda, then mak dia balas, 

"Mak malaih nak layan ah"


HAHAHAHAHAHA.




Berita tamat.



P/s : Baca lagi tentang Meteorite hits Russia on Friday di sini.







-adios-







Tuesday, 12 February 2013

ophtal

huaaaaarrrrrggggghhhhhh.

ngantuk. ye. masih ngantuk. walaupun dah qada tidur. over gila. disebabkan dah lama(3 bulan kot) tak beroncall, beginilah jetlag yang terjadi. ayat pon serupa karam singh walia dah.

so this week dan 4 minggu ke depan aku rotate kat lab ophtal a.k.a mata. santai tu santai tapi istilah-istilah dalam mata ni aneh-aneh. hahaha... tapi cuba untuk menyukai juga sebab kakak member aku yang skarang MO Ophtal kata, kalau jadi MO ophtal kat msia, takde oncall! hahahaha... verangan verangan.

cerita lab baru ni memang terbaik. dari sebelum masuk lab ni aku dah berat hati semacam. entah lah. maybe sebab lama tak rotate lab yang ada resident ni, so jadi pemalas sket nak berurusan ngan depa. yang best, first day tu undi la jadual untuk oncall. hampeh nama aku first skali kuar. first day dahhhhh kena jaga. dah la aku blur banyak sangat pemeriksaan nak kena tau. hrmmm. tak lama pastu, undi plak lagi untuk reading punya topic, hampeh, nama aku gak naik first. haha. so kat mata ni kira aku dok berjodoh ngan nombor satu. zzzzz...

tadi masa pi poli, pon best, hari first kat poli dah kena sembur ngan resident. hahahahahahaha... macam siot. dah nama pon first day, nak expect aku jadi terror memang tak la kan. hahahaha. lantak pi la. atleast aku belajar something hari ni. he he he he he...

cerita pasal first day oncall... aku dah banyak kali cakap, setiap kali oncall aku yang ada hubungan diplomatik serious dengan O&G, sila jangan berharap px aku sikit. KONFEM FULL HOUSE... hahaha... berikut adalah case-case contoh :

  1. Rotation O&G : ada banyak oncall and kat banyak tempat. ada ward, ER Obstetric and ER Gynec. Masa dekat ward, time tu la banyak kena pi konsul sana sini sebab px tak stable which is last-last px tu meninggal. masa jaga ER gynec yang biasanya doc atau nurse jaga boleh tidur tu(sebab takde px), tetiba time aku jaga la semua case pun nak kena tak stable la, nak kena naik operate la, nak kena tu la ni la. masa dekat ER Obstetric plak, ni lagi best, sampai ada sorang resident ni fobia jaga ngan aku... HAHAHA. pasal everytime aku oncall, konfem-konfem ER penuh yang sampai tak cukup katil. dah la tak cukup katil, case plak semua case yang rare. hahahahahahahaha... sabar jer la... masa kat O&G ni, aku boleh dikatakan lengkap dapat semua case yang ada dalam buku DM tu. hahahaha.....
  2. Rotation Paeds : haa, masa kat rotation ni, ada kena oncall kat NICU. oncall kat NICU ni biasanya nothing much sangat, monitoring je banyak. at the same time, everytime ada case caesar dan case-case persalinan bantuan (means bukan yang normal spontan delivery), DM kena ikut resident pi standby... once baby dah kuar, then suction, check APGAR score, etc... haa, yang bestnya, orang lain jaga NICU boleh belasah tidur beberapa jam... aku jaga NICU??? 3-4 kali naik OT sambut baby, 3-4 kali pi ER obstetric sambut baby. HAHAHA... gila ke apa, masa aku jaga tu ER obstetric FULL HOUSE... hahaha...
  3. Rotation Ophtal : ye, ini berlaku malam tadi. kalau jaga ophtal, biasanya px with pure eye problem sorang dua je, yang banyak adalah px yang consult ke ophtal. contohnya case paeds with seizure @ epilepsy biasanya depa consult ophtal. pastu yang paling banyak adalah........ case O&G la! haha.... ada la dekat 5-6 px depa consult smalam... biasanya dengan case-case Preeklampsia Berat... and seperti biasa, ER obstectric konfem FULL HOUSE... hahaha.... pasrah...

Begitulah ceritanya. Member aku cakap, "Kalau ko buat specialist O&G, konfem ko kaya pasal banyak px". hahahahahahaha... sorry la... minat tu minat, tapi rasa cam... entah lah... ngantuk pulak rasa nak tulis entry ni. hahahaha...



Hrmmm. btw, Zarifa is getting better. Loveeee to see her pictures and videos. I'm expecting to meet her next month insyaAllah, kalau diizinkan Allah.

oh yes, sebelum terlupa... CONGRATULATION to pokcik sebab dah naik pangkat. so now dah jadi Leftenan Komander MFY. Fuhhh.... Tetibe terbau Nando's sayup-sayup... hahahaha... saya menuntut Nando's atas kenaikan pangkat itu. kahkahkah.


ok bai.





p/s : You looked smartttttttt at the event... he he he. <3






-adios-



Thursday, 7 February 2013

Bertabahlah hati.

Today, 7 February 2013, I am very excited. 

First, because this morning, I got a very good news, which is, another addition in my big family members. Kak Ezri and Abg Min just got another baby girl. Alhamdulillah.

Second, because my Forensic exam today went well. Alhamdulillah.

BUT

This evening, aku dapat berita yang banyak membawa kedukaan dalam family aku. The eleven-th grandchildren of Tokdad and Nenek is not in a good condition, for now. Hrmmm.

To Kak Ezri and Abg Min, whatever happen, I hope you can bear with this. Insya Allah. I wrote those "My Strength" segment in my blog in purpose, because I know everyone needs a reminder. Even me, most of the times.



“Allah does not burden anyone, except with something within its capacity; beneficial for it is the virtue it earned, and harmful for it is the evil it earned.(Al-Baqarah, 2:286)”

"Verily, in the remembrance of Allah do hearts find rest."(Qur'an, 13:28)

"And the disbelievers planned, but Allah planned. And Allah is the best of planners."(Surah Al-Imran, 3:54)

"When you can’t have what you want, ask Allah for Jannah (Paradise), for it is there you will be able to have whatever you want."




And just when I browsed my fb timeline, i found this on ILoveAllaah's link. Allah is The Greatest. He knows, I (We), really, really need this kind of reading now. Subhanallah.


Dari Anas bin Malik, Nabi sallAllaahu ‘alaihi wa sallam bersabda,


إِذَا أَرَادَ اللَّهُ بِعَبْدِهِ الْخَيْرَ عَجَّلَ لَهُ الْعُقُوبَةَ فِى الدُّنْيَا وَإِذَا أَرَادَ اللَّهُ بِعَبْدِهِ الشَّرَّ أَمْسَكَ عَنْهُ بِذَنْبِهِ حَتَّى يُوَفَّى بِهِ يَوْمَ الْقِيَامَةِ

“Jika Allah menginginkan kebaikan pada hamba, Dia akan segerakan hukumannya di dunia. Jika Allah menghendaki kejelekan padanya, Dia akan mengakhirkan balasan atas dosa yang ia perbuat hingga akan ditunaikan pada hari kiamat kelak.” (HR. Tirmidzi no. 2396, hasan shahih kata Syaikh Al Albani).


Juga dari hadits Anas bin Malik, beliau sallAllaahu ‘alaihi wa sallam bersabda,

إِنَّ عِظَمَ الْجَزَاءِ مَعَ عِظَمِ الْبَلاَءِ وَإِنَّ اللَّهَ إِذَا أَحَبَّ قَوْمًا ابْتَلاَهُمْ فَمَنْ رَضِىَ فَلَهُ الرِّضَا وَمَنْ سَخِطَ فَلَهُ السَّخَطُ

“Sesungguhnya pahala besar karena balasan untuk ujian yang berat. Sungguh, jika Allah mencintai suatu kaum, maka Dia akan menimpakan ujian untuk mereka. Barangsiapa yang ridho, maka ia yang akan meraih ridho Allah. Barangsiapa siapa yang tidak suka, maka Allah pun akan murka.” (HR. Ibnu Majah no. 4031, hasan kata Syaikh Al Albani).


Faedah dari dua hadits di atas:



1- Musibah yang berat (dari segi kualitas dan kuantitas) akan mendapat balasan pahala yang besar.



2- Tanda Allah cinta, Allah akan menguji hamba-Nya. Dan Allah yang lebih mengetahui keadaan hamba-Nya. Kata Lukman -seorang sholih- pada anaknya,


يا بني الذهب والفضة يختبران بالنار والمؤمن يختبر بالبلاء

“Wahai anakku, ketahuilah bahwa emas dan perak diuji keampuhannya dengan api sedangkan seorang mukmin diuji dengan ditimpakan musibah.”


3- Siapa yang ridho dengan ketetapan Allah, ia akan meraih ridho Allah dengan mendapat pahala yang besar.



4- Siapa yang tidak suka dengan ketetapan Allah, ia akan mendapat siksa yang pedih.



5- Cobaan dan musibah dinilai sebagai ujian bagi wali Allah yang beriman.



6- Jika Allah menginginkan kebaikan pada hamba, Dia akan segerakan hukumannya di dunia dengan diberikan musibah yang ia tidak suka sehingga ia keluar dari dunia dalam keadaan bersih dari dosa.



7- Jika Allah menghendaki kejelekan padanya, Dia akan mengakhirkan balasan atas dosa yang ia perbuat hingga akan ditunaikan pada hari kiamat kelak. Ath Thibiy berkata, “Hamba yang tidak dikehendaki baik, maka kelak dosanya akan dibalas hingga ia datang di akhirat penuh dosa sehingga ia pun akan disiksa karenanya.” (Lihat Faidhul Qodir, 2: 583, Mirqotul Mafatih, 5: 287, Tuhfatul Ahwadzi, 7: 65)



8- Dalam Tuhfatul Ahwadzi disebutkan, “Hadits di atas adalah dorongan untuk bersikap sabar dalam menghadapi musibah setelah terjadi dan bukan maksudnya untuk meminta musibah datang karena ada larangan meminta semacam ini.”









Dear Allah, please give my sister and my brother the strength to go through this situation. Only You, that know all the things that happened, happen, and will happen in this life or even in the hereafter. Amiiin.







p/s : 
1. Kalau kita diuji, itu tandanya Allah sayang Allah sayang Allah sayang. Ingat tu. Allah sayang, Allah sayang, Allah sayang.
2. Bertahan la baby girl, Allah sayang awak dan Allah sayang Mama and Ayah awak juga. Allah uji sebab nak awak semua masuk syurga. :)





-adios-










Friday, 1 February 2013

February? already???

hola. tetiba dah februari. hrmmm. 

bermaksud lagi 5-6 bulan aku kena bertapa kat sini. haha. orang kata hargai sesuatu sebelum terlambat. dalam kes ni, marilah menikmati surabaya selama bulan-bulan terakhir ni, paling tidak, takde la menyesal bila balik Malaysia for good, bila ada banyak benda yang belum dinikmati di sini. ho ho ho.

talking about this... i think i should start with new hashtag# topic, perhaps this time, perihal Surabaya Culinary. hahaha. makan je keje. sorry, cant help with this, it runs in my genetic! hahaha... everybody in my family suka makang. makang makang makang. bak kata sepupu sepapat aku, rumah aku kalau takde makanan bermaksud something wrong. haha. agak siot disitu nampaknya. but anyhow the good thing is, NOW everybody dah start watch out depa punya calories intake, termasuk la aku, hahaha (koya).... thanks to papa yaya for inspiring us.

pehal la topic aku leh drag sampai calories lak ni. aaarrrggghhh!!! so back to the topic, i should start writing about their culinary, at least, later bila dah lupa, boleh belek-belek balik blog. kejadah la. abaikan. 

topik aku tadi sebenarnya pasal Februari. haha. tetiba jadi pasal culinary. hahaha... well, skejap gila dah feb... wuwuu, tak terasa (tipu)... tak kisah la, janji hidup dinikmati sahaja, dengan nikmatNya.

btw, entry aku pasal ni, dah dapat over 50 likes... haha... its kinda funny actually. but thanks to semua yang share, ngan mak sedara skali tolong share. haha. thank you very much. to be honest, i got nothing i tell u, NOTHING, if people like ke share ke or whatever, my entry tu, since i dont have that nuffnang or whatever. my intention was just to, at least, bukak minda tentang isu tu. that's all. 

tu je kot nak merapu. nanti bebila kalau rajin aku start ngan hastag# baru ok. hahahahaha.... bajet ada orang baca je... suka hati aku la. haip!!!

or... maybe, i should start with "Unique Surabaya" hashtag#? like the example below...


HAHAHA.....







p/s : WC is toilet berjamban. Kamar mandi can be either toilet berjamban or toilet tidak berjamban (khas untuk mandi)...






-adios-


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...