Nursing


Thursday, 29 November 2012

malaysia story

hola. 

aku baru belek-belek entry-entry aku last year. i think I'm losing my writing skill. damn. haha. 

berbalik kepada malaysia story. hari tu hujung minggu aku balik. setelah 11 minggu tak balik. HAHA. bukan apa, aku stress tingkat tinggi ketika dalam surgery rotation, jadi aku perlukan masa de-stress. wahaha. takde. well, suka hati aku la nak balik ke apa. jangan sibuk. haip!

so aku balik hari jumaat malam, sampai airport around 9.30pm. awa amek kat airport kol 10.30. aku sampai tu, aku call dia, dia baru nak masuk highway dari cap ayam(shah alam). naseb la aku ada janji ngan kakak pokcik nak bagi and settlekan bayaran kain-kain dia kirim hari tu. so, ada la jugak peneman sampai awa datang memunculkan diri dengan kereta barunya yang kotor itu. kui3. malam tu aku tido kemuning utama rumah mamu min. sampai pon dah kol 11 lebih malam. seperti biasa kena tazkirah lewat malam dengan mamu kerana sampai lambat. -__-" tapi bestnya, mamu and mami girl dah beli nasi kandar as dinner kami. wahaha. gila kol 11 makan nasi. hahaha.

esok pagi bangun awal, dan bergerak pi makan roti canai. pergh, puas hati makan roti canai sebijik, roti planta sebijik, kuah banjir ngan teh ais di pagi hari. haha. nikmat sat. berzaman dah tak makan kari mamak. huhu. pastu balik rumah dan bermain dengan Z & Z. zulfa skarang dah makin active dan sangat banyak cakap. padahal last time aku jumpa masa raya, dia masih lagi eksyen dengan aku. wahaha... now dah boleh nyakat-nyakat dah. nak gigit je rasa. ngap.

pastu, aku and awa and zahra kuar pi bagi mandi kereta awa yang kotor itu. kui3. bagi mandi kat kedai boyfriend zahra. haha. pastu gerak pi tesco shah alam sebab nak cari t shirt best. skali skali, hampa, bukan macam t shirt yang aku nak. takpe. then gerak balik pi rumah mamu, dah ada mamijah dan monkeys yang berdua itu, hana dan amzar, ada ayah dan azie dan juga pokyeng, umie athi dan ilyaas menunggu di sana. weehoo! mamigirl and emak mamigirl cooked nasi tomato ngan dalca ngan ayam pedas sedap gilos sehingga perut full makan.


keta cikawa mandi...


lepas kenyang dan membuntatkan perut, solat sat then gerak pi setia city mall. haha. aku tak beli papepon kat sini. mamijah yang borong banyak. aku, ayah, azie, awa, pokyeng, umie athi dan ilyaas hanya melayan juice dekat boost ke apemende ntah then beli durian puff. Ya Allah sedap gila durian puff tu, serious tak tipu. kami beli 3 kotak ada 8 biji dalam setiap kotak, makan ramai-ramai! pergh. terangkat.

pastu, kami pon bergerak balik ke rumah sentul, dan kemudiannya bersiap-siap untuk melantak lagi skali kat Bombay Palace. kat sana, skali lagi kami melantak makanan india. shrimp vindaloo, saffron rice, tandoori chicken, kambing apemende ntah, papadom dan macam-macam lagi. gila. kebuntat gila. balik-balik rumah, semua orang kol 11 dah tertido jadi ular sawa pasal kenyang sangat. haha.










muka hana kena tutup ngan peace zahra. tengok zulfa, nakal gila muka. haha...


esok pagi, pokyeng, umie athi and ilyaas beli nasi lemak and roti canai. makan di rumah, then siap-siap kuar pi jusco setiawangsa. dan disana, saya telah memborong macam-macam. baju dan kasut. dan disana jugalah saya bergayut telifon dengan emak tercinta. hihihi... lepas tu kami bergegas pulang ke sentul, kemas-kemas barang, then pi uitm main campus untuk amek vip pass untuk convo awa. first time masuk campus uitm. damn it, best gila suasana campus. campus aku kat sini tak nampak macam campus langsung. haha. bersyukur la sesiapa belajar kat malaysia tu. library pon best. meh datang tengok library aku camne. huhu.

balik dari uitm, singgah rumah mamu min, nap sat then gerak pi giant kemuning plak beli stock makanan nak wat balik sini. dah abeh shopping, balik-balik terus kemas-kemas barang, mandi, then gerak pi airport. flight kol 8.45pm. punya la happy pasai 8.15pm dah panggil masuk. skali delay dalam aircraft dekat nak sejam gara-gara pax tak masuk, then kena kuarkan bag. lama nak mampus. akhirnya, aku pon pulang la ke surabaya, sampai rumah kol 11++pm surabaya time, dan pada hari isninnya, aku ke klinik desa untuk berkhidmat kepada masyarakat.

kesimpulan dari cerita ini, aku balik untuk berjumpa keluarga dan MAKAN. haha ha ha ha habis cerita. akhir cerita, aku rindu ngan depa ni. huhu.


kaqak ajane ngan ayadh...

gigit kaqakkkkk...
  
ilyaas and zulfa...






p/s : rindu smua huaaaaa...





-adios-





#20 : Music Exception : Jangan Ada Dusta Diantara Kita - Rossa ft Broery Marantika




Jangan Ada Dusta Diantara Kita - Rossa ft Broery Marantika


Ketika pertama ku jumpa denganmu
bukankah pernah ku tanyakan padamu kasih
takkan kecewakah kau pada diriku
takkan menyesalkah kau hidup denganku nanti

Memang kau bukan yang pertama bagiku
pernah satu hati mengisi hidupku dulu
dan kini semua kau katakan padaku huuu
jangan ada dusta di antara kita kasih

Semua terserah padamu aku begini adanya
ku hormati keputusanmu apapun yang akan kau katakan (kau katakan)
sebelum terlanjur kita jauh melangkah, kau katakan saja

Dan katakan padaku
jangan ada dusta di antara kita

Memang kau bukan yang pertama bagiku
pernah satu hati mengisi hidupku dulu
dan kini semua kau katakan padaku huuu
jangan ada dusta di antara kita kasih

Semua terserah padamu aku begini adanya
ku hormati keputusanmu apapun yang akan kau katakan (kau katakan)
sebelum terlanjur (sebelum terlanjur) kita jauh melangkah
kau katakan saja huuu uuuu





p/s : kui3.







-adios










Tuesday, 27 November 2012

klinik desa

hai. balik hari tu best woo. lain kali update pasal balik hari tu. ni nak crite pasal klinik desa. 

so skarang ni posisi aku kat klinik desa. best thing pasai klinik desa ni, patient dia tak seramai kat base aku kat spital soetomo tu, and patient die patient biasa-biasa. batuk, demam, diarrhea etc. yang tak bestnya adalah, kiteorang kena buat some sort of research data yang langsung tidak aku fahami program-program bla bla bla pasai banyak sangat singkatan. sangat la kagum ngan manusia yang buat public health ni. -__-"

dok kat klinik desa ni macam-macam ragam bleh tgk. smalam ada la beberapa yang tak sakit, datang buat-buat sakit kononnya diarrhea, bila check, takde pape pon. datang semata-mata nak mintak MC. haha. doktor kat sini semua dah lali dah, so depa, berkeras taknak bagi MC. kui3. kesian patient tipu-tipu tu. tadi plak aku bertugas kat poli kesihatan ibu dan anak. px datang-datang je, terus bagitau macam ni "saya last period bla bla bla, cepat kira saya beranak bila". haha... laju je. tak sempat aku nak history taking banyak-banyak. pastu, bila aku kira, die tak percaya, semangat pi tanya balik kat bidan, betul ke tak aku kira. hahaha... die ingat aku tipu kot. masalah sket orang-orang kat sini, lebih percaya bidan dari dokter. sigh.

best jugak dok sini. yang tak bestnya tu lah, banyak research and collect data bla bla bla nak kena buat. pastu banyak gak kerja-kerja lain kena buat. yang penting kat sini, kena pandai cakap, twist sket, orang-orang sini dah leh percaya apa yang anda cakap. haha. memang latihan jadi ahli politik betul la. haha.

tu je la cerita aku hari ni. bai.





p/s : deepest apologize to pokcik. sorry.





-adios-






Friday, 23 November 2012

TORA kembali lagi!!!

hola!

kahkahkah. best tak aku punya header baru? sebab aku dah tak sanggup tengok muka sendiri jadi header, maka, aku buat tulisan plak. lagipun, early next year tambah 2 lagi anak-anak. tak cukup dah nak letak gambar. haha...

cun kan aku design sendiri header tu? haha...






ok bai.





p/s : konfem pas ni kena kritik ngan pokcik. pengkritik setia. boleh la masuk geng ngan abang-abang kakak-kakak aku yang sama je suka kritik. naseb baik mak ayah aku best, i love u lah mak ayah. muahhh. tetiba.






-adios-




Wednesday, 21 November 2012

#19 : Music Exception : A Thousand Years Part 2 - Christina Perri ft. Steve Kazee


A Thousand Years Part 2 - Christina Perri ft. Steve Kazee


The day we met
Frozen I held my breath
Right from the start
I knew it I found a home for my
Heart beats fast
Colors and promises
How to be brave
How can I love when I'm afraid to fall
But watching you stand alone
All of my doubt suddenly goes away somehow

One step closer

I have died everyday waiting for you
Darling don't be afraid I have loved you
For a thousand years
I'll love you for a thousand more

Time stands still
Beauty in all she is
I will be brave
I will not let anything take away
What's standing in front of me
Every breath
Every hour has come to this

One step closer

I have died everyday waiting for you
Darling don't be afraid I have loved you
For a thousand years
I'll love you for a thousand more

And all along I believed I would find you
Time has brought your heart to me
I have loved you for a thousand years
I'll love you for a thousand more
One step closer

I have died everyday waiting for you
Darling don't be afraid I have loved you
For a thousand years
I'll love you for a thousand more

And all along I believed I would find you
Time has brought your heart to me
I have loved you for a thousand years
I'll love you for a thousand more





p/s : I'll love you for a thousand more ;)







-adios-




Sunday, 18 November 2012

Next

hola! esok dah start public health & community medicine. 5 weeks for public health and the other 3 weeks for community medicine. mari berkuliah, berpaper work dan bermasuk kampung untuk 8 minggu ke hadapan.! melatih diri jadi doktor desa yang berwawasan sekaligus amik skill jadi ahli politik sket2... kriiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiik...

takde mende sangat nak tulis. oncall bedah dah settle weiiiii!!! Ya Allah, bersyukurnya hamba. lepas ni tinggal oncall yang ringan-ringan je sampai settle semua next year insyaAllah. doakan saya cepat habis belajar, menjadi rajin bertambah-tambah, cepat memahami dan mengingati apa yang dipelajari, dan dijauhkan dari menjadi orang-orang sombong bila dah pandai, dan cepat-cepat kawen... eh, tetiba lari topik kui3.

tau tak. aku rasa nak bercuti. maksud aku bercuti yang real holiday. ngan family. jalan-jalan, amek gambar, makan-makan, sembang, gaduh, shopping, pokok segala ulamnya, pi jalan-jalan, tengok something different. for the past 5 years, hidup aku either pi pulau jawa, takpon malaysia, pulau jawa then malaysia. tu pon ada lagi suara-suara sumbang yang cakap camni "asyik balik msia je, bila belajar?". pergh, menyirap darah (sikit la)... ye la, aku balik msia jumpa family weh, bukan pi jalan-jalan. panas je bila cakap camtu. 

lantak la peduli apa orang kata. tak deng deng.

apsal aku tulis ni wei? ntah. aku tengok adik, kakak, kakak ipar aku pi geloland (Legoland versi hana). rasa cam nak pi jugak jalan-jalan. huaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa... saya memerlukan hiburan. dan pantai. huaaa. tetiba.


London, 2006

Banff, Canada, 2007

New York, US, 2007

Central Park horse ride, 2007






lihat semua gambar. ye semua. saya seorang yang berlagak. (tapi saya tak upload gambar-gambar ni dalam fb cop)


MUAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA.




p/s : pokcik belayar dua minggu mulai besok. huaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. dengan cuaca laut china selatan sekarang, saya mendoakan pokcik semoga selamat pergi dan selamat sampai kembali. amiiin. 1 december tu kena wajib sampai msia dah. pasai 2 tu ada date. hehehehehe.....


bubbye bubbye...










bai.





-adios-




Wednesday, 14 November 2012

as expected

phew... surgery is over... well, technically, not yet. not just i have another 2 oncalls, but i also have to extend (in the other word : repeat) my surgery rotation. sigh. life is hard.

down? yes. regret? not really. I've tried my best. i think i studied more in surgery compared to another rotation. just maybe this time, its not my luck. or maybe God wants me to study harder. maybe. who knows? you're gonna treat human's life right? so deal with it.

talking about the exam. from 9 stations, i managed to finish successfully 2 stations.  for the other 4 stations, i didn't have enough time to answer the question till the end(half answered and the bell rang kriiiiing, then berlalu ke station berikutnya dengan pasrah), and the other 3, i didn't really cover/know the cases. based on exam system, i still can pass surgery if i fail 3 stations. more than 3, repeat is the answer.

i admit i did not cover really well in all cases. since last week hari-hari balik ke rumah petang, then oncall, then post call. bila masa nak study pon taktau. sama jugak last night was my postcall day. memang penat smalam, study pon terumbang ambing. then how? am i too weak, too stupid or what? takpelah. dan memang takdir.

that is why i said its not my luck. i still can pass if i finish my 4 stations, well, let it be. dah lepas dah pon.

my junior yang fail jugak bbm me, mental breakdown. i said, relax. this is trial. deep inside, sape la tak rasa down. dah la kena repeat lagi sebulan. tapi takpe, kalau semua ada hikmah, terima je la, and learn the lesson. nothing can change anything. mungkin tak berkat jugak ye, pasal hari-hari dok maki groupmate. ye lah, dah penat, groupmate buat hal, sape tak hangin. tapi takpelah. sekali lagi. dah memang takdir.

slalu ingat jannah, Tuhan sayang, Tuhan sayang, Tuhan sayang. Tuhan taknak kamu jadi doktor nanti, asyik kena saman je. ingat tu, Tuhan sayang.


penutup tahun hijrah yang kurang baik tahun ini. tapi percayalah Allah adalah sebaik-baik perancang.  meh baca doa.







now its time to rest my mind. just let the past and learn for tomorrow. Allah knows the best. Have faith.







-adios-




Sunday, 11 November 2012

final week : the final

assalamualaikum. 

moving to final week tomorrow. the horror of all weeks. three final days. i repeat THREE. exam is on wednesday. but tomorrow still, i got oncall to be settled, and the most horror-est, lecturer yang lead morning report on tuesday morning, phew, seram.

i hate final week. few days before exam, these is what i feel. i cant think. i cant feel. i cant eat. i cant go anywhere and the most annoying feeling : i cant even sit properly. semua menda dah jadi tak kena. i hate exam. i hate final. 

tadi dah cakap phone ngan mak ayah. lega sket. tapi palpitation tetap berjalan. adui... apsal la exam kena jadi seram camni. huhu...

pokcik lak dah pi mancing agi. takbestnya, blom tau bila balik. esok? lusa? taktau la. hrmmm...




bai nak bajet study.




-adios-




Friday, 9 November 2012

#4 Travel Indonesia : Tips and tricks in Indonesia.

assalamualaikum. salam sejahtera. sekadar pengumuman. aku exam hari rabu woi. palpitation bermula sekarang. lup dup lup dup lup dup.

okay. disebabkan kakdilah mahu berangkat ke Bandung pada ahad ini, beliau meminta begitu banyak sekali tips ke Indonesia (especially Bandung) yang malas aku tuliskan dalam whatsapp lalu aku tuliskan di sini.

so... kite start now...

1. LCCT (ni kalau travel naik airasia, if naik mas, dah biasa kan korang semua)
  • sila sediakan passport, boarding pass(make sure dah web check-in) dan make sure berat bag semua dah dibeli masa tempahan tiket pesawat online.
  • datang awal ke lcct, 3 hours before flight. sebab kalau just nak drop baggage je pon, it takes time dan kena bersabar dengan some of them yang suka potong queue yang akhirnya membuatkan aku maki macam harom (tanya kak yaya kalau tak caya).
  • lepas check-in, boleh lepak2 dulu, then masuk dalam departure hall. biasa takde masalah untuk lepas imigresen dan security.
  • tunggu kat gate yang ditetapkan. bila gate tu bukak untuk boarding, biar je orang lain beratur dulu, then tengah2 tu, kita beratur then bila nak jalan menuju ke aircraft, sila lakukan pecutan maksimal sebab kalau naseb tak baik,  seat anda orang lain yang amek. especially flight to indonesia. take note. oh, jangan lupa tengok aircraft tu park kat bay berapa supaya tak tersalah naik flight.


2. In-flight
  • matikan telefon bimbit anda. wahaha. tips bengong. tapi jangan terkejut, flight pi indonesia ni, nak take-off pon slalu bunyi phone. pasrah jer la.
  • kalau lapar, beli makanan. kalau nak souvenir, pon jugak, beli je la.


3. Landing at the airport (indonesia airport)
  • usually, aircraft belum sempat park, orang-orang sini dah berdiri sebok nak kuar, sekali lagi, pasrah je la. jangan maki, sebab tambah dosa.
  • untuk lepas dari imigresen, tak susah, as long as ada return tiket, tunjuk je. kalau pegawai tanya nak wat apa datang, cakap je "saya nak cuti". depa paham je bahasa melayu pasai bandung and jakarta tu ramai orang msia datang. kalau depa tak paham, cakap camni, "liburan dong pakkk, nyantei2"...
  • masa nak amek bag, haa, ni kena jaga2, sila ambil sendiri trolley untuk letak bag. kalau ada orang offer atau tetiba datang bawak trolley, senggol-senggol anda, buat bodo je, tetap amek trolley dan tunggu bag kita. sebab orang-orang tu bekerja untuk bawak bag, and kita kena bayar sampai la ke kereta.
  • make sure amek transport yang memang diyakini sepenuhnya. contoh kalau kat airport surabaya, depa ada taxi and travel airport nama KAHA. ni memang selamat 100%. tempat-tempat lain, aku tak pasti.


4. Around the place
  • safety : jaga passport dan bag anda. diulangi, JAGA elok2. since banyak case especially tourist in Bandung and Jakarta,yang hilang passport and duit (penah ada yang dekat RM 5000 hilang sebab bag kena toreh). so sekali lagi diulangi JAGA bag anda. bagi yang lelaki, dilarang simpan wallet dalam pocket seluar bahagian belakang. sangat berbahaya.
  • shopping : ketika mahu shopping, jangan la buat kerek dok speaking english bajet cam kita ni tourist sangat. kalau boleh, speak bahasa melayu baku pon okay (bahasa baku kita somehow sama ngan bahasa orang-orang sumatera cakap). kalau mahu tawar menawar, bagi je harga yang paling rendah dan logik yang boleh fikir, jangan buat macam kita nak sangat barang tu. kalau misalnya kita takde intention nak beli, jangan la sibuk nak bertanya dan tawar-menawar harga sebab kadang-kadang ada yang jenis sampai lubang cacing die kejar korang paksa soh beli. the best tips : kalau ada translator atau someone yang boleh berbahasa indonesia dengan baik, lagi senang. pandai bahasa jawa, lagi senang dan tak kena tipu, especially bahasa jawa kasar sebab orang pulau jawa yang paling power adalah yang boleh berbahasa jawa kasar. kui3. kot la. ni member aku kata.
  • transport : untuk transport around tempat yang dikunjungi, sebaiknya korang dah plan skali dengan tour and travel untuk mengelakkan ditipu oleh teksi-teksi tempatan. pengalaman selama 2 kali ke bandung, taxi depa suck. seriously. surabaya is much better than other places in indonesia if part taxi-taxi ni. tak caya, tanya la ayah aku. haha.
  • money exchange : sebolehnya tukar la duit dulu kat msia, walaupun agak rugi. nak tukar kat sini pon okay, tapi cari money changer yang bleh dipercayai dan rate tinggi. rate sekarang Rp 3050 = RM 1. so nanti kalau confuse nak kira harga barang ke apa, harga barang yang berjuta-juta tu, bahagi je dengan 3050, then dapat la amount dalam ringgit. 
  • factory outlet : since di bandung especially, ada banyak gila factory outlet, sila cari dan usha semua factory outlet (kalau boleh), before beli. kat bandung, factory outlet terletak di Jalan Dago. so sepanjang jalan tu, kiri dan kanan, banyak gila factory outlet yang boleh dikunjungi. benda yang tak best adalah, tempat tu outdoor, and kedai dia sebijik-sebijik. so you gotta wear something flat on your feet or else, kaki anda merana. and outdoor tu bukan macam kat JPO ke apa, outdoor depa tu, tengah-tengah jalan, ada kereta semua. ha ha ha. and before beli, check dulu, harga and kualiti barang. somehow, barang factory outlet depa takde la factory outlet sangat, ada jugak yang ciplak punya barang, tapi harga mahal. so again, tengok la rasionaliti kualiti, harga dan kuantiti before beli.
  • kain-kain etc : yang ni aku tak reti nak bagi tips sangat. kalau kat surabaya, senang pasai aku dah tau kedai apa yang okay and kedai apa yang cekik darah. kalau kat tempat-tempat lain, aku takleh bagi komen sangat. yang pasti, kain lace murah! haha. ok serious. yang pasti, pandai-pandai la tawar-menawar dan tengok kualiti dan harga. the last time aku pi bandung, member aku pegi tempat depa jual-jual kain tu (lupa nama), member aku kata harga jauh lagi mahal dari tempat yang aku selalu pi kat surabaya. apetah lagi kalau depa tau kita malaysia, wassalam. harapan lah nak harga murah-murah.
  • makan : haaaaa. part makan-makan ni no hal sangat kat indonesia. make sure jangan masuk kedai yang ada babi sudah. contoh : sate babi Halim. hahaha... abglim jual sate babi. kui3. takde. jaga-jaga bila makan kat food court as usually food court depa main campur je jual babi ke tak jual babi ke. so, better amek kedai makan yang betul-betul kedai makan, and make sure takde jual babi or pakai minyak babi. untuk makanan tepi jalan (terutama kalau anda tengah lapar ketika shopping di jalan dago), kalau perut anda belum terbiasa dengan makanan-makanan tepi jalan, sila jangan beli. kalau perut anda macam perut kami yang dah terimmune dengan makanan-makanan sini, takde masalah. paling teruk pon sakit perut 2 kali buang, settle. tapi kalau cam baru-baru datang sini, 10 kali buang sehari! HAHA...
  • simcard : untuk memudahkan anda, activekanlah roaming anda sejak dari msia untuk kemudahan tanpa batas. hahaha... kalau takleh roaming, or rasa roaming tu mahal, boleh beli simcard dekat sini. kalau bleh, jangan beli kat airport. harga mahal, tapi kredit takde. beli la simcard dekat tepi-tepi jalan ke dalam mall ke, murah sket. yang aku recommend : axis. axis ni call msia murah, and untuk pakej internet dan blackberry, jauh lagi murah dari service provider lain. biasa kalau beli simcard baru kat sini, standard harga Rp 10,000 dengan isi kredit kat dalam around 3-5k. jangan tanya kenapa, sbb aku pon taktau. if beli simcard baru, lepas beli, tanya kredit ada brape kat dalam,  terus pasang dan check kredit, betul ke tak, kalau tak cukup, maksudnya penipu la tu. demand je soh tambah kredit tu. lepas dah activate, tambah jer kredit. biasa 20-30k dah cukup untuk duduk 3,4 hari kat sini. oh ye, kalau nak beli kredit, ckp "sy nak beli pulsa". Pulsa = kredit. and usually depa jual kredit tak sama dengan harga kredit sebenar. contoh, nak kredit 10k, depa akan charge 12k. tu memang macam tu sistem depa kat sini.
  • solat dan waktu : waktu kat sini around 4am camtu dah subuh, and around 5.45pm dah maghrib. untuk surau, dont worry, almost every tempat ada surau, korang just tanya je. bereh.


5. Going back
  • datang awal ke airport. i repeat AWAL!!! jalan kat indonesia ni sangatlah jem wa cakap sama lu. bandung and jakarta especially. super duper jem. jauh lagi parah dari KL. seriously.
  • again, sila make sure tiket semua dah sedia, passport, barang-barang dah pack dengan baik, dan baggage pon dah dibeli (kalau travel dengan airasia).
  • santai, lepak dan relax je lepas drop baggage semua. if nak shopping kat airport pon no hal kalau nak habiskan duit (ni ayah slalu buat).
  • masuk flight dan bertolak balik lah. sayonara!


6. Emergency
  • bawa duit lebih, paling tak, kad atm yang bleh digunakan worldwide. atleast time emergency senang nak kuarkan duit.
  • bawak ubat diarrhea! haha... incase kena serangan sakit perut.
  • untuk info kedutaan malaysia di jakarta, klik sini.


7. Enjoy and have fun!



8. Untuk tips kentut secara diam
  • tanya pada yang pakar : ayah, pokkeng dan daddy syah.




sekian dari bilik berita. ada soalan, tanya kat komen.






-adios-

Tuesday, 6 November 2012

Homesick

A day before I went back to surabaya, aku tido petang kat rumah, depan tv, mak tengah tengok crite hindustan zaman dahulu. Tau la kan sound lagu crite dulu2 camne kan. Aku bangun dari tido petang tu, bangun dengan perasaan massive homesickness. Padahal masa tu dah kat rumah, mak pon kat sebelah. Tapi still rasa macam tu. Mungkin sebab berfikir, esoknya dah nak balik surabaya.

Bayangkan hari ni, aku terlelap sebelum keluar pi spital untuk oncall. 30 minit nap, dan aku boleh mimpi hospital environment, dan nap 30 minit tu yang sepatutnya menghilangkan lelah, akhirnya menambahkan lagi rasa lelah, sebab dalam mimpi tu, aku sedang berkerja. Dan ketika itulah, perasaan homesick datang bertubi-tubi. Benci gila feeling tu. Buat duduk tak senang.

Sekarang aku duduk kat cafe ER 4th floor. Ambil makanan yang disediakan untuk doktor dan doktor muda. Bukak makanan, lauk telur masin, tempe, kuah lodeh dan keropok. Ambil keropok, kembali tutup kotak makanan. Order air oren, hirup. Now, rasa nausea. Bila tengok lauk makanan menyedihkan, lagi la bertambah-tambah rasa homesick.

Esok ada discussion dengan prof PR. The greatest TCV surgeon in Indonesia. Esok juga ada discussion dengan sorang lagi specialist. Tetiba plak mintak untuk buat one case report untuk discussion. Satu group hari ni semua jaga. Entah sempat siap atau tidak. Haish.

Apa nak jadi, jadi la. Serahkan kat Allah.

Sekarang tengah merenung ER dari tingkat atas tempat OT. Full House. Sampai tak cukup tempat, depa apar tilam. Fuh. First time tgk ER full camni.


Bai.



-adios-




Sent from my AXIS Worry Free BlackBerry® smartphone

Sunday, 4 November 2012

week 6

week 6 is over. moving to week 7 tomorrow. Thorax and Cardiovascular Surgery. semoga okay2 sahaja.


hrmmm. november already. cepat gila tahun ni berlalu. mungkin sebab sepanjang tahun ni aku stuck dalam rotation lab-lab besar sejak dari 1 January. fuhhh. penat. sabar jannah, sket je lagi. you can do it!!!




bai.





-adios-




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...