Nursing


Thursday, 5 January 2012

white coat, hospital and direction.

that time when u put on your white coat and proudly walk around hospital and then suddenly local people stop you and ask direction, then you go like...... err, krik krik... itu adalah sesuatu yang sangat memalukan and ehem, its not cool to cool people like me you knong??? hahahaha.


okay. no one admit RSUD Dr. Soetomo Surabaya tu kecik. besar gedabak okeh. hospital sini bukan macam hospital malaysia. hospital malaysia majoriti bertingkat. tapi MUNGKIN aware of terjadinya gempa bumi dan MUNGKIN juga kerana ni adalah hospital lama zaman belanda dulu2, maka, hospital ni berbentuk macam ni. bila aku cakap besar, maksudnya memang besar. aku pon tak tau sebenarnya brape exactly besar dia sebab aku google2, takde jawapan yang jelas. ada tapi taktau la betul ke tak. yakni, 164,745m2. 


ni hospital yang sama zaman belanda dulu.



Ni dari sudut yang sama, sekarang.



Ni adalah monumen Dr. Soetomo yang sebenar, and still ada sampai sekarang.


ni GDC - Gedung Diagnostic Centre. ni time 2007 time masa aku baru datang, masih dalam pembinaan dan belum siap sepenuhnya. Now dah siap and jadi tempat few department like anestesi and radiology.








OKAY. now this is real map of my hospital. nampak je kecik. besar gedabak okay!



Korang tengok hospital tu dikelilingi empat jalan dan jalan tu agak panjang gak la. so kalau aku nak merentasi jalan tu pon biasanya aku merentasi lalu dalam hospital. pastu pulak korang tengok every ward ada nama dia ruang kemuning la menur la rosella la apemende ntah lagi. sampai sekarang aku tak hafal. haha. so everytime orang tanya direction and bagitau ruang blablabla end up aku akan tanya, korang sebenarnya nak melawat patient sakit apa? sebab aku memang la tak hafal nama2 ruangan ni. haha. pastu katakanlah orang tu tanya ko dari ko kat IRNA ANAK, pastu tanya nak pi RUANG BEDAH DAHLIA, korang bayangkan brape banyak direction aku kena bagi untuk sampai ke situ. nak tolong hantarkan plak sangattt la jauh, aku pon ada kerja nak dibuat. so last2, bagi jawapan diplomatik, "haa, jalan je lurus, pastu belok kanan, pastu jumpa orang kat situ, then tanya lagi" hahaha..... ye la, kalau aku bagitau sampai habis pon macam la orang tu boleh ingat. so aku rasa tu jawapan terbaik. maksimum direction yang aku boleh bagi dalam satu masa hanyalah 3 arah saja. lebih dari tu biasa orang dah pening. haha. oh ye, dalam hospital ni ada direction yang macam sangkut-sangkut tu tapi tak accurate. ada yang betul, ada yang tak. haha.

berbalik kepada hospital yang gedabak. sebenarnya perjalanan aku dari rumah aku ke main entrance yang aku slalu masuk (entrance kat bank JATIM Jl. MayJen Prof. Dr. Moestopo ) tu amik masa 10 minit je. tapi masa anestesi dulu morning report pagi2 slalu kat GPBT, so memang terbaiklah hujung ke hujung perjalanan. biasa aku akan kuar around 30 minutes lebih awal sebab total perjalanan aku akan amek masa around 20-25 minutes untuk sampai ke sana. that is why kalau terbangun lambat, aku end up akan amek beca untuk pegi sana. haha. satu pembaziran di pagi hari.

but after all its not that bad la, sbb somehow it works on how to lose weight. haha. 4 weeks in anestesi, boleh kurang total of 3 kilos without dieting or exercising or whatever just because berjalan dan menjalankan tugas. hahaha.

kesimpulan yang aku dapat dari sini adalah di sebalik suatu kesusahan, akan muncul hikmah-hikmah yang sebenarnya tak dapat anda bayangkan. haha. okay poyo.








sekian sahaja laporan first aku pasal hospital aku yang banyak berjasa kat aku dan kawan-kawan. he he he he he.



-adios-







No comments:

Post a Comment

thank you very muchooo!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...