Nursing


Monday, 30 January 2012

Face

My face hurts. So do my cheeks, my frontal head, etc.

Dan aku terlalu banyak complain. Hrm.



-adios-



Sent from my BlackBerry® smartphone

Sunday, 29 January 2012

awan nano

so Awan Nano menang AJL.

Karma pon menang.

Beribu Sesalan pon menang.

Kisah Hati pon menang.

Semua lagu best menang.

Apa2 hal pon aku still suka lagu Penakut.




"Dan bila tiba saat ku kehilangan, beban yang tak pernah cuba kau ringankan"





-adios-


boring

so malam ni aku nak mengarang tanpa arah, motif dan tujuan yang jelas. mari kita lihat apa yang terlintas di fikiran, itu yang akan dikarang.


you know, hibernating at home for 2 days in row really membuatkan aku banyak berfikir. mostly pasal hidup. what still left, what is going on now, what will come later and banyak mende aku dok pikir.

aku dok berpikir, in one-year-time, apa akan jadi dalam hidup aku. what about five years later, ten years later? aku berpikir pasal family aku, pasal study aku, pasal kerja aku pasal hidup aku akan datang. sebenarnya aku berpikir tu bukannya ada apa sangat, just at least, roughly la, aku dapat gambaran, or at least aku boleh plan. kot. haha.

aku selalu dok pikir, nanti dah abeh belajar, aku kerja kat mana. aku still stay ngan family ke atau aku stay dengan orang lain ke macam mana. dalam plan aku, aku memang nak sangat2 duduk dengan family aku, habiskan masa2 aku dengan emak ayah aku yang aku dah bazirkan beberapa tahun time duduk kat negara orang ni. ntah la, somehow aku rasa aku berhutang banyak belambak kat depa. atleast aku nak contribute something, maybe bukan dalam duit harta kekayaan, tapi dalam masa aku and love2 aku kat dieorang pon jadi la. sebab aku memang sayang kat family aku sangat, terutama la emak ayah aku.sobs. (aku tau kakak2 abang2 adik2 aku dok tergelak2 baca ayat aku ni tapi nak wat camne dah memang aku rasa macam ni. hua3. jeles lettew~~~)

tapi at the same time, aku kena ada plan hidup aku masa depan. dengan siapa aku nak hidup IF parents aku dah takde. semua mende tu bukan aku NAK fikir, tapi aku KENA fikir. tapi aku tak sanggup nak pikir. macam mana aku nak hidup without parents aku? huaaaaaa. menitis ayaq mata aku sat. hrmmm...

after few things happened, dalam kepala otak aku now ade few things aku nak kena settle. first, study aku. insyaAllah settle early next year. harap sangatlah dukungan doa anda yang membaca ye. second, aku nak hidup ngan emak ayah aku dulu sampai aku puas sampai aku leh jaga dieorang sepuasnya. lantak la orang nak cakap apa dengan ayat aku ni... harap2 aku tak lupa apa yang aku cakap ni, sebab tu aku tulis kat sini, supaya korang leh ingatkan aku kalau aku terlupa sebab lalai satu hari nanti. and third, a person to settle down, yang ni aku serahkan kat Tuhan, bila Dia nak bagi. aku bukanlah meminta yang sempurna, cukup saling menyempurnakan sudah. cewah. muntah darah sat. hua3. takde, that is why bila orang tanya sekarang, aku malas nak menjawab sangat and just cakap, ehem, aku masih samar2 mencari calon suami, bukan boipreng, nak main2, hang-kan aku mcm hanger, tipu2 aku, carik gaduh ngan aku hari2, silalah melangkah keluar dari list sekarang juga ye. (sungguh bajet glemel aku ini~~~)

korang tau abang aku potteng a.k.a pokkeng tu dah nak kawen this june. hahaha. next orang expect aku la kot. tapi tapi tapi aku still muda. aku belum sampai, err, jap, aku lupa umur aku. kira la sendiri. tapi aku rasa cik awa najayy latiff cakap die nak kawen dulu. so aku kasi chance la die lalu dulu before aku. haha. die kata dia nak kawen dengan muslim ahmad, tapi muslim ahmad bawak golfren pi tgk bola. golfren siap pakai bb cream segala pi stadium. najayy latiff tu pakai apa? selipar pon dah la selipar jepun, buruk, koyak, ada taik ayam lekat plak tu, pastu ada hati nak kawen ngan muslim ahmad <3. haha. mung kawen dengan FA je la najayy ye. Najayy Latiff <3 FA. hahahahahaha. (kenduri pon jimat, dekat je takyah pi jauh2) muahahaha. puas hati aku.

ohye, korang tau aku convo bulan 3 ni. hujung bulan. 31 march kalau tak salah. tapi tarikh tu belum rasmi. penat nak tunggu rasmi. berjanggut kot. masa balik raya cina hari tu aku dah tempah baju. i'll go with just normal baju kurung, but using batik malaysia material. usually convo kat indonesia ni dieorang melaram gila gempak la. macam nak kawen pakai kebaya dengan mekap sanggul tinggi gabak. tapi aku just go simple. kot. haha. first, i wanna show them our baju kurung, second, i wanna show them batik malaysia which is totally different dari corak batik dieorang. haha. macam la nampak kan padahal nanti convo pakai jubah. aiyoyo. lagi satu, trend dieorang kat sini is siap tempah mak andam untuk mekap spuloh inci segala. sekali lagi, i'll go with just simple one using my touch je la. haha. simple la sangat, MJ kata aku mekap macam TPT. shoooot. hahaha. well, i'll go simple with bb cream (bajet awek muslim ahmad lettew) and stuff, dont worry. ;p

berbalik kepada crite aku convo kan. dulu ada la bajet orang ni nak datang, orang tu nak datang. kononlah sangat kan. ~saat yang bahagiaaa datang sekejap sajaaa~ (lagu p ramlee bermain di benak minda). tapi whatever it is aku tak kesah pon, dan sebenarnya tak pernah mengharap sebab akan menjatuhkan reputasi aku sebagai err, ade la. rahsia. hahaha. but anyhow, sape2 yang pernah berjanji dulu nak kasi bouquet bunga yang ada teddy bear tu kan, sekarang aku tuntut! hahahahaha. dan itu termasuk la najayy latiff. beliau pernah berjanji suatu ketika dahulu. aku tuntut! aku tuntut! haha... aku memang taktau malu, macam tak kenal aku je kan. dan orang2 lain yang membaca dan terlibat dan pernah berjanji, sila lah kotakan janji ada. dosa woo tak tunai janji. (in desperate of i-need-bouquet-from-malaysia-not-from-kayun-surabaya hahaha)...

ade lagi satu kerja gila najayy latiff tu janji nak buat once aku dah dapat gelaran nanti. tapi rahsia la. hahaha. sebab acara tu sepatutnya kat KLIA, tapi since MAS dah stopkan flight ke surabaya, so maybe venue ganti kat Sultan Mahmud International Airport je la kot. hahaha. berangan le kau jonah~~~ ohye, cakap pasal MAS stopkan flight ke Surabaya, hrmmm, dan2 je kan, aku stop korang pon stop. haha. ni suratan ke memang betul2 kebetulan ni? haha. Life is Hard emang. :')

okay la aku dah takde idea nak tulis apa. bai.






p/s : aku tulis apa yang berada di fikiran now. lantak la korang nak cakap ape. bai.




-adios-








-adios-

29 again

its 29's again. 4 months.



still wondering...


are you


really gone?


or just missing?


or do "they" have any conspiracy behind all of these?








Only God knows.



and He will let us know too. someday.





-adios-

Saturday, 28 January 2012

gila

gila. what happened to me?

i slept at 5am yesterday, woke up at 10am, then sleep again at 3pm then woke up 5.00pm. jangan persoalkan kenapa aku tido banyak. aku hibernate. ini je hujung minggu free yang aku dapat untuk beberapa bulan kedepan. harap maklum.

tu bukan crite die. crite die. aku bangun tido, mandi solat segala. dah janji ngan bos ninon nak pi umah dia main PS, alang2 nak kena singgah umah die pasal die nak pinjam simcard internet aku. last2 aku cancel. lepas mandi sinusitis datang menyerang. resdung la senang crite. gila. muka and kepala aku berdenyut sakit gilos. terus cancel pi umah bos. aku syak sebab sejuk pakai ekon. so aku tutup ekon. alhamdulillah better. pastu aku kuar pi dinner since aku tak makan sejak breakfast. time kuar okay. balik je rumah kepala and muka buat hal balik. terbaring je la aku malam ni. ni dah okay sket pastu aku boring taktau nak buat apa dah. pasal tu aku mengarang blog. hua3.

muslim ahmad main malam ni. lawan lion singapore. menang 0-1 alhamdulillah. <3 MA. hahaha.







-adios-


#2 flight experience : the teacher

hai. tetiba aku teringat aku penah cakap nak sambung crite pasal entry ni dulu. haha.

so crite flight KUL-TGG supposed to be satu flight yang memenatkan sebab satu malam tak tido. tapi akhirnya bertukar menjadi flight yang agak menarik. kot. haha.

naik2 flight mcm besa seat aku, 7A. so kat bahagian aisle tu ade indian duduk, kat seat 7B plak takde orang. pastu taklama dengar suara sorang apek cina ni "ooh, sorry2, saya ingatkan 7E tadi, rupanya 7B. sorry2 saya lalok tak tido satu malam connecting flight". apek tu pon pindah dok sebelah aku.

so then the aircraft started taxiing and this apek and indian sebelah ni memang dok bersembang habis. apek ni orang kuala berang, cakap pon style cina terengganu, indian ni plak belajar kat UMT, so kira seat aku ni seat 1 Malaysia la. haha.

dok cakap2, pastu ada stewardess seksi skirt pendek merah ni lalu sebelah. pastu apek tu cakap "fuyyoo lawo2 laa pramugari2 ni, tapi konfem dah takde dara, konfem takde dara" and he said that kuat gila. hahaha.. dah la elok2 die cakap time stewardess tu lalu sebelah kan. indian sebelah ni tahan gelak je. hahahaha.

tak lama lepas flight takeoff, weather sangatlah clear, so boleh tengok genting highland dengan sangat amat jelasnya. and then, this apek kuarkan video cam die and amek video. then, indian sebelah ni tanya nak buat apa video tu. apek ni jawab, "oh, nak tunjuk kat student die. student die smua tak pedalaman, tak penah kuar". then aku pon curik dengar la depan dok sembang. rupanya, apek ni engineer, lepas grad, kerja 2 tahun, then die amek kursus ape ntah untuk jadi cikgu, and die memang segaja apply untuk mengajar kat miri, sarawak sbb die cakap die nak amek pengalaman. bagus betul apek ni. no wonder la die lalok tadi, die cakap die gerak dari Miri tu dari naik boat, sampai naik bas pi airport miri then transit lcct one night lagi, and aku rasa tu perjalanan yang sangat memenatkan dah kot. aku yang gerak dari umah transit one night kat lcct pon dah penat hekkk, apetah lagi meredah sungai naik boat bagai.

crite punye crite last2 dah nak sampai dah. aku sebenarnya niat nak tido dalam flight tu. tapi apek tu dok sembang ngan indian tu aku tak jadi tido, pasal cara apek ckp tu mcm lawak. hahaha. pastu tibalah masa landing kat WMKN, landing2 je, reverse thrust pon jalan, tau2 apek tu cakap dengan kuatnya, "hui kuat betol la pilot ni tekan brek. tak sakit kaki ke?

wahahahahahaha. tak tertahan aku gelak kat situ. siap apek tu membebel2 lagi, padan la susah requirement jadi pilot, rupenya nak tekan brek tu kena tekan kuat2. hahahaha. adoi. pening2.

akhirnya flight tu aku menjadi flight yang menghiburkan. sampai2 je airport, mak dah tunggu kat luar. hehe. that one was my first and last time aku balik raya haji sepanjang aku hidup kat bumi surabaya ni. hehe. tahun ni insyaAllah raya haji last kat sini lagi. hehe







sekian sahaja cerita di pagi hari. aku tengah tunggu subuh sebenarnya. huhu.


okay bai.



-adios-




ketahuilah

dan sesungguhnya ketahuilah aku juga seorang yang pemalas.

apalagi mengkey-in kan data anda semua yang beratus tu.

bukan untuk kepentingan aku pon, kepentingan korang gak.

so tolong la bagi kerjasama.

kalau korang malas nak hantar detail yang beberapa tu, pikir la aku super malas nak taip balik satu2 detail yang korang hantar tu, semua pulak tu.

ini reply pon nak marah aku balik.

memang nak makan pelempang.






-adios-

Wednesday, 25 January 2012

Mr. Know It All



Mr know it all
Well ya think you know it all
But ya don't know a thing at all
Ain't it something y'all
When somebody tells you something bout you
Think that they know you more than you do
So you take it down another pill to swallow

Mr bring me down
Well ya like to bring me down don't ya
But I ain't laying down, baby
I ain't going down
Can't nobody tell me how it's gonna be
Nobody gonna make a fool out of me
Baby you should know that I lead not follow

[Chorus]
Oh you think that you know me, know me
That's why I'm leaving you lonely, lonely
Cause baby you don't know a thing about me
You don't know a thing about me

You ain't got the right to tell me
When and where to go, no right to tell me
Acting like you own me lately
Yeah baby you don't know a thing about me
You don't know a thing about me

Mr play your games
Only got yourself to blame
When you want me back again
But I ain't falling back again
Cause I'm living my truth without your lies
Let's be clear baby this is goodbye
I ain't coming back tomorrow
Kelly Clarkson Mr. Know It 

[Chorus]
Oh you think that you know me, know me
That's why I'm leaving you lonely, lonely
Cause baby you don't know a thing about me
You don't know a thing about me

You ain't got the right to tell me
When and where to go, no right to tell me
Acting like you own me lately
Yeah baby you don't know a thing about me
You don't know a thing about me

[Bridge]
So what, you've got the world at your feet
And you know everything about everything
But you don't
You still think I'm coming back but baby you'll see

[Chorus]
Oh you think that you know me, know me
That's why I'm leaving you lonely, lonely
Cause baby you don't know a thing about me
You don't know a thing about me

You ain't got the right to tell me
When and where to go, no right to tell me
Acting like you own me lately
Yeah baby you don't know a thing about me
You don't know a thing about me

Mr know it all
Well ya think you know it all
But ya don't know a thing at all
Yeah baby you don't know a thing about me
You don't know a thing about me






p/s : you don't know a thing about me.




-adios-


Tuesday, 24 January 2012

:)

1. Allah wipes away sins through the five daily Prayers.

2. Prayer is an expiation of what is committed between them, as long as major sins are avoided.

3. Sins destroy a person and ignite a fire for him which he must extinguish with Prayers.

4. The Muslim may reach the station of the sincere, the truthful and the martyrs through Prayer, Zakat and Fasting.

5. Prayer's excellence over other actions.

6. Allah the Most High blessed the Companion by entering him into Paradise before his brother, the martyr, and that was because he performed more prayers than him.

7. Prayer is a light which will make the way clear for the servant in this life and the Hereafter.

8. The way to achieve companionship of the Prophet, sallallahu `alayhi wa sallam, in Paradise is to increase in performance of prostration and Prayer.

9. Performance of two rak`ahs would be more beloved to a deceased person than the world and all that it contains.

10. Turning with one's heart to Allah in the Prayer fully and sincerely causes the Muslim to be as he was on the day his mother gave birth to him [i.e. free from sin].

credit from : ILoveAllaah's blog.







Semoga aku tak tinggal dan ter-tinggal smayang dah pasni. terutama subuh. amiiin.




-adios-

melarikan diri!

hai.

saya kembali bersiaran langsung dari teratak buruk di surabaya. hrmmm.

anyway, long weekend adalah best. pelarian yang begitu membahagiakan, namun tidak semuanya. hrmm.

sangat seronok bila semua family balik sekali. sangat seronok bila dapat cerita problem sepanjang jadi dokter muda ni kat mak. lega otak sat.

tapi satu mende yang tak seronok, urtikaria menyerang, akbiat dari reaksi alergi pada seafood. and now i cant even eat IKAN pon! sedih sangat. hari sabtu hari tu aku makan ikan tenggiri pagi, dah start gatal2, tgh hari aku makan ketam, bertambah gatal, last skali aku makan udang malam tu, dan sangatlah terbaik malam tu. aku tak boleh tido. walaupon dah bantai antihistamin. the next day, pi klinik, amek kau kena inject skali kat gluteus, intramuscular. now alhamdulillah dah semakiin membaik, tapi besok nampak gaya kena pi control kata poliklinik kulit, sbb rashes dah membaik, tapi ubat cream dah nak habis, terpaksa la pi konsul lagi skali. haiyo. tapi sangat sedih sebab ikan tu favorite kot. hrmmm.

aku kena fikirkan masa bila aku nak pi buat treatment untuk sinusitis yang menjadi penyebab semua keadaan yang terjadi itu. serious sampai bulan 7, untuk aku pi buat minor operation tu aku bukannya ada masa. at the same time aku punye life terganggu dengan gatal menggatal ni. penat tau tak. stress tau tak.


Ya Allah, kuatkanlah semangat aku dalam time2 macam ni, dan sembuhkanlah penyakit aku. amin :(



tadi mak sms pesan soh sentiasa bersyukur. hrmmm. alhamdulillah.

credit from Fb Stay Positive :)






-adios-



Friday, 20 January 2012

live from LCCT

hai. saya bersiaran langsung dari LCCT. ;d




-adios-

Wednesday, 18 January 2012

LIFE

you know when you finally do something right in life, the feeling behind it........

Alhamdulillah, i am relieved. Hard moment Allah gave me before, Alhamdulillah, made me a stronger person.

it is true yang if manusia diuji, maksudnya Allah rindukan kita. Allah nak kita balik semula ke jalan Dia. mungkin sebab kita dah jauh tersasar. dan sangatlah betul bila kita sangat yakin yang Allah ada dengan kita time kita susah ke senang ke, Allah permudahkan semua. keyakinan yang kena ada kat Allah, tu yang sangat penting.

sebelum ni banyak sangat benda yang jadi. penat aku sedih, penat aku emo, penat lah segala-galanya. tapi aku tau, Tuhan tu selalu ada. mungkin aku lalok dan lalai ngan life aku sampai Allah panggil aku untuk diuji lagi. Alhamdulillah, ujian itu satu nikmat, nikmat yang mengajar erti kesyukuran di waktu senang. :)

apa-apa yang terjadi, pasti bersebab. dah tertulis dalam kitab terakhir Allah turunkan di muka bumi ni. kenapa masih ragu-ragu dengan semua kepastian yang Allah janjikan?

Have faith in Allah. Allah will never let you suffer, if He did, then He knows that you surely can go through that test. Have faith in ALLAH, just HAVE FAITH.


and AKU TAK MALU untuk cakap,


I LOVE ALLAH SO MUCH.



:)




-adios-


its today the special day! no no no.



"Do Not Love the ones who do not love ALLAH. If they can leave Allah, they can leave you!"



tomorrow people, tomorrow!!!




-adios-




Dear all

I am dead by tomorrow. My prof's gonna kill me. Bai.








-adios-



Sent from my BlackBerry® smartphone

Tuesday, 17 January 2012

Monday, 16 January 2012



Demi Lovato - Skyscraper


Skies are crying,
I am watching,
Catching teardrops in my hands.
Only silence, as it's ending,
Like we never had a chance.
Do you have to make me feel
Like there's nothing left of me?

You can take everything I have,
You can break everything I am,
Like I'm made of glass,
Like I'm made of paper.
Go on and try to tear me down.
I will be rising from the ground,
Like a skyscraper,
Like a skyscraper.

As the smoke clears,
I awaken,
And untangle you from me.
Would it make you feel better
To watch me, while I bleed?
All my windows still are broken,
But I'm standing on my feet.
[ Lyrics from: http://www.lyricsmode.com/lyrics/d/demi_lovato/skyscraper.html ]
You can take everything I have,
You can break everything I am,
Like I'm made of glass,
Like I'm made of paper.
Go on and try to tear me down.
I will be rising from the ground,
Like a skyscraper,
Like a skyscraper.

Go run, run, run.
I'm gonna stay right here,
Watch you disappear.
Yeah, ohh.
Go run, run, run.
Yeah, it's a long way down,
But I am closer to the clouds,
Up here.

You can take everything I have,
You can break everything I am,
Like I'm made of glass,
Like I'm made of paper.

Ohhh

Go on and try to tear me down.
I will be rising from the ground,
Like a skyscraper,
Like a skyscraper.
(Like a skyscraper)
Like a skyscraper,
Like a skyscraper.


















p/s : Would it make you feel better, to watch me, while I bleed?








-adios-






He knows it ALL.

Sometimes Allah breaks your spirit to save your souls.
Sometimes, Allah breaks our heart to make us whole. 
Sometimes, Allah allows pain so we can be stronger. 
Sometimes, Allah sends us failure so we can be humble. 
Sometimes, Allah allows illness so we can take better care of ourselves. 
Sometimes, Allah takes everything away from us so we can learn the value of everything HE gave us.. Make plans but understand that we live by Allah's grace. Ameen.




-adios-

Quote

"Forget who I am, but remember what I've said."



-aimanazlan90







-adios-


Sent from my BlackBerry® smartphone

Saturday, 14 January 2012

Mimpi

U knong dulu aku selalu mimpi ni.

Aku nak pi mana2 la, ade yang nak pi 7-eleven, nak pi skolah, nak pi mcm2 tempat la.

Pokoknya untuk menuju ke tempat tu, aku kena lari. Sebab nak hujan la, kena kejar ngan apa2 la and macam2 la.

Pastu bila aku lari, awal2 tu laju sangat, tp bila beberapa langkah, tetiba lari aku jadi slow.

Macam ada yang menarik dari belakang.

Tak bergerak.

Mimpi tu tak pernah sampai penghujung. Aku akan terjaga dari tido tercungap-cungap bila aku dah semput sebab lari tapi tak bergerak dalam mimpi tu.

Dalam seminggu aku rasa paling sikit sekali aku dapat mimpi tu. Semua sebelum subuh. Dan aku baca doa before tido. Jarang sangat tertinggal.

Sekarang aku dah jaaaaaraaaaang sangat dapat mimpi tu, atau aku rasa dah lama dah aku tak dapat mimpi tu.

Aku rasa Tuhan nak tunjuk something.

Alhamdulillah, aku rasa aku tau apa petunjuk tu.

Terima kasih Allah :)




-adios-



Sent from my BlackBerry® smartphone

Thursday, 12 January 2012

ombak rindu

Baru tengok cerita ni. Untuk orang yang tak pernah baca novel ni, I'd say, nice movie. but still, typical malay drama. he he  :)

Aaron Aziz is so sweet, but too bad he's not my taste. haha.

yes i know my taste sucks. ;p



Ombak Rindu - Hafiz and Adira


Tuhan tolong lembutkan hati dia
Untuk terima ku seadanya
Kerna ku tak sanggup
Kerna ku tak mampu
Hidup tanpa dia di sisi ku

Tuhan aku tahu banyak dosa ku
Hanya ingat Kamu kala duka ku
Namun hanya Kamu yang mampu membuka
Pintu hatinya untuk cintaku

Malam kau bawalah rinduku
Untuk dirinya yang jauh dari ku
Agar dia tidak kesepian
Selalu rasa ada cinta agung

Hujan bawa air mata ku
Yang mengalir membasuh luka ku
Agar dia tahu ku terseksa
Tanpa cinta dia di hatiku

Hanya mampu terserah
Moga cahaya di penanti

Tuhan tolong lembutkan hati dia
Untuk terima ku seadanya

Kerna ku tak sanggup
Kerna ku tak mampu
Hidup tanpa dia di sisi ku












"If someday you start to miss meremember, I didn't walk away. 
You. You let me go"







-adios-




next week

Surabaya Zoo trip,  January 2012






probably this time... next week... wohoo...

-adios-

Monday, 9 January 2012

Dear God

Dear God,

i know i never be a good servant for you, forgive me, but i hope i can face all of these.

Dear me,

i already warned you these 7 months of the year will be a tough one. please be patient and please just face it ikhlasly, do not act like a weak baby!



i. dont. know. what. i. need. right. now.







perhaps, i just need this to be settled.







u can do it!!!



Allah knows u can do it. That is why Allah chose me. Stay strong!

"Allah does not burden a soul beyond that it can bear…” 
(Al-Baqarah 2:286)



That is why Allah chose me. Stay strong!






-adios-





emo post

AKU NAK MAKI

tapi kena sabar dan tahan marah.

KENAPA KALAU KATA NAK BUAT KERJA TU TAK SELESAIKAN SAMPAI HABIS?

KENAPA KATA NAK GANTI ONCALL TAU2 BALIK RUMAH DAN PAKSA AKU NGAN SI NINON YANG ONCALL?

KENAPA AKU KENA BERHADAPAN DENGAN BUDAK GROUP AKU YANG MACAM NI?









YA ALLAH, SAKITNYA HATI. JAUHILAH AKU DARI PERASAAN BENCI DAN SAKIT HATI INI YA ALLAH.










-adios-

Sunday, 8 January 2012

entry tertangguh

yesterday, dapat speed internet connection sebab pi lepak makan kat Bakerzin dengan harapan ada apple strudel skali dah habis dah. kecewa betul. tapi takpe, lepak jugak makan wedges and cakes pastu dapat air cappucino free. wakaka.

takde. aku bukan nak cerita pasal tu. aku sebenarnya niat di hati nak tulis entry pasal first trip aku pi zoo. he he he. tapi gambar aku tak pi amek lagi kat umah member aku so later2 lah aku update. 

berbalik kepada entry tertangguh. hari tu dalam entry ni, aku cakap if ada wifi, aku upload. so since smalam dapat wifi laju kat Bakerzin, so aku upload je terus. Enjoice.






this week aku oncall 3 kali. aiyaya. tapi takpe, cant wait for 11 days more. :p.




-adios-





10 January 2012 - happy birthday my blog!

hai.

so... it's been a year since this blog ditubuhkan. hahaha. blog ni buat time tengah cuti semester dulu. argh, bestnya cuti dua bulan. now cuti skejap2 je dan sangat memenatkan hidup zaman clinical ni. hukhuk.

this blog is not actually the first blog i wrote. i had a few blogs before, ada yang di blogspot, blogdrive, and multiply. but i dont do friendster-blogging dulu2. hahaha. tapi aku hanya active di blogspot sahaja compared to yang lain2 sebab yang ni lagi senang nak adjust pape setting tonet2. blogspot plak dah ada dari form 4(year 2004) lagi. dan aku pon dah lupa first blog aku apemende nama ntah. hahaha. seingat yang aku ingat, 2 kali aku berblog secara serious dan dua2 nya akhirnya ditutup sehinggalah wujud leklekcool.blogspot. sebab dulu banyak kontroversi. dari buat open for public, then ditutup dan dibuat open for private, juga ditutup atas sebab-sebab kontroversi. bajet glemer lettew~~

dulu aku memang jenis pemblog yang aktif (pergh), maksud aktif di sini adalah dengan cara berkunjung ke blog-blog lain dan mencapub memberikan komen2 dengan harapan orang lain pon melawat blog aku. zaman dulu2 takde followers. starting 2007 ke 2008 ntah baru start ada follower2 tu and lagi la kempunan smua pon dok berebut nak komen dan mendapat lebih ramai follower tanpa sebab yang pasti. yela, dulu bukan ada nuffnang pon nak dapat2 duit. tapi yang pasti, adalah terasa best dan glemer (pergh) kalau ramai yang memberikan komen dan feedback dari apa yang anda tulis. 

blog yang terakhir aku karang before this blog is blog dengan nama medsfly.blogspot, dibuka secara private. hanya orang yang dijemput berdasarkan email sahaja yang akan dibenarkan membaca, dan sebenarnya total reader aku dulu tidak lah sampai 100 pon. blog itu ditutup dengan alasan aku bosan. cool gila alasan haha puiii. alasan sebenarnya adalah aku dah tak merasakan keseronokan dalam menulis. nak buat macam mana, genetik suka menulis dan mengarang ni memang dah ada dalam darah keluarga aku sejak dulu(pergh). cuma genetik membaca tu je yang aku tak ikut sangat. hua3. maksud keseronokan dalam menulis tu adalah aku rasa macam kenapa aku menulis blog (technically menaip) dengan harapan orang membaca. tu bukan apa yang membestkan. sebabnya, bila aku tengok blog2 lain ramai readers semua, mula la aku pon sebok nak menambah reader jugak... pastu komen sana sini masuk blog sana sini mencapub semua. bila jadi semua ni, dah hilang arah tujuan asal aku nak menulis atas kerana sebab "aku suka menulis". lepas tu dia ada satu feeling yang tak sihat bila aku bersaing dalam mendapatkan followers ni yang aku rasa macam, err, perlu ke banyak follower? hahahaha. agak saiko di situ.

dan sebab itu la blog lama aku berkubur dalam sebulan dua dan kemudian datangnya satu mood baru untuk mengarang blog dan maka terjadilah blog ini. tanpa menghairankan berapa banyak followers. yang penting, aku mengarang apa yang aku rasa, apa yang aku pikir, apa yang aku rasa menarik untuk dikongsikan dan banyak lagi. itu lah motif. tapi tetap saja, aku letakkan link followers kat tepi ni bukan dengan harapan follower sampai beribu raban, tapi dengan harapan sapa yang betul2 nak baca blog aku, bila jadi follower, then akan dapat update. dan itu jugak yang aku lakukan untuk blog yang aku follow dan akan follow. sebab senang dapat update. takyah bukak hari2. hahaha. dan sorry la untuk yang follow aku dengan harapan aku follow back tu mmg diharapkan jangan berharap la. because if aku tak suka baca blog korang, jangan harap aku nak follow back. like i said, i follow who i want, and i don't care if people don't follow mine. its not a big deal anyway.


anyhow, its hard to find orang yang menulis kerana dia suka menulis zaman sekarang. now it is more to "if people have blog, i must have one too". and i am really grateful cause somehow aku dah tersedar. kalau tak, dulu tu, asyik bertanding je blog sape lagi ramai follower or blog sape lagi ramai orang komen. hahaha. untung la aku start berblogging awal2 di masa muda dan now dah tersedar dari lamunan. hahahaha. and oh, kalau korang baca blog zaman sekarang, sangatla typical gila gaya penulisan sorang2. tak caya? pi la kaji sendiri. haha. seperti yang di awal cerita, aku juga seperti itu suatu ketika dahului. hahaha. ini la yang dikatakan arus perubahan minda manusia. hahahaha.

apa2 hal pon, itu hak semua orang. dan pandangan orang tu memang berbeza. so takleh cakap apa lah. maybe ikut trend maybe die suka maybe apa2 je lah as long as korang bahagia mendapatkan hak-hak korang then its okay. jangan esok lusa pegi bergaduh dengan orang blog lain sebab tak sehaluan pendapat pastu mula la perang antara bloggers. kelakar hokeng. kalau hang tuah hang jebat tengok mesti gelak terguling-guling pasai depa dulu dok melawan penjahat bertikam keris, hangpa smua plak dok bergaduh pasal tulisan sesama sendiri. muahkahkahkahkah.


akhir kata, sempena ulang tahun blog-yang-ntah-keberapa-ini yang pertama, tulislah dan karanglah blog anda ikhlas dari hati, bukan sebab nak kejar benda-benda duniawi ni je. cewwah. selamat ulang tahun blog leklekcool.blogspot yang pertama, dan untuk semua bloggers, selamat mengarang.




"What people don't see in themselves nowadays is, they do something for the sake of trend, not because for the sake of them" - anonymous




p/s :

1. what i wrote is my opinion, and its from my own perception. u may agree with mine, and u may not(apemende ni?) to agree. its up to you.
2. will update about my zoo trip with friends tomorrow! yeay!
3. tulis pasal ni awal2 sebab tgh ade idea... and sebab 10 jan tu oncall. huaa




-adios-





Friday, 6 January 2012

solat hajat

aku baru je balik dari solat hajat + tazkirah sikit untuk depa yang bakal dan sudah menghadapi final exam untuk semester ni. walaupun kat clinic ni exam per rotation, but takpe la majlis macam ni jarang2 dibuat so rugi kalau tak ikut.

alhamdulillah banyak gak mende dapat, yang paling penting, sentiasa ingat kat si Pencipta, itu main point of alllllll things. and they gave me and friends this little tiny card with words in it. so, mine is : 

"Jangan awali hari dengan penyesalan hari kelmarin, kerana akan menganggu hebatnya hari ini, dan akan merosak indahnya hari esok"

"No one will manifacture a lock without a key, similarly God wont give problems without solutions"



but this one is my favorite, from my friend's card :

"Ships in harbour are safe, but that is not what ships are built for"

somehow this quote really terkesan dalam hati dan minda, and for those who wrote it, or planned it or managed to give us these cards, thank you so much. May Allah bless all of you. :)


and oh, the foods were awesome! alhamdulillah. sangat kenyang okay makan karipap 5 biji, nasi ayam 2 pinggan, jagung rebus seketul, air oren bergelas-gelas. ye saya makan sangat banyak sebab rasa dah lama gila tak jumpa karipap malaysia. haha.




itu sahaja laporan berita hari ini. kita berjumpa di lain hari.








p/s : i am soooooo excited besok nak pi tengok siamang kat zooooo. first time pi zoo malam ni ntah2 takleh tido. hihihi.






-adios-





Thursday, 5 January 2012

white coat, hospital and direction.

that time when u put on your white coat and proudly walk around hospital and then suddenly local people stop you and ask direction, then you go like...... err, krik krik... itu adalah sesuatu yang sangat memalukan and ehem, its not cool to cool people like me you knong??? hahahaha.


okay. no one admit RSUD Dr. Soetomo Surabaya tu kecik. besar gedabak okeh. hospital sini bukan macam hospital malaysia. hospital malaysia majoriti bertingkat. tapi MUNGKIN aware of terjadinya gempa bumi dan MUNGKIN juga kerana ni adalah hospital lama zaman belanda dulu2, maka, hospital ni berbentuk macam ni. bila aku cakap besar, maksudnya memang besar. aku pon tak tau sebenarnya brape exactly besar dia sebab aku google2, takde jawapan yang jelas. ada tapi taktau la betul ke tak. yakni, 164,745m2. 


ni hospital yang sama zaman belanda dulu.



Ni dari sudut yang sama, sekarang.



Ni adalah monumen Dr. Soetomo yang sebenar, and still ada sampai sekarang.


ni GDC - Gedung Diagnostic Centre. ni time 2007 time masa aku baru datang, masih dalam pembinaan dan belum siap sepenuhnya. Now dah siap and jadi tempat few department like anestesi and radiology.








OKAY. now this is real map of my hospital. nampak je kecik. besar gedabak okay!



Korang tengok hospital tu dikelilingi empat jalan dan jalan tu agak panjang gak la. so kalau aku nak merentasi jalan tu pon biasanya aku merentasi lalu dalam hospital. pastu pulak korang tengok every ward ada nama dia ruang kemuning la menur la rosella la apemende ntah lagi. sampai sekarang aku tak hafal. haha. so everytime orang tanya direction and bagitau ruang blablabla end up aku akan tanya, korang sebenarnya nak melawat patient sakit apa? sebab aku memang la tak hafal nama2 ruangan ni. haha. pastu katakanlah orang tu tanya ko dari ko kat IRNA ANAK, pastu tanya nak pi RUANG BEDAH DAHLIA, korang bayangkan brape banyak direction aku kena bagi untuk sampai ke situ. nak tolong hantarkan plak sangattt la jauh, aku pon ada kerja nak dibuat. so last2, bagi jawapan diplomatik, "haa, jalan je lurus, pastu belok kanan, pastu jumpa orang kat situ, then tanya lagi" hahaha..... ye la, kalau aku bagitau sampai habis pon macam la orang tu boleh ingat. so aku rasa tu jawapan terbaik. maksimum direction yang aku boleh bagi dalam satu masa hanyalah 3 arah saja. lebih dari tu biasa orang dah pening. haha. oh ye, dalam hospital ni ada direction yang macam sangkut-sangkut tu tapi tak accurate. ada yang betul, ada yang tak. haha.

berbalik kepada hospital yang gedabak. sebenarnya perjalanan aku dari rumah aku ke main entrance yang aku slalu masuk (entrance kat bank JATIM Jl. MayJen Prof. Dr. Moestopo ) tu amik masa 10 minit je. tapi masa anestesi dulu morning report pagi2 slalu kat GPBT, so memang terbaiklah hujung ke hujung perjalanan. biasa aku akan kuar around 30 minutes lebih awal sebab total perjalanan aku akan amek masa around 20-25 minutes untuk sampai ke sana. that is why kalau terbangun lambat, aku end up akan amek beca untuk pegi sana. haha. satu pembaziran di pagi hari.

but after all its not that bad la, sbb somehow it works on how to lose weight. haha. 4 weeks in anestesi, boleh kurang total of 3 kilos without dieting or exercising or whatever just because berjalan dan menjalankan tugas. hahaha.

kesimpulan yang aku dapat dari sini adalah di sebalik suatu kesusahan, akan muncul hikmah-hikmah yang sebenarnya tak dapat anda bayangkan. haha. okay poyo.








sekian sahaja laporan first aku pasal hospital aku yang banyak berjasa kat aku dan kawan-kawan. he he he he he.



-adios-







Give Up

From @WardinaSafiyyah twitter :


"The moment that you are doing something wrong & nobody says anything to you anymore, that means they've given up on you."






-adios-






Sent from my BlackBerry® smartphone

Wednesday, 4 January 2012

perjuangan mahasiswa

aku bukan la nak merepek merabun. tapi perjuangan mahasiswa yang terjadi kat malaysia tu persis yang terjadi kat indonesia. 


sangat kelihatan politiknya dimana. bukti? 


lihat "perjuangan" mahasiswa di Indonesia, dan kestabilan politik di Indonesia sendiri.


adakah mereka tahu yang perjuangan mahasiswa di Indonesia sendiri kadang-kadang tidak jelas motifnya, dan hanya menimbulkan kucar-kacir pada akhirnya.


mungkin, diulangi, mungkin, ada yang mau mencetus satu revolusi "perjuangan" yang baru, dengan wujudnya "perjuangan mahasiswa" ini, atau mungkinkah sekadar melakukan "provokasi" kepada mana-mana pihak?



dan sesungguhnya aku menulis atas persepsi aku sendiri, tanpa dipengaruhi pemikiran apa-apa parti politik.






kerana logik akal fikiran kadang-kadang seringkali mengatasi kepercayaan terhadap mana-mana parti politik yang tak dinafikan SEMUAnya semakin lama semakin merepek dan mencarutkan.







p/s : sekali lagi, sebarang cetusan provokasi tidak akan dilayan, kerana ini adalah pandangan peribadi dari pemilik blog.







-adios-






Tuesday, 3 January 2012

my monkeys

AM GOING TO MEET MY MONKEYS... SO SOON... SOO SOON...















-adios-









Monday, 2 January 2012

L.O.V.E

If he cant make any effort to always remember Allah, then what thing make you think he can always remember and take care of you?

If he don't love Allah as much as Allah loves him, then what make you think that he can loves you forever without the love of Allah?




Allâh-lah yang membuatmu mampu tersenyum... walau dalam keadaan menangis

Tempat bertahan ketika kamu hendak merasa menyerah
Tempat berdoa ketika kamu kehabisan kata-kata
Untuk mencintai sekalipun hatimu telah hancur berkali-kali
Untuk tetap mengerti ketika tak ada satu pun yang kelihatan memberi arti.
Segala sesuatunya menjadi mungkin... karena Allah memampukan kita.

Alhamdulillâh...






credits : IloveAllaah.com




-adios-




Sunday, 1 January 2012

Hell of the year

Hai. Currently ada kat bilik DM Jaga Kulit. Last jaga. Ho yeah.

Besok masuk department baru. O&G. My very first "big" department. Wish me luck.

After 8 weeks in O&G, masuk Paediatric for 8 weeks, then Neuro for 4 weeks, then Interna for 10 weeks.


Welcome to 7 months of hell of this year. (Ayat bangla apa ni???)


Let's pray we succesfully survive. Amin.



-adios-





Sent from my BlackBerry® smartphone

1st January 2012

hai.

so today is the very first day of 2012.

so shout mix kat sebelah ni jugak dah stop free service so aku pon dah kena buang and kena carik shoutmix lain. hrmm.

oh, and today will be the end i post about you and you.

something busted and i am stupid. perhaps.







bai.


-adios-
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...