Nursing


Friday, 4 November 2011

HELLO

assalamualaikum!

hahahahaha. tetiba gelak. saje je. gelak stress. okay la. gelak abih stress.

so............................................. 
ENT bakal tamat esok! today dah habes exam. and last oncall at ENT department will be on saturday night. malam raya haji saya bekerja hokeng. sobsob. toksah dok gedik wat sedih sangat. pang kang.

so lagi, ceritanya adalah...... ntah le. time2 nak exam hari tu berduyun idea datang nak tulis blog. sekarang? idea hilang ditiup angin. haiyo.

since ENT is my first department. well, banyak yang aku dah belajar dan banyak jugak yang aku harus belajar. 


  • discussion and learning session : agak boring sebenarnya sebab rasa macam kuliah. haha. tapi terpaksa dengar sebab mmg banyak gila ilmu dapat kalau betul2 dengar. and kalau kena turn present case. terus cuak tak hengat. ye la, kami budak tgh belajar kot, memang best la kalau present case kena marah ngan doc kan. haha. tapi alhamdulillah doctor specialist pembimbing tu baik. so takde la kena marah pon. just kena bebel2. perkara biasa supaya anak buah die pandai. hoho.
  • oncall : dari patient tersikit 2 orang sahaja sampai la patient terbanyak 7 orang.(well,patient ENT tak sebanyak patient2 kat paeds, neuro, surgery etc). kebetulan pulak time aku jaga, MESTI ada case2 yang akhirnya membawa ke OT. haha. pernah satu malam patient 2 je, tapi boleh tido skejap gilos pasal dua2 kena naik OT. yang lagi best, bila tgk case tracheotomy kat RES yang urgent sbb suddenly patient sesak nafas teruk. first time meng-imaginekan diri dalam cerita ER. HAHA. okay poodah. well, time oncall ni la paling banyak belajar sbb memang kita berdepan dengan patient. so sedikit sebanyak sangat membantu dan meningkatkan kualiti komunikasi dengan patient in real life. nice!
  • exam : exam oral mmg hancussssss gilos wa cakap lu. aku admit mmg BANYAK yang aku tak dpt jawab sbb aku mmg tak tau. tapi ade jugak yang aku tak dpt jawab sbb aku tak paham soalan. bila doc tu bagi jawapan, baru aku terpikir, laaa, tu ke soalan die. haha. tapi alhamdulillah, ade jugak yang boleh jawab. jadi marilah kita berdoa supaya semuanya lancar. exam osce pulak kinda nice. he he he.


tu je kot cerita pasal ENT. haha. annoying gila jalan cerita.

sekarang cerita pasaipa aku tutup blog. cet poodah bajet glemer le tewwwww. takdak. aku bukan tutup pon. saje berehat sebentar. pergh. berehat konon. whatever la labu. takdak. motif die : sebab bajet2 busy la sebenarnya. haha. poyo.

so isnin ni dah start new department : anesthesi. marilah berdoa supaya lancar semuanya. cuak gak sebab anes ni banyak main ubat2 and ni baru real ER. haha. tapi tu la, oncall katenya banyak gak. seminggu, err, 3 kali? kot. tapi still, katanya tak sepenat kat department2 besar macam paeds ngan surgery. tu adalah depression department. elok la, lepas habes depression department, pastu masuk psychiatry department plak kan. haha.

sat. ape lagi aku nak tulis aa. hari tu belambak sangat idea. hampeh takdak plak now. okay la. nak mencuba untuk tidur sbb mata lately sangat annoying. 




bai.


-adios-




No comments:

Post a Comment

thank you very muchooo!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...