Nursing


Wednesday, 9 November 2011

#1 flight experience : last raya haji

aku baru teringat aku tutup blog lama aku and bukak blog baru in public januari this year. so, maksudnya aku tak penah tulis kat sini pasal ape jadi masa aku balik raya haji last year.

last raya haji was my first time raya haji kat malaysia after 3 years celebrate kat sini. nak dijadikan cerita, few days before my flight back to KUL, aku ada something yang tak sedap hati. oh btw, aku punya instinct ni selalu kuat sket pasal apa2 mende. alhamdulillah, mungkin kelebihan pada aku kot. ha ha ha. okay sambung balik. so, everything was okay2 je dari pi epot sampai lah check in semua. takdak hal. and aku jumpa batchmate aku yang buat veterinar masa kat airport, so aku banyak borak2 dengan dia lah all the way.

so everything was okay sampai lah dah boarding. aku ingat aku duduk seat 7A time tu. pintu aircraft still tak tutup2. member aku ni pon panggil lah FA sorang ni. minah. hamboi, orang tanya elok2, ko jawab kuang hajaq eh. besa la. what to expect from those "red" FA, yang betul2 ramah boleh dihitung dengan jari sepanjang aku dok naik turun naik turun AK ni. annoying gila. so die cakap, ada pax satu family dari Iran, actually takleh masuk indonesia pasal masalah imigresen, so big possibility yang dieorang kena ikut flight kiteorang balik malaysia. urggh. annoying gila plak kan kena tunggu orang iran ni.

dah delay camtu besa la captain bagi la announcement delay sorry bla bla bla. captain plak orang arab, sepatah haram tak reti cakap melayu. pastu die kuar2 cockpit, sembang2 ngan sorang lagi laki bini arab yang duduk kat seat 1F and 1E. dalam setengah jam camtu, masuk la satu family iran (2 pasang husband and wife, 2 kids and one woman, maybe mak depa kot) tadi tu. dah la masuk2 dapat dok hot seat kan. hampehs.

so, after yada2, aircraft pon start taxiing and macam besa ada safety announcement FA buat. boleh plak tengah2 tu, tetiba mamat iran salah sorang ni menjerit2 sambil berdiri dan bercakap bahasa arab. pastu kena tengking balik ngan bini and mak dia. aku dah dubdabdubdab ape hal la plak ko nak ngamuk2 dalam flight kan. few minutes later, flight pon take off.

5-10 minutes after takeoff, seat belt sign masih belum di offkan. tetiba minah sebelah mamat tadi menjerit2. ah sudah, apehal lak. korang kena sampuk beramai-ramai ke ape ni kan. urgghhh. sekali tengok mamat iran yang menjerit tadi tu like shock mcm tu. still breathing but sesak. then, FA datang bawak tabung oksigen + mask. pastu ada sorang lagi FA buat announcement tanya if ada doctor or nurse or any medical person(eh person ke apemende ntah). so member aku yang terlajak pandai ni, tunjuk2 kat aku, "here, we have one!" dammmmmmmmnnnnnnnnnnnnnnnnn.... i wasnt standby at that time. selama ni aku practice basic life support kat manikin je and now aku have to apply at real person? ALONE? without my TEAM? but hey, life is life. still have to save if i can. then aku bangun pi kat depan tu, my face was all panic and i think, i am the one who need help at that time, sbb dah shock skejap rasanya. haha. and then FA sorang ni jerit "okay we got a nurse here"... dalam hati, err, nurse? aku student hokeng. 

LUCKILY, belum sempat aku nak pi pegang mamat tu, ada doctor sorang mai. haa, doctor ini adalah pakcik arab laki bini yang dok seat 1E and 1F tadi tu haa. haha. naseb la. pastu aku tak jadi pi kat situ pasal dah crowded dengan family iran tadi ngan cabin crew ngan ade mamat maintainance sorang ni. so aku blah balik tempat duduk aku. lagipun dah ada doctor, so i dont think aku diperlukan pon kat situ.

tak lama lepas tu, captain pon kuar la dari cockpit, asked if he need to turn back to the airport or not. tapi doctor tu kate tak payah, since dah kasi oksigen and i dont know few medicine from that first aid box. situasi yang menarik di sini. apabila 3 penjuru arab berbicara. haha. captain cakap arab, doctor cakap arab, family patient cakap arab. haha. tapi captain mcm tak faham sangat arab orang iran tu so the doctor got to translate for him. bahasa arab orang iran ni lain sket dari bahasa arab arab. paham tak ayat pening aku?

di kala itu, datang la satu fikiran merepek dalam otak aku. haha : adakah ini satu komplot untuk hijack kapal terbang aku?" haha. aku tau aku pikir banyak sangat. ye la wei, tetiba boleh plak semua orang arab yang terlibat kan. cuak hokeng. haha.

takpe aku biarkan pikiran tu melayang. boleh plak half of the way tu, mak orang iran tu plak dok " Ya Allah Ya Allah Ya Allah" menjerit2.. aiyoyoyoyo. pastu FA yang kerek tadi tu bagi arahan kat anak buah die, "eh ko bawak die ni pi belakang cari mana2 seat, serabut aku". agaknya FA tu tak reti cakap elok2 kot. serabut pon serabut la, hospitality hilang terus semua. haktuih.

lega sket hati bila makcik tu pi belakang and nampak anak die bawakkan al Quran untuk mak dia baca supaya jiwa tenang.

selepas itu flight berjalan seperti biasa sampai la before landing, captain arab ni buat announcement prosedure bila dah land, nanti ambulance datang amek, so pax semua kena duduk dulu sampai la patient dah naek ambulance. hampeh nye captain tak reti cakap melayu maka terpaksa la FO buat announcement cakap bahasa melayu. ye la flight SUB-KUL kot, ko expect smua orang indon reti cakap omputih ka? haha.

so dah sampai2, best gila die park dekat okay. haha. jarang dapat parking dekat2 ni. pastu wii woo wii woo ambulance datang and amek patient tu. guna pintu sebelah kanan. cool. haha. dah habes smua, kiteorang pon kuar flight. pastu ade ke patut FA tu tanya soalan tak logik kat kiteorang "how was your flight?" haha. langsung kami jawab. "worst flight ever lah! what do you expect?" haha.

pastu kami pon blah kuar.

aku prepared few dvd time tu since aku stay kat airport sorang2 sebab flight balik TGG adalah pagi tu. oh, sampai KUL at 0100 camtu. tiba2 lalu kot starbuck, nampak seseorang yang dikenali... ah, cerita lama. haha

ade cerita lain masa flight balik KUL-TGG. tapi nanti2 la aku cerita. penat tau tak type panjang2. haha. okay bai.






p/s : this is my new slot. i think i want to write my life experience so that i will always remember anything that ever happened in my life. bai.



-adios-




No comments:

Post a Comment

thank you very muchooo!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...