Nursing


Wednesday, 30 November 2011

admit

I must admit that people with NO MIRROR in their house have tendency to ONLY look at the bad side of others without realizing the fact that they actually look at their very OWN REFLECTION.



KARMA is a BITCH. ONLY if YOU are.





-adios-





ability

Your ability to make people mad. 


It is all that never change. 


Ever.






-adios-







Tuesday, 29 November 2011

annoying and annoyed. huh?

because sometimes people were just born that way...

some are annoying, some are annoyed by others...

then why do you choose to get stuck at both ways?







because you memang annoying kot. ha ha ha.







ngantuk aih...



-adios-

the war is over

exam dah habes! ho yeahhhhh! prognosis : mungkin jelek. argh, emang gue pikirin?


namun begitu, oncall masih tersisa dua kali lagi dan dua-duanya bertempat di OT. urgh, boring okay oncall kat OT. Sebagai DM anestesi, kami perlu melihat proses anestesi di OT tu macam mana. dan kami takleh wat pape pon. tengok dan belajar semata. bukan macam DM Bedah, ada chance gak nak ikut berbedah. ni tak, bosan hokeng. Macam kelip-kelip mata je.Boring MAKSIMAL!


rasa macam nak pi massage la. sakit tulang belakang ya ampun, tak terkata. nak pengsan sebentar sepertinya.


semalam aku guna prinsip : " you can die when you sleep", gila control macho tak nak tido punya pasal... tapi nampaknya hari ni terpaksa la guna prinsip " i want to die because i want to sleep". huh? merepek.



stress pasca ujian.


okay bai.




-adios-







Sunday, 27 November 2011

White thing




See that white thing on the top?


Finally its here! Alhamdulillah! Aah, life is good.


Hey, I'm thinking of something...


Hrmmm.


Well, I shouldn't think about it at the first place.




Aah, how I wish this thing cepat settle.






-adios-

reason

Reading this, half cried...

So, everybody has their reason...


What about me?



Do I really want this?

Do I?

Or did I do this for anything else?










Only God knows.



Only Him...






-adios-

Salam Maal Hijrah




 "Barang siapa berhijrah di jalan Allah, niscaya mereka mendapati di muka bumi ini tempat hijrah yang luas dan rezeki yang banyak. Barang siapa keluar dari rumahnya dengan maksud berhijrahkepada Allah dan Rasul-Nya, kemudian kematian menimpanya (sebelum sampai ke tempat yang dituju), maka sungguh telah tetap pahalanya di sisi Allah. Dan adalah Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang." 

(Surah An-Nisa' 4: Ayat ke 100)




Mari berhijrah ke arah kebaikan, and let's move on!


Salam Maal Hijrah 1433H.





dari saya yang di perantauan



-adios-





eternal flame

hey, you! yes you! listen! ;p







Eternal Flame : The Bangles




Close your eyes, give me your hand, darling
Do you feel my heart beating
Do you understand
Do you feel the same
Am I only dreaming
Is this burning an eternal flame

I believe it's meant to be, darling
I watch you when you are sleeping
You belong with me
Do you feel the same
Am I only dreaming
Or is this burning an eternal flame

Say my name sun shines through the rain
A whole life so lonely
And then you come and ease the pain
I don't want to lose this feeling















-adios-









Friday, 25 November 2011

Edna Mode

 RINDU EDNA MODE NGAN MONKEYS LAIN!!!









-adios-






everybody knew!



Everybody Knew - Citra Idol


Ketika ku lihat kau bersama dia
Tak ada penyesalan dalam hidupku
Dan apa yang ku rasakan saat ini
Seperti dahulu ku tak mengenalmu

Ketika ku lihat kau bersama dia
Tak ada lagi hasrat dalam hidupku
Kepada dirimu yang dulu tercinta
Tak ada lagi kenangan
Takkan lagi harapan

Everybody knew you're a liar
Everybody knew you're a player
Everybody knew you're never
Serious risk you love at me
And I tell you once again baby

Ketika ku lihat kau bersama dia
Tak ada penyesalan dalam hidupku
Dan apa yang ku rasakan saat ini
Seperti dahulu ku tak mengenalmu

Everybody knew you're a liar
Everybody knew you're a player
Everybody knew you're never
Serious risk your love at me
And I tell you once again

Everybody knew you're a liar
Everybody knew you're a player
Everybody knew you're never
Serious risk your love at me
And I tell you once again
Serious risk your love 
And I tell you once again oh baby







Teringat zaman KKN, my KKN mates macam orang gila asyik nyanyi lagu ni je. ah, rindu mereka lah!


My KKN-mates








-adios-







dead space

hai. so.....

few days back..... was..... busy..... kahkahkah.

yes, being a doctor is not easy... okay poyo. boleh blah.

takde. aku dua tiga hari ni memang emosi. bukan la emosi pasal ape, mainly pasal kerja. apekejadahnya case presentation hari ni nak present, 2 jam before baru bagitau ade case presentation. pandai gila kan? berkejar la buat sana sini. dah la pagi-pagi kena ikut morning report, pastu kena kerja pastu 2 jam before presentation baru nak bagitau ade case presentation... semput semua orang last2... hadoi. tapi tak boleh mengeluh. kena belajar ikhlaskan diri. hrmmm.

semalam aku oncall. jaga ruang resisutasi. first time jaga patient sikit je. total 4 orang je satu malam. aah, indahnya hidup. tapi yang meninggal dua orang. haiyo. first time buat CPR dekat real manusia. dan ye, CPR itu memenatkan. kalau dalam siklus 30 : 2 takpe agi. cuba bagi 100/menit. semput ko sorang-sorang kat situ. haha. tapi feeling after ko CPR tu orang tu hidup balik, memang tak terkata lah indah. cewwah. tapi tu la, patient malam tadi tak bertahan lama, kuasa Tuhan tu lagi besar. hrmmm.

macam dah jadi rutin plak, everytime kerja kat ruang resusitasi, mesti patient baby yang aku kena attend and observe. semalam dapat patient baby lagi. haha. comel je. baru je lepas Sectio Caesar, but ade congenital defect gastroschisis. tapi budak tu comel sangat. haha.

oh, pastu semalam aku kesian gila kat sorang pakcik ni. aku bukan ape, sedih tau tak tengok orang2 tua yang susah, pastu kena layan macam sampah. so, kisah pakcik ni adalah macam ni. aku pergi daftarkan form untuk buat lab darah kat patient aku. this pakcik ni datang dari mane ntah, pergi kat meja supervisor (time tu aku kat situ gak), tanya apotek(farmasi) kat mana. makcik nurse kat meja supervisor ni dengan naik nada nya cakap macam ni la lebih kurang " tu haa apotek! a p o t e k. lain kali baca dulu, baru tanya". pakcik tu tanya baik2 je kot. pakcik tu dah la tua, ko cakap naik2 suara plak, orang tu tengah risau anak bini sakit, ko naik suara. bukan nak cakap tapi aku tak respect nurse2 and doctor2 and sape2 la yang jenis2 macam ni. takleh cakap baik2. lagipon, pakcik tu belum tentu boleh baca. dia datang tanya pon baik2 je sbb mmg tak tau. 

lepas tu, die pegi la kat tempat yang ditunjuk kat nurse tu. kat  tempat tu plak aku tengok pekerja yang jaga tu tunjuk dekat lain, sbb tempat tu untuk amek ubat2 tertentu je. pastu pakcik tu pon pi la ke arah yang pekerja tu tunjuk. tapi pakcik tu still blur gila taktau nak pi mana. dia pi tanya kat bahagian depan daftar2 patient tu pulak. orang tu tunjuk soh masuk balik ke dalam kat tempat tadi tu. bengong tak. padahal apotek yang dimaksudkan tu RIGHT IN FRONT of him! nampak sangat orang tu main tunjuk je without tanya betul2 apotek mana yang pakcik tu maksudkan or atleast, tengok je la kertas yang pakcik tu pegang, kan ke boleh bagitau ubat tu kena beli kat mana. bangang punye orang. kesian kot, pakcik tu muka blur gila jalan terketar2, anak bini sakit, kena layan macam tu. 

last2 aku emosi, aku yang pi kejar pakcik tu, bagitau tempat tu kat mana. pakcik tu pi situ, skejap je dapat ubat. see, SUSAH SANGAT ke nak TOLONG ORANG YANG TENGAH SUSAH? SUSAH SANGAT EH? pastu boleh pulak nurse kat meja supervisor tu pandang aku macam aneh sangat aku pi tolong pakcik tu. apemende la manusia zaman sekarang ni. makin lama makin aneh. haish. still... aku kesian gila tengok pakcik tu. aku bukan ape, makcik pakcik yang tua-tua ni aku selalu terbayangkan mak ayah aku kalau esok lusa jadi macam tu, sampai hati ke aku nak tengok orang layan dieorang macam tu. sedih gila. tengok pakcik tu pon nak menangis dah. kesiannnnnn gila... huhu...


moral of the story : TREAT PEOPLE THE WAY YOU WANT TO BE TREATED!





habes cerita. bai.



-adios-



Trust

Do not trust men who broke their promises more than twice.




Even if they spent lots of money, just to get your attention again.




After all, they are just some DESPERATE creature who'll never learn about others!




Be careful.




-adios-




Sent from my BlackBerry® smartphone

Tuesday, 22 November 2011

Reason.

If you run out of reasons to live, remember that someone else's life may never be complete without you in it.


‎"Jangan juga kita cuba menyalahkan takdir kerana kegagalan dan perpisahan itu. Tetapi yakinlah dengan janji Allah, perpisahan itu pasti akan berganti dengan pertemuan, pertemuan yang lebih baik dari pertemuan yang dulu."


Stay strong babeh!




-adios-
Sent from my BlackBerry® smartphone

HARIMAU MALAYA

I WANT TO WRITE THIS ENTRY DENGAN SEMUA PAKAI CAPITAL LETTER! HAHA! I AM SO PROUD THAT TODAY KITA MENANG! MALAYSIA MENANG!

YEAH, I'VE BEEN LISTENING TO THIS "GANYANG MALAYSIA" SINCE FEW DAYS BACK AND NOW ITS FINALLY TERBUKTI YANG THEY CANT GANYANG US BECAUSE WE ARE THE BEST!

REALLY PROUD TO BE MALAYSIAN RIGHT NOW, BUT QUITE NERVOUS ABOUT TOMORROW. PASAL BOLA MACAM2 BOLEH JADI. HAHA.

ANYHOW, INDONESIA TEAM PLAYED BETTER I GUESS (EXCEPT FOR THAT OKTO AND BOINA BOIGA BAIGA (OR WHATEVER IT IS) - THEY ARE REAL ACTORS!!! GO AND BERLAKON SINETRON LAH BUAT DRAMA JE ASYIK). BUT REALLY, MALAYSIA TEAM THIS TIME KURANG MENYERLAH LAH. KOT.


WHATEVER IT IS, CONGRATS TO BOTH TEAMS! FINALLY THEY SHOWED SOME GOOD SPORTMANSHIP LAH THIS TIME.

AND OH YEAH, BEST PLAYER IS STILL KHAIRUL FAHMI AND... MUSLIM AHMAD!!! HAHA. BUDAK SKOLAH LAMA AKU NI. ERR. TERKECOH PLAK. NASEB LA. BUDAK NI GLEMER KOT KAT SKOLAH DULU. HAHA. NYESAL TAK NGORAT. HUI?

i love u lah muslim!





AND TO FAKRI, BALIK KAMPUNG TANAM JAGUNG LA BRO... HARAM JADAH MAIN MACAM HAPE JE. BELAJAR MAIN BOLA LAGI YE FAKRI YE.



OKAY BAI.


STILL LOVE MY MALAYSIA!!!CONGRATS!



p/s : pic from google.


-adios-

Sunday, 20 November 2011

i'm sorry





The Hills - Marketa Irglova


Walking up the hill tonight
when you have closed your eyes.
I wish I didn't have to make
all those mistakes and be wise.
Please try to be patient
and know that I'm still learning.
I'm sorry that you have to see
the strength inside me burning.

But where are you my angel now?
Don't you see me crying?
And I know that you can't do it all
but you can't say I'm not trying.
I'm on my knees in front of him
but he doesn't seem to see me.
With all his troubles on his mind
he's looking right through me.
And I'm letting myself down
satisfying you
And I wish that you could see
that I have my troubles too.

Looking at you sleeping
I'm with the man I know.
I'm sitting here weeping
while the hours pass so slow.
And I know that in the morning
I'll have to let you go
and you'll be just a man
once I used to know.
But for these past few days
someone I don't recognize.
This isn't all my fault.
when will you realize?

Looking at you leaving, I'm looking for a sign.

















ah, been a while since the last time i listened to this song. year 2009, arwah syaiq once asked me to listen to this song and few other songs from the same soundtrack list. but i like this one more. pernah jugak dulu die soh carik and tengok this movie, tapi since movie ni dah lama, aku takde la berharap jumpe pon. few days lepas arwah soh tgk, aku jalan2 kat mall terjumpa plak movie ni time nak cari cd2 game, kebetulan kedai tu ada jual movie lama2. tajuk crite tu "ONCE". tapi movie dia tak brape nak paham sgt. tapi lagu2 dalam tu majoriti best2. pi lah cari kat youtube.




hari ni banyak layan youtube, tu yang asyik post video je.. sekian saja, layan~~








p/s: I'm sorry that you have to see the strength inside me burning. 


ah, it's been almost three months. i'm missing you. :'((
















and you'll be just a man ONCE I used to know.......








-adios-





matluthfi (lagi)

Rokok Dan Kopiah.





"Kepercayaan tanpa rasional - buta"
"Rasional tanpa kepercayaan - kontang"



-adios-




Yuna - Backpacking Around Europe





Dah lama tak dengar tetiba tadi masuk playlist. Layan~

Yuna - Backpacking Around Europe


We question what we are
This has been the best so far
And I miss you
When we are apart
I barely even know you
You rarely do this too
I don’t usually talk to strangers
Until I met you
And this feeling shall last
This feeling shall last
We are proud enough to not to know
That we aren’t strong enough to let it go
And this feeling shall last
This feeling shall last
We could be a thousand years apart
And you’ll always have my heart
Well this has been nice
We’ll meet again sometime
But I can’t promise you
Cause I’m flying away
When I’m on top of some building
In Montreal
With the lovely view
I’ll think of you
We’re going that backpacking trip
Travelling Europe
And the 7 different languages
Learn to say Hello
Oh will you go on top of the Eiffel Tower
We’ll drive around Rome
Before we head on home
You see
It’s a small world darling
And we are still young
We might be so far away
We might just meet again someday



p/s : cause i'm flying away...

-adios-




already gone



this is my all time favourite! beautifully rearranged and played by Sunny Choi. :)





"Jika kamu mencintai kerana dia pandai,itu bkn cinta...tetapi kagum...


Jika kamu mencintai kerana dia cantik/hensem itu bkn cinta..tetapi nafsu...


Jika kamu mencintai kerana takut dia sakit hati,itu bkn cinta..tetapi kasihan...

Jika kamu mencintai kerana dia baik,itu bkn cinta..tetapi terpaksa...

Jika kamu mencintai tanpa kamu tahu apa sebab kamu menyintainya,itulah cinta yang

sesungguh nya.."








-adios-





Thursday, 17 November 2011

Pain Scale

Ever heard of faces pain scale? here, see aa!




1. one can hurt, even if he/she just smile.

2. actually, one can hurt as mush as u CAN'T imagine, and he/she don't have to be crying to feel that much pain. and that makes 10 points!

3. if one is not crying and just act like he/she is okay, it doesn't always mean that he/she is okay. a person with GCS 111 don't cry and don't smile either(or sometime even smile!), but all of us know, he/she is hurting inside, that is why he/she unconscious.

4. Learn other's emotion, control our emotion and try not to make others hurt, that is all what people should do.

5. Learn to please others today, so that u don't regret later. Life is too short to make people happy, time flies faster than u think, maybe later or tomorrow, they would not be here, maybe just from u, but maybe forever, from all of us, and at that time, remember, REGRETTING IS USELESS.




p/s : appreciate people you love, and appreciate people who loves u. life formula is simple. u just need to LEARN, i repeat LEARN, because after all, u NEVER LEARN and WILL NEVER TO.




-adios-


Sent from my BlackBerry® smartphone



Wednesday, 16 November 2011

waiting outside of the lines

This is kinda nice. say hello to the next bieber! well, maybe better. ;p







Waiting Outside Of The Lines - Greyson Chance

You'll never enjoy your life,
living inside the box
You're so afraid of taking chances,
how you gonna reach the top?

Rules and regulations,
force you to play it safe
Get rid of all the hesitation,
it's time for you to seize the day

Instead of just sitting around
and looking down on tomorrow
You gotta let your feet off the ground,
the time is now

I'm waiting, waiting, just waiting,
I'm waiting, waiting outside the lines
Waiting outside the lines
Waiting outside the lines

Try to have no regrets
even if it's just tonight
How you gonna walk ahead
if you keep living behind

Stuck in my same position,
you deserve so much more
There's a whole world around us,
just waiting to be explored

Instead of just sitting around
and looking down on tomorrow
You gotta let your feet off the ground,
the time is now, just let it go

The world will force you to smile
I'm here to help you notice the rainbow
Cause I know,
What's in you is out there

I'm waiting, waiting, just waiting,
I'm waiting, waiting outside the lines
Waiting outside the lines
Waiting outside the lines

I'm trying to be patient (I'm trying to be patient)
the first step is the hardest (the hardest)
I know you can make it,
go ahead and take it

I'm Waiting, waiting, just waiting I'm waiting
I'm waiting, waiting, just waiting
I'm waiting, waiting outside the lines
Waiting outside the lines
Waiting outside the lines

You'll never enjoy your life
Living inside the box
You're so afraid of taking chances,
How you gonna reach the top?




p/s : I'm here to help you notice the rainbow.


-adios-




five little monkeys

hai.

so..... hari ni and smalam aku kerja kat RES which is ruangan resuscitation. so, banyak mende yang aku belajar. keh keh keh. ok aku bukan nak crite pasai apa aku belajar. saja nak cerita cerita cerita. paham tak?

so smalam ada la sorang px baby 2 bulan. comel je. kecik lagi. mangsa kebakaran rumah lepas tong gas meletup. masa kejadian ada tiga orang kat rumah, dia, her mom and her nenek. her mom tak dapat diselamatkan, meninggal di tempat kejadian, while her nenek still alive with 20% burns. so baby ni tak kena teruk pon, just a very small part yang burn sikit. baby ni suspek terhirup udara panas time kebakaran so that dieorang masukkan ke resuscitation. but alhamdulillah her condition smalam so far okay je.

so masa observation, baby tu bangun and menangis. so my friends yang berdua ni try to make her stop crying lah. cewwah. smua pon kuar sifat keibubapaan. hahaha. tak berjaya. siap nyanyi lagu nina bobookkk nina boboook... smua tak berjaya. haha. pastu aku saja lah pi kat baby tu. tegur sapa bagi salam say hai smua, borak2 sket, then tepuk slow2 sambil nyanyi lagu five little monkeys. belum sampai tinggal 3 little monkeys lagi, budak tu dah nguap2, and then tidur. haha. berkesan betul lagu five little monkeys tu. actually lagu tu aku slalu nyanyi kat anak2 sedara aku bila nak tido ke, nak bagi diam time nangis ke. pasang je youtube lagu tu, smua datang nak tengok. haha. tapi tak sangka berkesan kat baby ni plak. haha. so sweet lah baby, ni yang nak amek jadi anak angkat ni :p

actually aku belajar dengan pediatrician yang kakak aku slalu pi bawak anak sedara aku gak. baby2 besar2 tu, first skali datang kena bagi salam and say hai smua, bercakap dengan die walaupun die tak reply balik. guna taktik tu, skejap je boleh dekat dengan baby yang kita baru jumpa tu. baby tu suka kalau kita cakap2 ngan dia, mungkin rasa lebih disayangi kot. ntah. haha. try lah. aku dah try banyak kali and berjaya. haha. best2. 

tu je crite die. gila tak penting kan. haha. btw, layan lah, ni haa video lagu five little monkeys tu. hehehe.





p/s : bila nak jadi mak ni? HAHA. tak sabar bukak nursery sendiri. tetiba. kahkahkah.


okay bai.



-adios-

Monday, 14 November 2011

Saya tengah boring.

When someone comes into your life, Allah sent them for a reason. Either to learn from them, or to be with them until the end.

Trust them. Trust someone who can see these 3 things in you:

1. The sorrow behind your smile.
2. The love behind your anger.
3. The reason behind your silence.



Credits from IloveAllaah.com.




-adios-




Sent from my BlackBerry® smartphone

Sunday, 13 November 2011

Dido

baru hari ni aku teringat nak search lagu ni. first aku dengar lagu Stan yang eminem ft dido tu. pastu aku dok wondering lagu ape la si dido ni nyanyi. so hari ni google baru jumpa. haha. layan~








My tea's gone cold, I'm wondering why
I got out of bed at all
The morning rain clouds up my window
And I can't see at all

And even if I could it'd all be gray
But your picture on my wall
It reminds me that it's not so bad
It's not so bad

I drank too much last night, got bills to pay
My head just feels in pain
I missed the bus and there'll be hell today
I'm late for work again

And even if I'm there, they'll all imply
That I might not last the day
And then you call me and it's not so bad
It's not so bad

And I want to thank you
For giving me the best day of my life
And, oh, just to be with you
Is having the best day of my life

Push the door, I'm home at last
And I'm soaking through and through
And then you handed me a towel
And all I see is you

And even if my house falls down now
I wouldn't have a clue
Because you're near me

And I want to thank you
For giving me the best day of my life
And, oh, just to be with you
Is having the best day of my life

And I want to thank you
For giving me the best day of my life
And, oh, just to be with you
Is having the best day of my life











-adios-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...