Nursing


Sunday, 9 October 2011

ENT

So.......... esok dah start kerja tak bergaji. Department : ENT. Duration : 4 weeks. Oncall : 5 times @ ER.


cerita paling best?
Jadual oncall dah kuar. Esok jugak start on call. 2pm-7am the next day then sambung lagi kuliah 7am sampai 2pm on tuesday.
cerita lagi best?
belum beli baju untuk oncall. oncall ada baju die sendiri. memang kena beli. tapi hari tu aku pi koperasi few times, tutup. haish.
cerita lagi best gila?
aku belum siap. belum cukup ilmu. dan aku sangat cuak.



takpela, aku anggap ni macam a good start for my Dokter Muda's life. Semoga dipermudahkan semuanya Ya Allah. 

Jalani aja hidup, tetap semangat! Ayo berjuang!!!





-adios-




Saya Tahu Saya Tak Cantik

Tazkirah Maghrib untuk hari ini :


KECANTIKAN : DI MANA NILAINYA?
Manusia sememangnya hidupan yang pelik, istilah kecantikan didefinasikan kepada pelbagai. Kalau di Iran, wanitanya begitu obses dengan hidung yang dibedah, atau di Mauritania di mana wanita gemuk dianggap seksi dan mengghairahkan. Bagaimana dengan masyarakat kita sendiri pula?
Tidak perlu mempunyai hidung yang mancung seperti paruh seludang, atau wajah yang sesempurna Aishwarya Rai. Cukup dengan berpakaian tapi seolah-olah "bertelanjang" dan mengenakan kain ela yang pelbagai untuk menutupi kepala, itu cantik namanya.
Minta maaf bukan hendak memperlekehkan kecantikan plastik wanita, itu realiti yang telah lama bertapak dalam mentaliti masyarakat kita. Tipikal? Tiada siapa yang boleh menafikannya.
Pada saya kecantikan ialah bagaimana mata mereka yang memandang itu mentafsirnya. Lebih tepat, pandangan orang lain terhadap fizikal kita. Betul! Dan saya pernah membuat eksperimen sendiri dengan mengajak adik-adik lelaki saya untuk memilih artis wanita yang mereka rasakan tercantik.
Hasilnya seperti diduga, setiap daripada mereka memilih artis wanita yang berlainan. Bila saya tanya kenapa pilihan masing-masing yang terbaik, semua sibuk memberikan seribu satu alasan yang tidak boleh diterima oleh akal saya.
Lihat! Bukankah itu bukti yang nyata bahawa kecantikan itu terlalu besar skopnya untuk diperjelaskan kepada umum? Apa yang cantik di mata saya atau anda, tidak semestinya akan cantik pada pandangan orang lain juga.
Persoalannya, adakah apa yang kita ada sekarang ini bukan yang terbaik? Adakah Allah itu zalim dan pilih bulu dengan memberi sesetengah daripada kita wajah yang cantik manakala setengah lagi fizikal yang tidak sempurna?
Bukankah Allah itu Maha Adil? Bukankah Allah itu Maha Mengetahui? Bukankah Allah itu Maha Bijaksana? Jika begitu mengapa ada sesetengah daripada kita masih meratapi kekurangan yang ada pada diri masing-masing?
SAYA TAHU SAYA TAK CANTIK
Saya tahu saya tidak cantik.. Tapi, walaupun saya tidak cantik, saya tetap ada kelebihan..
Kerana saya tidak cantik, saya tidak jadi mangsa gangguan lelaki-lelaki yang rosak akhlaknya.
Kerana saya tidak cantik, saya dapat pelihara diri saya daripada pandangan bernafsu lelaki yang tidak menjaga pandangannya.
Kerana saya tidak cantik, saya selamat daripada menjadi senjata iblis mencairkan iman lelaki.
Kerana saya tidak cantik, saya tidak mendapat fitnah dan cemburu daripada wanita-wanita lain.
Kerana saya tidak cantik, saya tidak mengharapkan pujian daripada mana-mana lelaki dan wanita.
Dan kerana saya tidak cantik, akhirnya saya menemui insan yang ikhlas mencintai saya seadanya.
Kerana saya tahu.. Saya tidak cantik pada pandangan manusia.. Maka saya akan berusaha agar kelihatan cantik pada ALLAH.. Kerana bukan kecantikan dunia yang saya kejar... Tapi KECANTIKAN di akhirat kelak..
ANGGUN DI MATA ALLAH : SEBUAH KECANTIKAN SEJATI
Kecantikan terdiri dari 2 jenis; kecantikan lahir dan kecantikan batin.
Kecantikan batin (inner beauty) adalah kecantikan yang dicari kerana essensinya, seperti kecantikan ilmu, akal fikiran, dan kesucian diri. Kecantikan batin inilah yang merupakan titik pandang Allah pada diri hamba-hamba-Nya.
Sebagaimana yang disebutkan dalam sebuah hadis:
"Sesungguhnya Allah tidak melihat pada rupa dan postur tubuh kalian. Akan tetapi, Allah melihat pada hati kalian." (HR. Muslim).
Sebenarnya kita semua adalah makhluk ciptaan-Nya yang paling sempurna dan cantik di muka bumi ini. Allah telah menentukan sesuatu sifat dalam diri kita adalah yang terbaik. Hanya mata kita sahaja yang diselaputi dengan nafsu yang tidak dapat melihat kebaikan yang ada pada sesuatu kejadian.
Mengapa sukar bagi kita untuk redha kepada kejadian Allah? Bukankah periuk orang lain sentiasa putih daripada apa yang kita ada? Kita sentiasa melihat apa yang ada pada orang lain itu jauh lebih baik daripada apa yang kita miliki.
Sedangkan nabi Muhammad S.A.W sendiri telah menasihatkan kita agar melihat orang yang kurang bernasib baik. Jangan melihat orang yang lebih bertuah kerana itu akan membuatkan kita tidak bersyukur. Dan itulah masalahnya pada diri kita. Kita sentiasa mengejar yang sempurna dalam kehidupan seharian. Sentiasa mahukan yang lebih bagus daripada orang lain.
Kita ada biduk, tetapi dalam masa yang sama berkehendakkan serempu pula. Tidak terkecuali dengan saya. Siapa yang tidak suka mendengar pujian melangit kerana cantik, bukan?
Ketika zaman bersekolah, semuanya kena bersaing atau sekurang-kurangnya sama dengan kawan-kawan. Pakai baju ketat, seluar sendat, dari tudung sehinggalah kepada kasut, kalau boleh semua mengikut peredaran fesyen. Pendek kata melaram berlebihan. Cuba bayangkan betapa banyak dosa yang terpaksa saya tanggung semata-mata untuk kelihatan trendy seperti itu? Syukurlah kesedaran datang sebelum lebih banyak dosa terkumpul.
Sekarang ini nak pergi mana pun, satu yang sentiasa perlu tanamkan dalam kepala adalah "bersederhana dalam berfesyen". Cukup dengan hanya menempel "wudhu'" di wajah, bertudung dan tidak memakai pakaian ketat yang menonjolkan bentuk badan.
Untuk itu, mari kita belajarlah untuk berkata Alhamdulillah dengan apa yang ada pada diri kita. Sedarlah, kecantikan bukan terletak pada secantik mana fizikal kita dilihat oleh mata orang lain, atau 'setrendy' mana pakaian yang telah membaluti tubuh masing-masing. Tetapi secantik mana kita di mata Allah.
Kredit from : IluvIslam.com


P:s : Biarlah tak cantik di mata manusia, janji sentiasa cantik di mata si Pencipta. :)



-adios-



firework at 3000 feet

hai. aku dah kat surabaya dah. sampai-sampai je aku terus mesej mak dan ayah. emak reply this :



"Ok. Selamat bertugas. Be a good DM. We love you."

dan aku mendapat reply dari ayah : 

"Ok. Ada bakso"


Hahahaha. ayah reply mende takde kaitan. hahahaha.


Okay.

Last month, on 8 September, i was in the most miserable condition ever. Since the day i knew i lost my bestfriend forever, hati aku tak berapa nak tenang. Its not only that thing that bother me so much, but too many other things that keep spinning in my head and i think my head at that time was not in the right position. I am stuck, between dream and reality. cewwah tetibe.

Today, on 8 October, I saw firework from the view of 3000 feet, above the sea level. How do I know 3000 feet? Feel the aircraft, imagine myself playing flight simulator game, and just assuming. simple. haha.

For the past one month, i cant really think very well. I prefer to sleep, better than being awake i guess. I hate to face the reality I have to face. huh? And realizing that fact, I started to make a better and more connection with The Greatest. And with full support from my family and friends, Alhamdulillah, I think i recover very well. To be honest, I once think I'll end up being crazy if I fail to control my emotion.

When i was on my flight from KUL to TGG last tuesday, I saw a rainbow, right after the aircraft started to descend. At that time, I started to have that thought that how much Allah loves me. Dont ask me ape kaitannya tapi ntah la, tetiba je datang thought tu. haha.

And then i realized that :

1. Sometimes we are too busy looking for happiness we want but actually, there are lots of happiness not that we cant discover, but we manage not to, just because we are too busy looking back at things that make we down and sad.

2. Sometimes we just forgot to be grateful for what we have in life until we keep searching for things that not definitely, make us satisfy later on.

3. Sometimes we just have too many things to regret without realizing that regretting could be a really good way to learn the lesson.

4. Sometimes we just forgot, How Allah gives us tears just to make us stronger and more appreciate the value of every single thing in life.

5. Sometimes, Allah gives us hard time to make us appreciate the sweetness of life. Sweetness never come with happy things only, but sad things too.


And finally, the best kata-kata hikmah from I love Allaah.com 


"“Life is a book with many chapters. Some tell of tragedy, others tell of triumph. Some are difficult, dull or ordinary, others intense and exciting. The key to success in life is to never stop on a difficult page, to never quit on a tough chapter. Champions have the courage to keep turning the pages because they know that a better chapter always lies ahead, because with Allaah all things are possible.”"


Therefore, to people who made me sad, miserable etc, thank you. Without all of you, maybe its 
harder for me to be stronger.


To people who made me happy and made me think of who I am, Thank you. I love you and may Allah bless you for everything.

To The Greatest, The Most Merciful, my Dear Allah, Alhamdulillah for every single thing. I love You.






P/s : sorry la ye ayat bahasa inggeris seperti tuut sahaja.



okay bai.

-adios-










Sent from my BlackBerry® smartphone

Friday, 7 October 2011

my mum is a tailor

Did I tell you that my emak is a tailor? well, bukan her first job pon. just hobby. usually, dia jahit seluar tido and baju tido kanak-kanak. design sendiri potong sendiri. cumel. hi hi hi.

Pyjamas Zahra, Hana dan Farzana

Semalam kami pi kedai kain. Cawangan Jakel jugak, tapi kat Terengganu. So, aku macam ada idea nak soh mak aku tolong jahitkan aku dress. pergh. sejak bila aku pakai dress? haha. saja je macam menarik tengok kain-kain tu. pasai tu menggalokkan diri untuk membeli juga kain tersebut. Selepas itu, emak pon mendesign dan menjahit dress tersebut, buat ala-ala maxi dress, but more to long skirt lah. 

Material baru jahit tepi

Sedang menjahit dengan rapi

dalam 3 hours macam tu, mak dah siap jahit dengan cantiknya!

Hasil selepas jahit


Hasil selepas diimix match kan dengan jaket and tudung

Nice right???



haha... alamak, esok balik surabaya... tak best betoi.



okay bai.



-adios-

hao

hai.testing


Sent from My Android

Thursday, 6 October 2011

It Will Rain




It Will Rain- Bruno Mars


If you ever leave me, baby, 
Leave some morphine at my door 
'Cause it would take a whole lot of medication 
To realize what we used to have, 
We don't have it anymore. 

There's no religion that could save me 
No matter how long my knees are on the floor 
So keep in mind all the sacrifices I'm makin' 
Will keep you by my side 
And keep you from walkin' out the door. 

Cause there'll be no sunlight 
If I lose you, baby 
There'll be no clear skies 
If I lose you, baby 
Just like the clouds 
My eyes will do the same if you walk away 
Everyday, it'll rain, rain, rain 
[ Lyrics from: http://www.lyricsfreak.com/b/bruno+mars/it+will+rain_20984444.html ] 
I'll never be your mother's favorite 
Your daddy can't even look me in the eye 
Oooo if I was in their shoes, I'd be doin' the same thing 
Sayin' there goes my little girl 
Walkin' with that troublesome guy 

But they're just afraid of something they can't understand 
Oooo but little darlin' watch me change their minds 
Yea for you I'll try I'll try I'll try I'll try 
I'll pick up these broken pieces 'til I'm bleeding 
If that'll make you mine 

Cause there'll be no sunlight 
If I lose you, baby 
There'll be no clear skies 
If I lose you, baby 
Just like the clouds 
My eyes will do the same if you walk away 
Everyday, it will rain, rain, rain 

Oh don't just say, goodbye 
Don't just say, goodbye 
I'll pick up these broken pieces 'til I'm bleeding 
If that'll make it right 

Cause there'll be no sunlight 
If I lose you, baby 
And there'll be no clear skies 
If I lose you, baby 
And just like the clouds 
My eyes will do the same if you walk away 
Everyday, it'll rain, rain, rain







p/s : like the lyrics! except this "There's no religion that could save me"... well, there is ONE. only ONE.










-adios-





Wednesday, 5 October 2011

penakut



Yuna - Penakut



Tak semua kau rancang akan berlaku
Mungkin nasib tak menyebelahi aku
Entah mengapa engkau yang aku cinta
Mungkin lebih baik kau ku lepas saja

Ini tidak adil tidak adil baginya
Ini tidak adil tidak adil bagiku
Ini tidak adil
Untuk engkau bertanya jika ku mencintaimu juga
Tidak adil tidak adil baginya

Kau tak pernah cuba memahami aku
Cinta kau ucap tak pernah engkau tunjuk
Dan bila tiba saat ku kehilangan
Beban yang tak pernah cuba kau ringankan



Ini tidak adil tidak adil baginya
Ini tidak adil tidak adil bagiku
Ini tidak adil
Untuk engkau bertanya jika ku mencintaimu juga
Tidak adil tidak adil baginya



Dan aku memang penakut
Mengakui cinta kepadamu
Seribu kali ku cuba ucapkan
Bila bersamamu
Kau bukan milikku
Dan engkau pun tahu
Kau bukan milikku


been a while since last aku dengar lagu ni. haha. layan~



-adios-




Tuesday, 4 October 2011

ngantuk

currently writing from lcct's domestic prayer room and i am sleepy gilos. smalam tak tido. thanks to fun and teah yang gigih tak tido jugak untuk teman aku pi epot kol 3 pagi.

dan sekarang rasa macam nak tido gile.


bai.



-adios-

Monday, 3 October 2011

ENT

hai.

so... my news today are.....

1. Seminar yang digembar gemburkan itu ternyata dikonfemkan will be held on Macrh 2012, which is next year.

2. This is stupid because i stayed here for 4 days for NOTHING i tell you, NOTHING.

3. If I'm going back on the last Friday, aku dah boleh pi Birthday Party Zahra on Saturday and now, I might be staying at JB with my sister. Again, this is a total waste!!!

4. So I'm going back tomorrow. Surprise? Whatever. This is my last time I'm on holiday for, erm, 6 months ahead?

5. My first clinical rotation will be at ENT(Ear, Nose and Throat) department, or we called it here THT(Telinga, Hidung, Tenggorokan).

6. I still dont get my full clinical schedule. Maybe they'll pass it this week.

7. Therefore, I still dont know when will be my 2 weeks holiday.

8. There is only 2 WEEKS HOLIDAY for the entire ONE YEAR AND HALF CLINICAL TIME. And I'll try my best sneaking out for Aidilfitri's holiday perhaps? hi hi hi. but then, next year will be my last raya in Surabaya, and I never had one here. So, is it possible next year I'll spend my raya here? hrmm. kena fikir dulu.

9. I went to campus this afternoon and found out that koperasi kat kampus tutup. haish. berat nanang. I need new labcoat and on-call baju... I don't have any of on-call baju... mati la kalau first day dah kena oncall. haish.

10. My flight tomorrow is at 0510 and ETA will be at 0845. I already called the airport taxi to pick me up at 0300 in the morning. huaaarrggghhhhh. I'll be heading to TGG at 1245.



Top of it, WISH ME LUCK!




-adios-

Saturday, 1 October 2011

random writing

Rafting @ Probolinggo, May 2010.



Did I tell you that I miss the old me?
Did I tell you that I miss my own smile?
Did I tell you that I miss my own happy eyes?
Did I tell you that I miss my own happy face?


Face without any stupid problem in it.
Face without any stupid thought in it.




Dear God, I need the old me. Please give me back the old me. Or at least, give me back all the positive energy i have before. Please.



-adios-

happy birthday

Happy 19th Birthday to

Nurul Najwa Abdul Latiff (1st October 1992)




Belajar elok-elok! hihi.
Disebabkan birthday hang, sila bagi hadiah kat aku. hahahaha.

okay bai nak tido.




-adios-
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...