Nursing


Thursday, 2 June 2011

Mee Udang Nanny's Style



Hai!tadi pegi beli barang masak lagi sebab stok dah habes...so bought a few things and udang too!

So mula-mula nak buat mee kari.pastu member2 crite pasal Penang, pastu teringat Penang, pastu teringat macam2 termasuklah mee udang....so, last2 I decided nak try buat Mee Udang lah! ...ingatkan susah,bila google rupenye simple je! haha...

tapi seperti biasa lah resepi yang sedia ada suka ati hepar limpa aku je nak tukar... wakakaka....

so ni die Mee Udang Nanny's Style :)

Mula2 rebus udang...pastu lepas masak, tos udang tu, air rebusan jangan buang.then Just blend bawang merah,putih and cili kering,then tumis...lepas tumis2,tambah udang kering kecik2, serbuk pati belacan(sikit je), sos cili skit, sos tomato skit, cili api and masukkan udang tadi.disebabkan udang aku sikit je so ak potong hotdog halus2 then masuk skali...haha...suka hati aku la nak letak hotdog dalam mee udang.hahaha.....pastu masak2 sket biar udang tu perap lama sket dlm tumisan tu supaya rasa die meresap..then tambah air rebusan udang tadi...lepas tu, biar kering sikit je, tutup api..

Pastu rebus mee kuning.tp kat sini takde mee kuning, so aku pakai spageti yang halus2 tu...jangan lupa air rebus tu bubuh minyak/margerin sket supaya tak melekat...then, Lepas mee dah lembik, toskan dan kemudian masuk dalam kuah udang tadi... then bukak api balik, gaul2 tungtangtungtang then letak dalam pinggan/mangkuk...then,tabur daun sup sikit atas tu.

Dan rasanyaaa...pedas gilos...tapi sedap.rasa macam mee udang yang slalu makan kat penang tu...hahaha...perasan...okay,selamat mencuba!


P/s : esok ayah datang!yeay yeay!




-adios-


1 comment:

thank you very muchooo!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...