Nursing


Monday, 9 May 2011

malaikat maut itu di mana-mana.

Salam,
 I just got back from hospital. I haven’t eat yet since morning pasai takdak masa(read : poyo).Sepatutnya dalam jadual ada break skejap setengah jam tapi pasai tadi ada special case yang doc nak tunjukkan (patient with filariasis : sangat jaraaaaannnggg,and we are considered lucky to have one) so we decided : tak payah break la.lagipon case mcm tu jarang2 sgt nak jumpa.

So after round2 kat ward interna 2,kiteorg pi ward jantung pulak and then lepas jantung,sepatutnya dah boleh balik….tapi pasai kena review patient yang pagi tadi tak sempat sbb ade special case tu,so kiteorg pon back to ward interna 2 untuk review patient tadi.since kiteorg still kat stage preclinic,so kiteorang tak approach one patient by ourselves.kiteorg approach by group.so tadi group kiteorg yang berlima ni pegi la review patient tadi.taking history and do some pemeriksaan fisik.

Ward interna 2 tu actually sangat padat dengan manusia.hospital kerajaan,what do u expect kan?.so depan bed patient (patient A)  tadi yang kiteorg review tu,ade satu lagi patient (patient B)yang still blom dapat bed since smalam lagi.waktu review patient A kiteorg tu dengan doc pagi tadi,patient B tu masih okay.but time kiteorg review patient Atengah hari tadi,patient B dah start pelik.bangun duduk bangun duduk bangun duduk,memang macam tak senang duduk and kadang2 die mengerang kesakitan.tapi actually ward tu mmg penuh dgn orang sakit,so bunyi2 orang mengerang sakit tu dah benda besa…

Lepas kiteorg abeh review patient A,then kiteorg discuss patient A tu kat area ruang2 nurse and doc…tengah2 discuss,tiba2 bunyi something mcm orang mengerang sakit pastu tetibe bunyi orang menjerit macam hysteria..kecoh satu ward tu…rupanya patient B td tiba2  shock…doc(s) and nurse(s) pon lari2 pi tgk.innalillah,patient tu meninggal.kiteorg ni pon pi la tgk since dah kebetulan ade kat situ…bunyi org hysteria tu actually bunyi family arwah.dieorang maybe tak expect patient tu meninggal since die still respon tadi(sikit2).die mmg still respon dari time kiteorg tgk pagi tadi lagi tapi actually die punye kesedaran dah semakin turun.family die macam takleh terima kematian patient tu.ward tu kecoh dalam 10 minit jugak la sampai doc suruh family die keluar sebab menganggu patient lain.

The thing is takde sape pon tau bila kita akan mati.kiteorg yang dalam ward tu,takde sape pon tau malaikat Izrail tgh jalan2 kat situ time kiteorg busy taking history patient lain.tgk family tadi tu sampai mcm tu sekali hysteria terjerit2,tetiba aku terfikir,what would u feel if patient tu adalah salah seorang family anda…..terus terdiam skejap………………………….


p/s : teringat arwah indewan .dulu time arwah meninggal,aku kat hospital jugak dengan family aku..dari arwah mintak tolong hadapkan die ke kanan(which is actually arah kiblat) sampai arwah hembus nafas terakhir,aku ada kat situ.time tu boleh nampak dari celah langsir doc tgh gilir2 buat CPR…time tu family pon dah dibagitau arwah mungkin tak lama sebab komplikasi penyakit banyak..so semua dah siap2…semoga arwah indawan dan arwah patient tadi ditempatkan di kalangan orang2 yang beriman.Al-Fatihah.



-adios-

No comments:

Post a Comment

thank you very muchooo!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...