Nursing


Tuesday, 31 May 2011

Blur

Finally home.postcall.tired.lots to study,understand and remember.neuro posttest tomorrow.I am dead.bye.

p/s : i just realize that today is 31 may...i thought 1 june...habes smua paper aku catat hari ni tulis 1 june.naseb la...

-adios-

Sent from my BlackBerry® smartphone

Monday, 30 May 2011

I love neuro

Berdoa mulai...


I love neuro I love neuro I love neuro I love neuro I love neuro I love neuro I love neuro I love neuro I love neuro I love neuro I love neuro I love neuro I love neuro I love neuro I love neuro I love neuro I love neuro I love neuro I love neuro I love neuro I love neuro I love neuro I love neuro I love neuro I love neuro I love neuro I love neuro I love neuro I love neuro I love neuro I love neuro I love neuro I love neuro I love neuro I love neuro I love neuro I love neuro I love neuro I love neuro I love neuro I love neuro I love neuro I love neuro I love neuro I love neuro I love neuro


Berdoa selesai.semoga bermanfaat.lebih afdal 44 kali.semoga menjadi kenyataan.amiiin.



-adios-


Sent from my BlackBerry® smartphone

Sunday, 29 May 2011

New Magic Ink Pen(s) !







Is loving my new magic ink pen...haha...macam best je warna warni pastu leh jadi teletubbies hooyeaaahhh!!!


Okay sekarang crite annoying...aku pantang betul la kalau budak2 zaman skolah dulu, tiba2 buzz balik kat fb, pastu bukan nak tanya khabar ke ape...ade ke suroh orang pi like gambar die ngan boipreng die semata2 untuk menang pertandingan hape ntah yg pasti ramai orang yg dah kawen/tunang je masuk...mcm annnoying gila...ingatkan ko ingat la aku,tanya khabar ke,makbapak sihat ke,study fail ke tak ke...sekali2 bagi salam,terus bagi cara2 nak undi die.haha.aku hanya mampu pasrah..deiii,tak perlukot menagih undi sebegitu rupa.sumpah aku pasrah.okay bai.


-adios-


Sent from my BlackBerry® smartphone

Saturday, 28 May 2011

hitam

u know ape yang pathetic??? 

bila boypreng anda lari kerana anda jadi gemuk, hitam dan yang paling best, bila kena jengket kaki time amek gambar position belakang doctor specialist sebab anda pendek gila...damn...haha...



anak bangla sedang berusaha memanjangkan kaki dan struggle untuk tersenyum





sungguh pathetic diri ini.tapi tak pe, saya still bersyukur... ;p




p/s : nina kat kanan sekali, dan die paling tinggi di situ...sebab tu la die suka menggunakan kelebihan diri beliau untuk mengetuk kepala budak pendek gemuk hitam. T___T. sekarang anda paham kenapa nina suka ketuk kepala aku bile aku buat muka blur sebab taktau la nak gelak ke ape dengan ape yang die cakap.haha...damn u nina, damn u...




-adios-

Futsal!





Training futsal for 2 hours!best gila!tak kira plak brape banyak aku sumbat tadi...wakakaka...eksyen plak...haha...






P/s: spot me.




-adios-




Sent from my BlackBerry® smartphone

Miss them




Scrolling my picture album in my phone...


Suddenly I miss them...so much...






-adios-
Sent from my BlackBerry® smartphone

Talk or not?

I never meant to not to talk.

I never meant to act like I don't want to talk.

I never meant to remain silent for the whole journey.

The only thing I meant was not to fight.

And most of the time,I just had no idea...

seriously.



Sincerely, Heart.



-adios-
Sent from my BlackBerry® smartphone

Friday, 27 May 2011

Debby Ryan - Open Eyes




Look around it's deadly night
You've been losing every fight
You're hopeless, feeling broken
Your feet are rough they're scraped and bruised
Still last strength to take you through
into the dawn


Just close your eyes
and push right through
I know it's tough right now
this was meant for you
When the clouds are gone
not a shadow in sight
You'll be drenched in the sun
with open eyes


Whoa-oh-oh-oh
uh-oh-oh-oh
Whoa-oh-oh-oh
uh-oh-oh-oh

At the beach the waves do crash
tuck and grab and pull you back
The sun rays covered in gray
The sandledge they sulk and burn
Hurricane will take its turn
into the dawn


Just close your eyes
and push right in through
I know it's tough right now
this was meant for you
When the clouds are gone
not a storm in sight
You'll be drenched in the sun
with open eyes


So close your eyes
And shut them tight
Let it be and it will fade away
(fade away)

Push on through the strength in you
Let it be and wish it all away (all away)

So close your eyes
And shut them tight
let it be and it will fade away (Fade away)

Push on through the strength in you
Let it be and wish it all away
(all away,all away)

Open eyes, open wide
It's all good now watch it fade away
Day by day

Just close your eyes
and push right through
I know it's tough right now
this was meant for you
When the clouds are gone
not a storm in sight
You'll be drenched in the sun
with open eyes









-adios-

horayyyy!!!

hola!

aku baru habes post test clerkship pediatric.Alhamdulillah tak sia2 banyak baca cases walaupun ada salah paham sket pastu lepas post test baru tau bahawa aku salah paham dalam pembacaan.dammmmnn.tapi takpe,still alhamdulillah pasai tak fully blur tadi.haha.

semalam aku dapat berita yang boleh menyebabkan aku menampar diri sendiri.next week hari khamis dan jumaat cuti rupenya...sepatutnya cuti hari khamis je,tapi disebabkan kerajaan dieorg bagi cuti jugak hari jumaat tu,maka bercutilah aku...cuti?4 hari???hujung minggu?yeay!boleh balik msia!tak pon pi Bali!!!!!hoooraaaayyyy!!!!!

................................................


excited state lalu tiba-tiba jatuh ke depression state...kerana dari last week lagi ayah sudah membeli tiket untuk datang ke surabaya pada hari jumaat itu...tidakkah aku merasa bengang dengan keadaan itu?ya,aku bengang sehingga tidak terkata.diberitahu ayah, tidakkah ayah ingin menukar tiket ke tarikh yang lain?ayah kata ayah takde masa lain dah nak pi sini pasai busy...lalu aku hanya mampu pasrah.....ingin rasanya memaki hamun kenapa dieorang baru bagitau bahawa jumaat itu cuti,(dalam kalendar patutnya khamis je cuti), namun bila memikirkan ayah dan adik yang mahu datang,aku jadi tersengih kambing kembali.

tetapi sebelum menempuh saat-saat manis bercuti itu,terjadilah satu berita yang kurang enak.memandangkan next week aku masuk bahagian Neuro selama seminggu(sepatutnya),maka,haruslah ada post test,dan ujian post test neuro adalah LISAN a.k.a ORAL.semua orang tau aku BENCI GILA ujian ORAL sebab akan menyebabkan aku takikardi,palpitasi,akral pucat dingin basah dan lain-lain tanda shock.dan apa yang menarik,ujian post test neuro diawalkan,iaitu pada hari RABU!!!hoooraaaaay!sila jangan pengsan lagi...

nak ditambahkan ape lagi yang best???hari Ahad ni still ade oncall pediatric pada siang hari.besok pagi maen futsal.malam ni ade program santapan rohani.isnin dan selasa kuliah dan visit patient satu hari full.sungguh gembira rasanya kerana aku mempunyai begitu banyak sekali masa untuk membaca dan menghafal semua pemeriksaan dan teori2 neuro...sekarang aku boleh pengsan.baibai......




p/s : ade satu post menarik untuk dibaca...sila click sini...dan sila baca sampai habis.










-adios-

Wednesday, 25 May 2011

Fresh Milk!



Fresh milk! Fresh brain!


p/s: to win any episode and level of angry bird,u must apply a lil physics theory in it!confirm menang. ;p


-adios-


Sent from my BlackBerry® smartphone

Homesick

Baru buat kesalahan besar iaitu tidur petang...damn!now bangun dengan massive headache and feeling homesick teruk...I wanna go home...


Aaaaarggh apsal la aku pi tido tadi...satgi malam dah susah nak tido pastu satlagi takkan nak pasrah je??? T________T




-adios-

Sent from my BlackBerry® smartphone

Shit

Shit,I am not remembering those things tonight...

Feeling feeling go away, never come again another day....Please, just go away!!!

I hate this feeling aaarrrggghhh...

I'm good I'm good I'm good...

Love never tells shit...

But you do...

Me?

Me tells shit too...

But no wories...

Now I'm done...

Shouldn't start it at the first place...

Sigh...





P/s : yes, I'm a pshyco.



-adios-



Sent from my BlackBerry® smartphone

Tuesday, 24 May 2011

gemuk

hai.aku baru habes melawat beberapa(read : banyak) blog2 orang nak kuruskan badan..gila lah.siap ada pertandingan Say No To Nasi...haha...kagum pon ada...aku dulu dalam program diet,takpenah2 tak makan nasi..atleast makan nasi, tapi bukan tiap2 hari,paling2 seminggu 3 kali je boleh makin nasi.tu pon program diet dan exercise berjaya kurangkan almost 10 kilos in 3 months...pastu makan breakfast and lunch semata..and lunch half portion..malam minum susu sahaja..tapi exercise tu yang gila mati la...ikut 40mins Paula Abdul Work Out (boleh search kat You Tube)....itu pon memang tiap2 hari la,boleh ponteng sehari je seminggu.haha.tapi time tu ada pemicu untuk kurus.kini sudah tiada lagi.kahkahkah.

sekarang disamping tiada masa untuk workout(read:bajet  busy),aku juga merapu meraban makan tak ikut timing..macam mana nak ikut timing,salahkan kelas yang suka hati je bila nak habes.haha...(read :orang gemuk memang banyak alasan).okay,sekarang mari kurus kembali,kerana hari tu balik malaysia 2 bulan sudah melantak dengan dasyatnya seperti Giant Doraemon terkena histeria bila lihat makanan,jadi mari kita start balik diet itewww...sekarang ni since aku balik surabaya balik,baru lost 2kgs...without doing nothing,just makan tak tentu hala kalau lapar makan,kalau tak lapar, malas.okay tipu,kalau sempat,makan,kalau tak pon makan jugak...haha..tapi ntah,die kurang sendiri 2 kgs tu..aku tak buat pape pon...haha

oh,tapi dalam blog2 yang aku pi tadi macam ade jugak yang FOR ME(suka hati aku la nak cakap ape), menu diet tak kena...ade ke breakfast makan maggi + telur goreng,lunch makan ayam + sayur...dinner makan ape ntah tapi + telur goreng lagi...hahaha..hang gila ka makan telur 2 kali sehari..dah la telur goreng...so many cholestrol(ala2 demi lovato dalam camp rock)..okay cakap banyak2,aku pun gemuk gak..sila lompat sekarang.


iklan sat..


ANDA PERNAH DITINGGALKAN BOYFRIEND TAK GUNA SEBAB ANDA GEMUK???

INGIN KURUS SEPERTI LEHER ZIRAFAH???

JOM FOLLOW DIET AND EXERCISE PROGRAM BERSAMA MYFITNESSPAL!!!



hahaha...tetiba jadi promoter tak berbayar myfitnesspal ni....saje je pasal excited jumpe menu makanan melayu bila nak search calories dekat sini..hahahaha...takde keje..jadi semua,kesimpulannya,mari mula program diet dan exercise secara rasmi bersama myfitnesspal dalam rancangan untuk menjadi kurus,lawa,cantik menarik tertarik kau memang debom dan untuk mencari boyfriend baru yang lebih berguna kepada alam semesta.okay bai.



-adios-

Monday, 23 May 2011

Loser

Think I'm a psycho???

This is for you, Loser!



BOOO...




-adios-


Sent from my BlackBerry® smartphone

jeles,low self esteem and dot dot dot...

Aku seorang jeles.memang aku kuat jeles.aku jeles ngan adik beradik aku yang pandai,aku jeles ngan member aku yang lawa,cantik,pandai pastu aku jeles ngan orang yang pandai berkomunikasi  dengan SEMUA orang,aku jeles dengan member aku yang dah jumpe true love yg dah kawen smua, aku jeles ngan orang yang dapat apa yang aku nak,aku jeles ngan sesape je lah..faktor pernyebab aku deactivate facebook?ye,sebab aku jeles ngan sesape ntah yang aku add @ add aku yang life die best.haha

Tapi aku slalu lupa yang Tuhan dah plan ape yang terbaik dalam hidup kita.pastu cepat2 insaf dan bersyukur balik.tapi kadang2 bila tak sedar,aku buat perangai jeles balik.sampai satu tahap aku kena jauhkan diri ngan sape2 yang buat aku jeles dan memandang orang yang mempunyai segalanya kurang dari aku,supaya aku lebih belajar bersyukur. Setan,pi main jauh2.aku dah taknak tambah dosa asyik dok jeles ngan smua orang tak tentu pasal.haha

Jeles bukan busuk ati ye.busuk ati tu lain.kalau jeles ni,boleh membawa kepada busuk ati,mahupun boleh memotivasikan diri.tapi sekarang ni,aku ni,busuk ati ke nak memotivasi?haha.berbalik kepada tadi,untuk elakkan busuk ati,better menjauhkan diri dari pape yang buat kita jeles.

Kadang2 mende remeh temeh pon aku nak jeles…pastu rasa diri ni teruk sangat..kenape org lain boleh dapat itu,boleh dapat ini,kenapa aku TAKKKK?? pastu rasa diri ni teruk sangat compare to orang lain..... arrggh, ni salah satu gangguan kejiwaan. gangguan keperibadian. gangguan self-esteem… mungkin sebab pernah direndahkan, diCOMPAREkan dengan orang lain, maka terjadi gangguan percaya dan yakin pada diri. kadang2 dalam discussion, doctor tanya, aku tau jawapan, tapi dek kerana self esteem  yang rendah dan takut jawapan SALAH, maka hanya mampu mendiamkan diri seperti orang bodoh. hasil? bila discussion dalam group without lecturer, kawan2 tak pernah tanya pendapat aku. sebab ingat aku bodoh,bila disoal tak boleh menjawab. See?(sat,apsal topik leh terdrag kesini?haha.persetankan).

Sekarang kena berbalik kepada natural manusia.manusia memang takpernah bersyukur dengan ape yang mereka ade.so skarang kena mindsetkan otak bahawa ade orang lebih susah dari kita, lebih tak dapat ape yang kita dapat. therefore,marilah bersyukur dan kembali kepada Tuhan yang Maha Mengetahui.


haha.toksah dok terkejut sangat aku buat post yang ntah pape ni.tengah rest dari main game angry bird.haha...oh btw,read THIS! comel and please read the last sentence(especially to guys)...haha...


-adios-

Sunday, 22 May 2011

Charles & Keith Bazaar





I bought this charles&keith gladiator heels last month!its not that I'm a big fan of charles&keith,just aaa.......kebetulan?no,no,its more like takdir @ suratan to buy this...huh?


Nevermind,actually,my housemate dr.ahlam is a big fan of this brand.so hari tu c&k ade buat this crazy sale called "c&k bazaar"...kakahlam beriya ajak,mula2 ak cm malas la pi since I AM NOT A KAKI SHOPPING,tp mengenangkan time tu die dah balik for good,maka aku gagahkan kakiku melangkah ke Grand City Mall(mall baru ni.hihi.)....masuk2,mak aih,ramai nak mampos okay orang beratur...tapi beratur duduk la...so ak mcm aaaaarrrggghhh this is not happening!I'm not going to queue this long...then,terjumpe la budak msia 2 orang batch aku tgh duduk beratur..tanya punye tanya,die ckp takde la lama sgt,every 5 minutes gerak pindah seat..so kakahlam pujuk2,baiklah,kami beratur..

after beratur for one hour and half(yessss,I never queue to buy something for this long),masuk la ke dalam ruangan bazar tu..dpt plastik merah gedabak satu sorang..oh before beratur,bag smua kena letak kat tmpt titip bag,so leh wat masuk wallet and phone je..time beratur tu ak dah menyumpah,kalau kakahlam tak beli atleast 2 kasut,I'm sooooo gonna kill her...dan pada masa yang sama,alang2 aku dah beratur sejam lebih,takkan la aku nk tgk je??ape guna karenah birokrasi kalau mcm tu????(Ok fine takde kaitan).so aku berniat nak beli satu walaupun pitih kering poket kaaachiinng(bunyi syiling).


Masuk2 tgk aaarrgghhh tak berkenan..ade yang berkenan then saiz habes plak..grrrr...so last2 I decided to pick this one!harga :159000Rp...harga sebenar???hahaha...600000++Rp..hahahahah..sila bersyukur skarang sbb dpt heels best murah..
Since aku bukan la jenis pakai heels sangat..bukan sbb aku tinggi,tp sbb aku menerima lumrah alam,habes aku pendek nak buat camne kan...,okay sambung ayat since blablabla,ak ingat ni nak pakai time..erm...occasion..like....raya???hahahaha...okay fine la.kalau rajin aku pakai T__T..oh and to be honest,I never buy heels setinggi ni.ye, tidak pernah ye tuan2puan2..my emak will be saying like "tingginyaaaa,tahan ke kaki tu,pastu hujung tajam,satgi jd cm..."..and my abangkim once said "huh,kalau mu pakai habes la tercabut hujung tajam tu sbb tak dpt menampung beban mu" T__________T..fine!!!
And that explain why I never bought that really high heels..haha...


Okay bai.

P/s:my bb leh guna as modem!yeay!jimat duit takpayah beli tenet.hihi.



-adios-




Sent from my BlackBerry® smartphone

Friday, 20 May 2011

How to Date a Med Student

Just read this.intinya seperti di bawah ini...

Dating a med student? Check out these tips for a "healthy" relationship.

1. Don't expect to see them. Ever.

2. Accept the fact they will have many affairs. With their books.

3. Learn to hide your “ew, gross” reactions when they tell you all the stuff you never wanted to know about your bodily functions.

4. Support them when they come home after each test, upset because they failed—and gently remind them after they get their well above passing grade how unnecessary the “I’m going to fail out of medical school and never become an MD” dramatics are.

5. Each week they will have a new illness. Some will be extremely rare, others will be more mundane. Doesn’t matter. They will be certain they have it (no second opinions necessary.) Med school can, and will, turn even the sanest into a hypochondriac. Date them for long enough, and you’ll become one too.

6. There will be weeks you'll forget you even have a boyfriend—friends will ask how he is and you'll say, “What? Who? Oh....right. He's well...I think.”

7. They'll make you hyper-aware that germs are everywhere and on everything. Even though you used to walk into your home with your shoes on, and sit on your bed in the same clothes you just wore while riding the subway, or sat on a public bench in, you'll become far too disgusted to ever do it again. Believe me, it's going to get bad...you'll watch yourself transform into the anal retentive person you swore you'd never become. And when you witness others perform these same acts that, before you began dating your med student, you spent your entire life doing too, you'll wince and wonder, “Ew! How can they do that? Don't they know how many germs and bacteria they're spreading??!”

8. Romantic date = Chinese take-out in front of the TV on their 10 minute study break.

9. A vacation together consists of a trip down the street to Walgreens for new highlighters and printer paper.

10. Their study habits will make you feel like a complete slacker. For them, hitting the books 8-to-10 hours a day is not uncommon, nor difficult. You'll wonder how you ever managed to pass school on your meager one hour of studying per night.

11. They're expected to know everything. Everything! The name of the 8 billion-lettered, German sounding cell that lives in the depths of your inner ear, the technical term for the “no one's ever heard of this disease” disease that exists only on one foot of the Southern tip of the African continent. But ask them if your knee is swollen, or what you should do to tame your mucous-filled cough, or why the heck your head feels like someone's been drilling through it for oil for two weeks straight, and they won't have a clue.

12. “My brain's filled with so much information, I can't be expected to remember THAT!" will be the standard excuse for forgetting anniversaries, birthdays, and, if you get this far, probably the birth of your first-born.

13. You'll need friends with unending patience who pretend never to get sick of listening to your endless venting and complaints. Or, you'll need to pay a therapist who will pretend never to get sick of listening to your endless venting and complaints.



no 3 ngan 4 tu macam betul gila je.haha



-adios-

Thursday, 19 May 2011

Girl,Guy and Hijab!

I've always been thinking that freehair girls are pretty, beautiful etc.no matter how biasa2 their faces are,without hijab's on,they are still pretty and seeing those girls yang freehair easily get BF(no matter how ugly and fat they are.haha),lagi la menambahkan rasa mcm freehair itu cantik.

But hey,pretty from the sight of human being is way different with pretty from Allah's sight.I didn't say that people who freehair tu jahat,hati busuk blablabla(lari topik okay)...but there is thing called "haram" in Islam,and "haram" will always be "haram" EXCEPT for certain condition and reason...

My emak once said "why bother to show your beautiful hair to everyone when THAT hair is your speciality,and isn't it supposed to be showed to few special person only???"...and I believe that special person is anyone who've been categorized as your "muhrim".

So,no matter how pretty u are without hijab's on,haram is still haram.Plus,kenapa risau tentang pandangan orang tentang kita sedangkan pandangan Allah itu lebih penting?

Ready or not ready,really isn't your best option for saying no to hijab.what if the malaikat take away your LIFE when you're absolutely NOT READY????can u answer "I'm not ready yet" at that time?NO.

Ini bukan khutbah malam Jumaat tapi just an opinion from my side and perspective.

Ade jugak kes pasal laki,aku freehair hoyeah.speechless.T___T..aku slalu gak pikir orang laki ni, suka pandang perempuan freehair,pastu buat jadi gf,pastu bila kawen,suruh pakai tudung..alhamdulillah la kalau menjadi.masalahnya kes zaman skarang banyak perempuan yang rasa insecure bila takpakai tudung sbb takut laki cari perempuan lain yg freehair lagi lawa(nampak je lagi lawa),pastu last2 dieorg pon takpakai tudung jugak dengan alasan,takpe nanti kawen pakai la tudung balik(bajet dah secure la tu).laki pon satu hal,ade ke bangga tayang awek freehair seksi(optional) smua.comeeee ooonnnnnn guys!korang ni memang!dunia semata..haha.

tapi kan actually,from opinion aku la kan,laki kalau dah jenis pandang perempuan macam tu,ingat senang ke perangai nak berubah lepas kahwin.kalau nak berubah tapi dok tunggu dulu tunggu dulu aku nak enjoy dulu,susah la.dunia semata.cakap lebih.toksah dok poyo.haha

so girls, takpayah susah2 nak freehair(rambut cepat rosak okay kalau kena matahari direct!so consider as susah la) sebab lelaki,and why not,just stick with your hijab!Trust Allah!Allah always have better plan for you!perempuan yang baik untuk lelaki yang baik dan begitulah sebaliknya!stick with your hijab,stick with your agama,stick with Allah,insyaAllah semua lancar.


Sekian saja dan selamat beramal. :)

P/s:I'm not writing this as in I'm an expert or something(aku buat dosa jugak.huhu),but just as part from my opinion. :)

-adios-


Sent from my BlackBerry® smartphone

Wednesday, 18 May 2011

Bazaar!

Tetiba malam ni and malam esok ada bazaar depan rumah...jalan punya jalan,so I bought this!Banana Cheese Chocolate Crepes!and I bought it for only RM 1.10!!!and it is yummmeeeyhh!



-adios-




Sent from my BlackBerry® smartphone

Alive

Thank God I am still alive and I survived pediatric day 1 just now.Thank God too, I survived making my way through a bunch of stupid high school kids...I know y'all just done with your Ujian Nasional (read : SPM),but hey, that ROAD is NOT YOURS!!!and apekejadahnya korang vrooom vroooom vroooom pompompom depan hospital and depan medicine and dentistry campus???see your attitude kids,u r sooooo not gonna make it to join that campus!

Instead of vroomvrooompompom around, why don't u go back home,get change into something nice and go find some good place to eat or chill or whatever it is to celebrate your yeay-baru-habes-exam happiness....if u vrooomvroom around pon,last2 police kejar jugak..takpon masuk ER sbb accident...everrrrryyy yearrr pon macam ni..budak skolah mana pon aku taktau...perangai apekah ini?????


Tamat sudah bebelan di tengah hari.


-adios-
Sent from my BlackBerry® smartphone

Kelas Bersambung.....

Sent from my BlackBerry® smartphone

Tuesday, 17 May 2011

Persidangan Monkey-Monkey Halaman Dhuha

Caramel is actually a beige to dark-brown confection made by heating any of a variety of sugars. As we know Sugar is sweet... and sweet is my family ! Persidangan Monkey-monkey Halaman Dhuha telah berlangsung beberapa hari lepas... dan berikut adalah gambar-gambar mereka yang dicilok dari facebook Kak Athi.Layan~~


 The Eight Monkeys with Nenek and Tok Dad!


Happy Belated Birthday!
25 April : Azie
8 May : Emak
10 May : Ayah


 Hajjah Zahra buat peace! (^_^)v


 Amzar a.k.a Mejar Mat Kattang wat muka blur sokmo...oh,and die dah pandai merangkak now walaupun lengan dan kakinya sangat kattang...


Comel Farzana, My Favourite Niece, for now at least.haha


 New baby in the house, meet Ilyaas Hafiy Abdul Halim ;)


 Hana Banana Rira rira ;p


From left, Amzar, Farzana and Ilyaas...


Nenek and her granddaughters : Zahra, Zulfa, Hana, Farzana ;)


Tok Dad and his grandsons :  Faris, Ilyaas, Fahim and Amzar


 Faris a.k.a Angah jambu...


 Lepak-lepak bergosip...Angah korek hidung, Zahra hisap jari.hahaha


 Cucu Senior bermain boling...macam reti je...hahahha...


 Left : New father with his new son
Right : Not really new father with his new daughter


 Takpaham Fahim tengah wat ape.hahaha...Zahra pakai jubah tuuu....


Majlis Aqiqah





p/s : I miss them so much ;( 





-adios-

Screen Muncher!

Hello,I'm testing my new screen muncher on BB...hrmmm...same je mcm print screen kat laptop.haha



-adios-


Sent from my BlackBerry® smartphone

Monday, 16 May 2011

Tutorial 1 : How to update your blog using your phone.

hai.malam ni saya mau jadi mokcik bagi tutorial cara nak tulis blog menggunakan BB...actually bukan BB je,if Iphone ke Android ke ape ke boleh je guna cara ni...hehe..

Okay,first,pegi kat macam kat gambar bawah ni...pi kat Setting--->Email&Mobile--->Posting Option...Lepas tu kat Email Posting Address tu akan nampak macam kat gambar bawah ni...nanti kat tempat kosong tu die suruh masukkan secret word...secret word tu tak kisah pape pon janji korang je yang tau...kang tak pepasal ade orang len plak update blog anda sesuka ati...dalam case aku ni,aku punye secret word "dia gila"....hahaha





Okay lepas tu klik  "save" ....lepas save,bukak email dari application yang ada dalam phone anda..macam ni :




Then,pi kat Compose Email,then dekat "To",letakkan email sejibik macam Email Posting Address tu... contoh dalam tutorial aku : sayacomel.diagila@blogger.com...Lepas tu kat "Subject",tulis tajuk entry anda dan isi entry anda tulis kat bawah....lepas tu klik "Send"...




Okay now cuba anda bukak blog anda...kalau jadi,die akan jadi macam gambar di bawah ini...hehehehehehe

 




Kalau tak boleh jugak,erm,aku pon tak tau nak cakap apa.hahaha...Selamat Mencuba anyway!



-adios-

Famous Amos Marble Pudding

Entry tertangguh pasai internet connection suck..alang2 hari ni internet menunjukkan ciri-ciri pelajar cemerlang,mari kita upload segala gambar mak nenek yang tertangguh.haha

hari tu aku saja konon2 nak mengimprovise(ye kot word ni) resipi,so aku buat la puding ni.hihi.disebabkan ade housemate gila ni,die beli Famous Amos, pastu reti makan biscuit die je,crust die taknak,so aku decide untuk membuat pudding since macam lama je tak makan pudding.haha....

So,aku pon lantas membeli few things kat kedai then balik rumah terus buat.meh tengok one by one meh.ceh poyo.haha

So,ni adalah bahan-bahan dia.Resepi yang ade kat tepi dlm gambar tu boleh google, Cuma part tambah Famous Amos tu aku reka sendiri.haha.


Yang ni lepas dah blend few things and didihkan plak another few things,then masukkan margerin @ butter yang dah dicairkan…


Then,mix well......


Okay,ni lepas dah split dua yang dalam periuk tadi.then yang satu tu biar kosong je and satu lagi tu masukkan serbuk coklat yang dah dicairkan and Famous Amos Crust tadi ..so nampak macam chocolate chip sket part coklat die tu.Pardon texture yang kurang menarik sbb bekas tupperware tu leper sangat..if bekas tu kecik and tinggi sket,lebih mudah nak tuang and boleh menyebabkan texture die lagi cun.hahaha...



Lepas potong kecik2,dah leh makan dah,yeay!if nak lagi sedap,boleh buat chocolate sauce.just didihkan serbuk coklat mix with susu pekat manis @fresh milk pon boleh and air sket,biar die pekat sket,then sejukkan,lepas tu leh terus tuang atas pudding yang dah dipotong macam ni…tapi aku tak buat pon chocolate sauce tu.malas.haha.

See,ni close up gambar..tak cantik sangat kan texture die sbb bekas tu la!haha.. (sila salahkan bekas,jangan salahkan skill sendiri)



Okay gambar-gambar habes sampai di sini.btw,ini adalah Famous Amos Marble Pudding versi murah meriah.if nak lagi sedap,margerin boleh ganti dengan butter.serbuk chocolate tu instead of guna milo macam aku guna,korang leh guna chocolate yang mahal sket yang muak-muak tu ke(aku tak suka sangat coklat muak.haha).pastu fresh milk tu leh ganti dengan susu cair.yang mana2 pon tak kesah janji boleh makan.and td aku buat tu pakai Famous Amos Double Chocolate Chip punye crust.if korang nak guna biscuit lain punye crust pon okay.ikut kreativiti.if nak masukkan cheese pon boleh.haha

Sekian cerita pasal puding tertangguh.bai.



-adios-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...