Nursing


Tuesday, 26 April 2011

Lagi-lagi isu ini

Terjadi lagi isu ini.Dah beberapa kali sy melihat orang berdebat di status dan sharelink facebook mengenai isu ini.isu tentang kerja doktor yang kononnya terlalu penat dengan jam kerja bla bla bla off day bla bla bla.

Quick and simple opinion dari saya(Read : pendapat panjang lebar).


1.Lihat siapa yang mempertikaikan(dan membahas) isu ini terlebih dahulu,adakah mereka dari aliran yang sama, atau aliran berbeza?jikalau aliran berbeza,pandangan mereka lain lagi.bahkan saya pernah berdebat hal ini dengan seorang cadet baru lulus skolah terbang.ini hebat,langsung tiada idea(don't have any idea) pasal hal ni,tiba2 membahaskan seolah2 beliau tahu semuanya!sungguh hebat beliau.hebak hebak.siap saya kena dengan panggilan "I think u r not qualify to be a doctor" HANYA KERANA beliau merasakan saya terlalu banyak merungut.btw,I am not qualify...YET!Note that!

2.Seharusnya saya reply "u r not qualify to TALK about this,adios!".tapi saya baik,lalu menjawab, "org yang tidak melalui,tak pernah mengetahui"

3.Banyak merungut?sikit je sebenarnya permasalahan dia..saya merasakan sistem kerja doktor DI MALAYSIA mungkin agak sedikit tough(dari segi apa malas nak debate kat sini) dibanding negara2 yang lain.itulah rungutan saya.begitu juga dengan rakan seperjuangan!wah,terus dilabel sebagai orang yang "kuat merungut".3 words from me "what the fish".jangan pernah jadi hipokrit!SEMUA ORANG PASTI PERNAH MENGELUH KERJA MEREKA!"Oh,come on!!!we are human!human DO complaint!A LOT!hanya sebab mereka doktor, mereka tak boleh complaint.???

4.Bukan soal NAK atau TAKNAK.bukan soal MINAT!"Kalau nak jadi doktor,takyah merungut","kalau minat jadi doktor,smua tu tak jadi rungutan"(padahal yang merungut tu yang dah jadi doktor and I bet doktor tu adalah cita-cita mereka sejak kecil yang sangat mereka MINATI)....come on lah brother,kalau taknak,mereka tak join!kalau tak minat,mereka tak kejar!tapi sesungguhnya manusia nak yang terbaik buat diri mereka!tak salah kalau complaint untuk memperbaiki something untuk lebih better.takkan takleh merungut@complaint langsung kot?kalau mcm tu negara kita sepatutnya masih seperti zaman Tunku Abdul Rahman dulu la kan,ye la sebab woiwoi rakyat takleh merungut woi!NAK,IKUT,TAKNAK,BOLEH BLAH!kalau camtu sistem negara sampai bila-bila pon mcm cipan!sbb takde orang nak complaint and perbaiki untuk something better.!Nak ke Taknak ke ape ke if complaint for something good and then u ACT for it,saya tak rasa itu salah.

5.Jangan mempertikaikan soal IKHLAS tak ikhlas!"Nak jadi doktor kena ikhlas,takpayah merungut gaji la jam kerja la ape la!"..brother,kalau tak ikhlas,takkan sanggup jadi doktor!IKHLAS takleh diukur dengan gaji!ade ke complaint gaji tak seberapa terus kena cop "TAK IKHLAS buat kerja"!brother,doctor manusia,manusia pon pakai duit nak cari makan.ikhlas tak ikhlas TUHAN je layak tentukan.Korang taktau ape dlm hati manusia lain, so korang boleh shut up!.

6.Bukan soal berlagak tak berlagak."Eleh,setakat belajar 5 tahun-6 tahun, dah nak berlagak complaint itu ini... itu tak betol ini tak bagus" <--usually comes from orang dari aliran berbeza...again,kerja ape yang takde orang complaint habaq mai!berlagak tak berlagak habes yang korang complaint2 kerja korang tu, "berlagak betol mentang2 kerja awal pastu complaint itu ini"..boleh je mereka nak condemn korang mcm tu kan?

7.Sekadar peringatan, doktor adalah manusia,bukan robot.even robot pon tau rosak bila dah terlebih usage.samalah macam manusia.(Statement ini adalah berdasarkan punca masalah mengapa mereka start complaint dengan kerja mereka at the first place).

P:s :cukup-cukuplah mempertikaikan!


-adios-


Sent from my BlackBerry® smartphone

2 comments:

  1. hhahaha...cam tau je ctr psl cadet ckp merungut tu..haahha..btol3!! dokter tu manusia..standard la mengeluh..emang si cadet tu tak pernah mengeluh seumur idop dia? blah la!! hahaha

    ReplyDelete
  2. hahaha.tu la pasal..padahal hari2 maki captain.hahahaa

    ReplyDelete

thank you very muchooo!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...